Ljekovito biljeNarodni LijekoviAstma - Prirodno liječenje

Astma – Prirodno liječenje

-

prirodno liječenje astmeAstma je nedostatak zraka u obliku napada. Svatko ne zna da ima tri vrste astme. Ako hoćemo pravilno postupiti, moramo razlikovati živčanu, bronhijalnu i srčanu astmu. Za svaki slučaj posebno moramo dobro ispitati uzroke i simptome, pa tek onda pravilno postupiti.

Živčana astma (asthma nervosum)

Živci mogu biti vrlo osjetljivi i zbog toga su skloni grčenju. U takvim slučajevima može astma biti živčanog porijekla. Ako hoćemo bolest suzbiti, moramo utjecati osobito na živce.

Bronhijalna astma (asthma bronchiale)

Bronhijalna je astma toliko povezana s klimom da je pogodno liječenje nužno spojeno s promjenom klime. Često povoljno utječe na bolest jodom zasićen morski zrak tako da napadi prestanu. Katkad pomaže astmatičarima i visinski zrak. Već na visini od 900 m mogu napadi prestati. Ipak je obično nužna visina od 1200 do 1500m.

- Google oglasi -

Astmatične tegobe mogu nestati i na suhom pustinjskom zraku. Događa se da do grča bronhijalnog mišićja dođe zbog preosjetljivosti na pelud. S bolesnikom postupamo jednako tako kao kad ima hunjavicu od sijena jer je bolest istoga porijekla. Ako nam dozvoljavaju financijska sredstva, najbolje je promijeniti podneblje jer se pri bronhijalnoj astmi, osobito bioklimatskim liječenjem i istodobnim prirodnim lijekovima, mogu za određeno vrijeme postići željeni uspjeh i ozdravljenje. Međutim, bolesnici često nisu dosta odlučni da otputuju u drugo mjesto, a njihovi pretpostavljeni također oklijevaju da bi poduzeli takav put iako, obično, nije teško da se bolesnik u pogodnom podneblju zaposli u svojoj struci.

Šteta što u takvim slučajevima ne bodrimo bolesnika, jer bi se u pogodnom podneblju ubrzo riješio tegoba. Ako se napadi ne ponove dvije-tri godine, bolesnik se može bez premišljanja vratiti kući jer je bolest savladana poduzetim mjerama, pa se ne treba bojati da će se ponoviti u prijašnjoj neugodnoj okolini. Takvu mogućnost moramo priuštiti osobito mladima jer to može značiti za njihov život povoljan preokret.

Teško je, međutim, uspjeti ako je uzrok bronhijalnoj astmi pogrešno liječeno staro plućno oboljenje. Stoga nipošto ne smijemo zanemariti plućne bolesti, već se moramo potruditi da ih što prije dokraja izliječimo, ako se u takvim slučajevima pojavi bronhijalna astma, izlječenje je vrlo teško postići.

Medikamentozno i fizikalno liječenje

Za liječenje bronhijalne astme medikamentima upotrebljavamo osobito antispazmolitička sredstva. Zanimljiva je tvrdnja da bolesnik koji ima izglede za uspješno izliječenje, ostane dugo bez napada već samo poslije jedne injekcije novokaina. Uz to je nužno da na bolesnika psihički ugodno utječemo prikladnom psihoterapijom.

- Google oglasi -

Umjesto novokaina možemo upotrijebiti homeopatsku mravlju kiselinu. Tablete protiv astme sastavljene iz Ephedrina, ekstrakta afričke biljke Ephedra vulgaris, zatim iz atropina, ili ekstrakta kužnjaka (tatula; Datura stramonium) i drugih jakih lijekova, samo u nuždi garantiraju olakšanje, dok za dalje liječenje nisu preporučljive.

Tijelo se privikne na tvari s jakim djelovanjem, koje, doduše, ne donose zdravlje, a njihova upotreba može prijeći u naviku. Zato su preporučljiviji homeopatski lijekovi. Bolesniku će koristiti: Arsen alb. D6 do DJ0, Nux vomica D6 do D20, Zine. valer. D3, Antimon, sulph. aurant DA i Belladonna u visokim dozama.

Od ljekovitog bilja dolaze u obzir u prvom redu preparati Lopuha (Petasites officinalis) i to kao sirup Petadolor, a u osobito teškim slučajevima Petaforce. Taj biljni spazmolitik je vrlo pouzdan, a pri dužoj upotrebi postižemo zapanjujuće uspjehe bez ikakvih nuspojava.

U posljednje se vrijeme istaklo ljekovito sredstvo Khellin iz biljke Ammi visnaga, kao fizioterapeutsko sredstvo protiv astme. U narodu je taj lijek poznat pod imenom Khella (čačkalica). To je sasvim neškodljiv biljni lijek i uz preparate Petasitesa djeluje izvrsno. Oba preparata povoljno djeluju također pri emfizemu i bronhitisu sa grčevitim iskašljavanjem.

Osim tih lijekova i psihoterapije pokazala se uspješnom i fizikalna terapija, pogotovo Schlenzine izmjenične kupke za noge, sjedeće kupke s trljanjem po metodi Louisa Kuhna, masaža četkama, oblozi od slačice, ili gline (ilovače) oko prsnog koša. Protiv astme je vrlo uspješna i akupunktura, osobito ako terapeut spretno vlada tom delikatnom kineskom metodom.

Srčana astma

Iako srčana astma pokazuje slične simptome kao i bronhijalna, ne mogu se pri srčanoj astmi ustanoviti nikakve patološke promjene na bronhima. Srčana astma je posljedica srčane slabosti. Ako je zahvaćena lijeva polovica srca, nastaje zastoj krvi u plućima. Ako otkaže desna strana srca, zastaje krv u velikom venskom optoku, a istodobno ne dolazi dovoljno krvi u pluća, zbog toga je poremećena izmjena plinova u plućima.

Bolesnici sa srčanom astmom imaju plavkaste obraze a pri najmanjem se tjelesnom naporu zadušu. Pošto ustanovimo uzrok bolesti, počnemo liječenje lijekovima za srce i krvne žile. Umjesto digitalisa koji se lako skuplja, upotrebljavamo đurđicu (Convallaria maialis) zajedno s pravim morskim lukom (Scilla maritima), to je vrlo koristan lijek poznat pod imenom Convascillan. Za jačanje srčanog mišića dajemo preparate gloga (Crataegus oxyacantha), npr. Crataegisan.

Liječenje znatno potpomažu lijekovi za optok krvi: Hyperisan i Aesculaforce, zajedno s Urticalcinom. Uvijek moramo najprije otkriti uzrok oboljenja, a zatim odmah početi liječenje lijekovima ili fizikalnom terapijom, za svaki slučaj posebno.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Kako svaki put napraviti savršenu kajganu?

Koliko vas je samo puta sitnica dijelila od savršene kajgane? Priprema savršene kajgane zahtijeva više od samog razbijanja jajeta...

7 jednostavnih savjeta kako zaspati po vrućini

Dobar i kvalitetan san važan je za zdravlje, on poboljšava vaš imunitet, pojačava sjećanje te snižava rizik od dijabetesa...

Koja je najgora hrana za Hashimoto?

Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest štitnjače. Postoje neke provjerene mjere prehrane i načina života koje pomažu u upravljanju simptomima....

7 najboljih namirnica bez šećera

Ako pokušavate smanjiti ili eliminirati dodane šećere iz svoje prehrane, pročitajte popis koja je to hrana što ne sadrži...
- Google oglasi -

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Rosulja

Nazivi biljke Familija: Droseraceae Narodni: Rosulja Latinski: Drosera rotundifolia Ljekarski: Herba Rosis solis Engleski:...

BESMRTNA biljka koja raste oko nas, a njen litar košta oko 1800€

Sigurno ste čuli za mnogobrojne preparate koji pomažu u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas