Zdravlje Liječenje Kičma kriva za svijet naglavačke

Kičma kriva za svijet naglavačke

-

Vrtoglavice mogu biti simptom mnogih zdravstvenih poremećaja, ali i posljedica savremenog tempa i stila života. Samo u Americi na ove probleme žali se oko milion ljudi godišnje, pa su vrtoglavice postale bolest savremenog čovjeka.

Za uzroke mnogih razne dijagnostičke metode nikada ne daju pravi odgovor, ali ipak, najčešće se radi o različitim promjenama koje nastaju u predijelu kičme i vrata. Šta su najčešći uzroci vrtoglavica?

- Google oglasi -

U prostoru između kičmenih pršljenova dolazi do stvaranja malih koštanih nastavaka što može biti uzrok pritiska na krvne sudove, pa dotok krvi u mozak nije dobar – kaže terapeut dr Vesna Blagojević. – Može doći i do pritiska na vegetativni dio nervnog sistema koji se nalazi u blizini vratnog dijela kičme, ili njegove iritacije; što takođe dovodi do vrtoglavica. Važno je znati da su moguća i minimalna pomjeranja kičmenih pršljenova u kojima se nalaze nervne strukture odgovorne za obavještavanje mozga o položaju tijela.

Kada dođe do pomjeranja pršljenova, mozak dobija informaciju da se tijelo kreće kada ono zapravo miruje. Kako saznajemo, vrtoglavica može biti subjektivna i objektivna. Subjektivna vrtoglavica je kada se pacijent žali na pomjeranje tla pod nogama, hod kao po spužvi, nesigurnost prilikom pojedinih pokreta. Objektivna vrtoglavica stvara osjećaj okretanja predmeta oko osobe, što može da izazove mučninu pa i pad. Vrtoglavice izazvane poremećajem u predijelu vratnih pršljenova najčešće su provocirane naglim pokretima vrata. Tako neki pacijenti osjete vrtoglavicu prilikom okretanja glave na jednu stranu, drugi prilikom ležanja na leđima imaju osjećaj propadanja.

To su sigurni znaci da se radi o vrtoglavici čiji je uzrok poremećaj u vratnim pršljenovima – kaže naša sagovornica i dodaje da se ove vrtoglavice mogu javiti u napadima i biti praćene znojenjem, bljedilom, osjećanjem mučnine, ubrzanim srčanim radom. One mogu biti dugotrajne, a pacijente dovode u stanje nesigurnosti i nemogućnosti da obavljaju svakodnevne aktivnosti. Da bi se ovo spriječilo, neophodno je već na prve znake vrtoglavice obratiti se ljekaru.

- Google oglasi -

Preporučuje se snimanje vrata i kičme i ako se utvrde nepravilnosti treba početi terapiju koja podrazumjeva, između ostalog, i izvlačenje kičmenog stuba i ručno podešavanje pršljenova. Pacijentu se savjetuje da svakodnevno vježba propisane vježbe, a mogu se primjeniti i laser, elektro i magnetne terapije, kao i akupunktura.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom periodu godine, nerijetko nam oslabi imunitet, pa postajemo podložni sezonskim...

Bolne afte: 5 kućnih lijekova za ubrzano zacijeljivanje rana u ustima

Bijele i vrlo iritantne ranice u ustima koje peckaju i bole u dodiru s jezikom ili hranom...

Top 5 najboljih otopina za brzo liječenje bolnog i upaljenog grla

Kućni pripravci poput otopina djelotvorni su i zdravi za vaš organizam. Donosimo brze i jednostavne recepte koji...

Pčelinji polen “super hrana” za jačanje imuniteta i poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja

Preko 50 godina, pčelinji polen se koristio za okrijepu, posljednjih godina, pčelinji polen postaje sve popularniji i...

Brzo i prirodno riješenje za ispucale i grube pete

Ako vam se čini da su vaše pete takve samo tokom zime, postoji i opravdan razlog...

Kako da se riješite modrica uz pomoć voća i povrća?

Malo tko je znao da se modrica možete riješiti uz pomoć voća i povrća. Ovom prilikom vam...

Preporučeno

Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas