Zdravlje Prirodni lijekovi Bol u koljenu - Prirodni lijek protiv bolova u...

Bol u koljenu – Prirodni lijek protiv bolova u koljenu

-

Koljeni je zglob bitan za uspravan položaj čovjeka i njegovo kretanje. Stalna upotreba toga zgloba s vremenom dovodi do promjena u zglobnom tkivu, koje su zapravo posljedica starenja, degeneracije zbog dugotrajne preopterećenosti zgloba i naslijeđenih sklonosti. Kada se počne javljati bol u koljenu napravite sebi prirodni lijek koji će vam sigurno umanjiti bol.

Najizraženije promjene javljaju se na koštanom i hrskavičnom tkivu. Bol je jedan od prvih znakova degenerativnih promjena koje se nazivaju artroza. Artroza koljenoga zgloba ujedno je i najčešći uzrok bolova u koljenu.

- Google oglasi -

Artroza koljena zgloba javlja se poslije 40. godine života, češća je u žena i zahvaća istovremeno oba koljena. Smetnje se javljaju postepeno, često jedva primjetno. Bol se u početku javlja zbog produženoga napora na koji bolesnik nije naviknut. Bol u koljenu prilikom silaženje niz stepenice prvi je nagovještaj artrotičnih promjena u zglobu.

Bol u koljenu

S vremenom zglob u koljenu postaje bolan i ukočen, naročito ujutro poslije ustajanja, to stanje traje tako dugo dok se zglob malo ne razgiba. Pretjerano opterećenje također izaziva bolove; bolovi mogu nastati i prilikom promjene vremena, naročito zbog pada atmosferskoga tlaka. Liječenjem valja smanjiti tjelesnu težinu, time se smanjuje i pritisak na oboljeli zglob.

Lijekovi koji ublažuju bol i donekle usporavaju razvitak bolesti mogu se davati direktno u zglob. Lijek koji bi izliječio tu bolest, koji bi koljenom zglobu vratio njegovu mladost – ne postoji.

- Google oglasi -

Upale su čest uzrok bolnoga koljena. Upala je najčešće posljedica akutne reumatske groznice, ali mogu je izazvati i uzročnici gnojenja kao i druge vrste bakterija. Kod reumatske groznice i gnojne upale, koljeni je zglob otečen, bolan, koža je u predjelu zgloba crvena i topla, a pokretljivost zgloba ograničena i vrlo bolna.

Svaka upalna promjena zgloba zahtijeva potpuno mirovanje i hitno liječenje. Tuberkulozna upala razvija se podmuklo, bez promjena na koži, danas je vrlo rijetka. Vrlo često upalna promjena na prednjoj i donjoj strani koljena uzrokovana je upalom sluzne vreće (burze) koja svojim lučevinama podmazuje tkivo i sprječava trenje. Na tom mjestu javlja se bol, otok i crvenilo.

Sluznih vreće u tijelu čovjeka ima više od 300. Burze koljena najčešće su podložne upali, to su profesionalne bolesti radnika koji u svom zvanju mnogo kleče, npr. parketari. Upaljeno mjesto može biti jako natečeno zbog povećanoga nakupljanja tekućine u sluznoj vreći. Sadržaj se može ognojiti, tada se javlja povišena temperatura i opće loše osjećanje.

Kako i zašto nastaje bol u koljenu

Bolesno koljeno mora mirovati; stavljaju se hladni oblozi. Ako se takve upale ponavljaju često, sluzna vreća može se kirurškim putem odstraniti. Mogu nastati i dugotrajne, kronične smetnje, koje su posljedica nakupljanja i taloženja vapna u sluznoj vreći. Bol u koljenu može nastati naglo. Najčešći su uzrok ozljede koljena. Zbog pada ili udarca može doći do iščašenja i uganuća zgloba, do prijeloma kosti na prednjoj strani zgloba koja se naziva iver (patela).

Nagao, jak bol u koljenu nastaje i ozljedom tzv. meniska. U koljenom zglobu, između dvije zglobne površine, nalazi se polumjesečasta tvorba građena od hrskavice i čvrstoga vezivnog tkiva i naziva se menisk (polumjesec). Menisk ima ulogu odbojnika, amortizera, ublažava pritisak na zglobne plohe i pojačava rubove lagano udubljene goljenične kosti. Prekomjerna opterećenja koljenoga zgloba postepeno dovode do propadanja toga hrskavičnog jastučića, slično kao što propadaju hrskavični jastučići između pojedinih kralješnjaka.

Takve promjene događaju se zbog dugotrajnoga opterećenja u čučećem položaju; npr. kod rudara je to profesionalna bolest (dolazi do spontanoga oštećenja i pucanja meniska). Ozljede meniska česte su i kod sportaša. Nagli, nespretni pokreti mogu dovesti do uklještenja i pucanja meniska. To isto može izazvati jak direktan udarac u koljeno, ili pad na koljeno (kod nogometaša, skakača, bacača diska i kugle). Ozljede meniska liječe se operativno.

U području koljena često se javljaju dobroćudni tumori građeni od koštanoga tkiva (osteomi), naročito u mlađih osoba. Bol je uglavnom jedini znak, postepeno se pojačava, naročito noću. Liječenje je kirurško. Zloćudni tumori rijetko se javljaju u tom području.

Domaća mast protiv bolova u koljenu

Potrebni sastojci za izradu masti su:

 • 1 žlica meda
 • 1 žlica senfa (ljutog)
 • 1 žlica sitne soli
 • 1 žlica vode

Priprema:

 • Sve temeljito promiješajte do homogene smjese.
 • Stavite u praznu kutiju od kreme ili u neku drugu ambalažu.
 • To će biti vaša spasonosna mast!

Primjena:

 • Bolno mjesto dobro namazati ovom mašću i napraviti oblog, odnosno staviti najlonsku vrećicu i zavezati toplim, najbolje vunenim šalom. Tako držati 1,5-2 sata.
 • Proceduru je najbolje raditi pred spavanje, da bi nakon uklanjanja obloga bolni zglob ostao u mirnom stanju.
 • Ujutro isprati.
 • Ne ograničavajte se jednim tretmanom, ponovite ga 4-5 dana uzastopno.
 • Efekt ćete osjetiti već nakon prve procedure.
 • Poslije ponavljajte po potrebi.
 • Masti će biti za nekoliko dana. Čuvajte je u hladnjaku.

Prirodni lijek protiv bolova u koljenu

Potrebni su vam slijedeći sastojci:

Način pripreme:

 • Izmiješajte sastojke u istim količinama, u zavisnosti od veličine obloga koji želite napraviti
 • Mješavina treba da ima svojstva tijesta. Ako ne izgleda kao tijesto, dodajte još malo brašna

Kako se koristi ovaj lijek?

 • Tijesto oblikujete prema bolnom mjestu na koje ćete ga postaviti. Kada ste oblog stavili na oboljelo mjesto prekrijte je folijom i pričvrstite nekom krpom.
 • Prirodni lijek protiv bolova u koljenu primjenjuje se prije spavanja kako bi djelovao tokom cijele noći.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Napravite domaću kremu protiv celulita – Rezultati već poslije 7 dana!

Pripremiti domaću kremu protiv celulita uopšte nije teško. I što je veoma bitno, takva krema je mnogo...

Odvar od lana – Čišćenje bubrega pomoću sjemenki lana

Odvar je tečno ljekovito stanje koje dobijemo od ljekovite sirovine i ključale vode. Od davnina, ruski seoski...

Maska za umorno lice, jedno nanošenja i podočnjaci nestaju

Koža reflektuje svaku vašu emociju. Zbog toga ne dozvolite da ostari prije vremena, poduzmite nešto. Ova prirodna maska...

5 načina kako nam soda bikarbona pomaže u vrtu

Soda bikarbona može se koristiti za niz stvari u vašem domu, a mnogi ne znaju da je...

Crveno oko – najčešći uzroci crvenog oka – Prirodni lijek

Crveno oko može se još nazvati i "oko koje peče". To je najčešća očna smetnja. Tek manji...

Bršljan ukrasna zelena penjačica lijek za mnoge bolesti

Bršljan (lat. Hedera helix) je do 20 m duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korijenjem...

Preporučeno

Napravite domaću kremu protiv celulita – Rezultati već poslije 7 dana!

Pripremiti domaću kremu protiv celulita uopšte nije...

Odvar od lana – Čišćenje bubrega pomoću sjemenki lana

Odvar je tečno ljekovito stanje koje dobijemo...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas