Zdravlje Bol u koljenu

Bol u koljenu

-

bolovi u koljenuKoljeni je zglob bitan za uspravan položaj čovjeka i njegovo kretanje. Stalna upotreba toga zgloba s vremenom dovodi do promjena u zglobnom tkivu, koje su zapravo posljedica starenja, degeneracije zbog dugotrajne preopterećenosti zgloba i naslijeđenih sklonosti.

Najizraženije promjene javljaju se na koštanom i hrskavičnom tkivu. Bol je jedan od prvih znakova degenerativnih promjena koje se nazivaju artroza. Artroza koljenoga zgloba ujedno je i najčešći uzrok bolova u koljenu.

Artroza koljena zgloba javlja se poslije 40. godine života, češća je u žena i zahvaća istovremeno oba koljena. Smetnje se javljaju postepeno, često jedva primjetno. Bol se u početku javlja zbog produženoga napora na koji bolesnik nije naviknut. Bol u koljenu prilikom silaženje niz stepenice prvi je nagovještaj artrotičnih promjena u zglobu.

- Google oglasi -

S vremenom zglob u koljenu postaje bolan i ukočen, naročito ujutro poslije ustajanja, to stanje traje tako dugo dok se zglob malo ne razgiba. Pretjerano opterećenje također izaziva bolove; bolovi mogu nastati i prilikom promjene vremena, naročito zbog pada atmosferskoga tlaka. Liječenjem valja smanjiti tjelesnu težinu, time se smanjuje i pritisak na oboljeli zglob.

Lijekovi koji ublažuju bol i donekle usporavaju razvitak bolesti mogu se davati direktno u zglob. Lijek koji bi izliječio tu bolest, koji bi koljenom zglobu vratio njegovu mladost – ne postoji.

Upale su čest uzrok bolnoga koljena. Upala je najčešće posljedica akutne reumatske groznice, ali mogu je izazvati i uzročnici gnojenja kao i druge vrste bakterija. Kod reumatske groznice i gnojne upale, koljeni je zglob otečen, bolan, koža je u predjelu zgloba crvena i topla, a pokretljivost zgloba ograničena i vrlo bolna.

Svaka upalna promjena zgloba zahtijeva potpuno mirovanje i hitno liječenje. Tuberkulozna upala razvija se podmuklo, bez promjena na koži, danas je vrlo rijetka. Vrlo često upalna promjena na prednjoj i donjoj strani koljena uzrokovana je upalom sluzne vreće (burze) koja svojim lučevinama podmazuje tkivo i sprečava trenje. Na tom mjestu javlja se bol, otok i crvenilo.

>> JEDNOSTAVAN RECEPT: Riješite se bola u zglobovima već nakon prvog korištenja

- Google oglasi -

Sluznih vreće u tijelu čovjeka ima više od 300. Burze koljena najčešće su podložne upali, to su profesionalne bolesti radnika koji u svom zvanju mnogo kleče, npr. parketari. Upaljeno mjesto može biti jako natečeno zbog povećanoga nakupljanja tekućine u sluznoj vreći. Sadržaj se može ognojiti, tada se javlja povišena temperatura i opće loše osjećanje.

Bolesno koljeno mora mirovati; stavljaju se hladni oblozi. Ako se takve upale ponavljaju često, sluzna vreća može se kirurškim putem odstraniti. Mogu nastati i dugotrajne, kronične smetnje, koje su posljedica nakupljanja i taloženja vapna u sluznoj vreći. Bol u koljenu može nastati naglo. Najčešći su uzrok ozljede koljena. Zbog pada ili udarca može doći do iščašenja i uganuća zgloba, do prijeloma kosti na prednjoj strani zgloba koja se naziva iver (patela).

Nagao, jak bol u koljenu nastaje i ozljedom tzv. meniska. U koljenom zglobu, između dvije zglobne površine, nalazi se polumjesečasta tvorba građena od hrskavice i čvrstoga vezivnog tkiva i naziva se menisk (polumjesec). Menisk ima ulogu odbojnika, amortizera, ublažava pritisak na zglobne plohe i pojačava rubove lagano udubljene goljenične kosti. Prekomjerna opterećenja koljenoga zgloba postepeno dovode do propadanja toga hrskavičnog jastučića, slično kao što propadaju hrskavični jastučići između pojedinih kralješnjaka.

>> Velik broj osoba ima problema sa koljenima

Takve promjene događaju se zbog dugotrajnoga opterećenja u čučećem položaju; npr. kod rudara je to profesionalna bolest (dolazi do spontanoga oštećenja i pucanja meniska). Ozljede meniska česte su i kod sportaša. Nagli, nespretni pokreti mogu dovesti do uklještenja i pucanja meniska. To isto može izazvati jak direktan udarac u koljeno, ili pad na koljeno (kod nogometaša, skakača, bacača diska i kugle). Ozljede meniska liječe se operativno.

U području koljena često se javljaju dobroćudni tumori građeni od koštanoga tkiva (osteomi), naročito u mlađih osoba. Bol je uglavnom jedini znak, postepeno se pojačava, naročito noću. Liječenje je kirurško. Zloćudni tumori rijetko se javljaju u tom području.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Čaj od kamilice pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, nesanice…

U ljekovitost kamilice svako od nas se zasigurno uvjerio bezbroj puta. Bilo da nas boli stomak, imamo...

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak...

Pasiflora umiruje napetost živaca, prirodna pomoć kod stresa

Pasiflora je biljka čiji pripravci mogu pomoći kod opuštanja i relaksacije. Okus ploda pasiflore je kiselkast, a miris...

Čajevima protiv bolova u stomaku – Prirodni lijekovi za stomačne tegobe

Težina u stomaku, nadimanje, zatvor, sve su to neprijatni i bolni simptomi. Specijalne mješavine čajeva i lagane...

Prostata – Uvećanje žlijezde – Prirodni lijekovi za prostatu

Prostata je mala žlijezda oblika oraha koja okružuje dio mokraćne cijevi lociran neposredno ispod bešike. Starenjem muškarca,...

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i manjak minerala, a grčevi mogu biti izrazito bolni. Pomaže hrana...

Preporučeno

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas