Ishrana Koliko nam je šećera stvarno potrebno?

Koliko nam je šećera stvarno potrebno?

-

djevojka-tortaZahvaljujući lakom pristupu informacijama o tome šta je u ishrani zdravo, a šta ne, često budemo zbunjeni. Žrtve smo iskrivljenih istina koje nam nudi industrija hrane.

U posljednje vrijeme, akcent je na štetnosti šećera po organizam. Da bi se izbjegle špekulacije, iznijet ćemo činjenice o korištenju “šećera” u ishrani.

Prije svega, potrebno je razjasniti naziv “šećer” i u koje ga svrhe koristimo. Isti sinonim koristimo za ugljikohidrate i za bijeli rafinirani šećer. Ugljikohidrati se dijele na proste i složene, stoga govorimo o prostim i složenim šećerima. Ugljikohidrati su glavni sastojak voća, povrća i žitarica. Generalno gledajući, ovo su potrebne i hranljivo vrijedne namirnice.

Kad je u pitanju rafinirani šećer (saharoza) dobijamo samo prazne kalorije. Razlika je u prisustvu (u voću, povrću i integralnom žitu) i odsustvu (rafinirani proizvodi) biljnih vlakana koja reguliraju pravilan dotok šećera u krvni sistem, ali i stabilno lučenje inzulina koji razgrađuje šećer u tom sistemu.

- Google oglasi -

Istina je da je za pravilno funkcioniranje tijela potrebna energija iz šećera, ali iz hranljivo vrijednih namirnica kakve su voće, povrće i žitarice. Ako nam je energija potrebna brzo, lako se dobija iz zrelog voća koje sadrži proste šećere, ali i hranjive materije. Pod lupom je kontrola unesene količine rafiniranog šećera, koji je obilan u slatkišima, ali i dodat većini drugih industrijskih proizvoda.

Obično mislimo da se rafinirani šećer dodaje samo u slatkiše. Istina je zapravo da je on dodat mesnim, mliječnim te pekarskim proizvodima, ali i bezalkoholnim napicima. Čak 74 posto procesuirane hrane sadrži rafinirani šećer. Stoga, ako i izbacimo slatkiše iz ishrane moguće je da ga i dalje unosimo više od preporučenih vrijednosti.

Zakon obavezuje proizvođače da istaknu sve sastojke na etiketi proizvoda. Nažalost, industrijski šećer, koji se često dodaje je pod skrivenim imenima (malteks, dekstroza, rižin i ječmeni slad, kukuruzni sirup). Važno je znati da se ovi dodaci u organizmu ponašaju kao i rafinirani šećer. Proizvođači nisu obavezni na etiketi označiti koliko je šećera dodato, a koliko se u proizvodu prirodno nalazi (voće, mlijeko).

- Google oglasi -

Ako se duži period pretjeruje s konzumiranjem rafiniranog šećera, dolazi do poremećaja uravnotežene proizvodnje hormona koji služe za normalno funkcioniranje organizma. Konzumiranjem šećera povećavamo nivo glukoze u krvi, što dovodi do oslobađanja inzulina iz pankreasa. Previsok nivo inzulina dovodi do formiranja masnih naslaga u tijelu.

Inzulin, također, utječe i na hormon leptin, koji prirodno kontrolira apetit. Leptin javlja mozgu kad je uneseno dovoljno hrane. Usljed neuravnoteženog nivoa inzulina može doći do leptinske rezistencije, odnosno mozak neće “čuti” kad treba prestati s jelom. Ovo dovodi do stvaranja značajnog viška kilograma što može izazvati pojavu drugih bolesti, naprimjer dijabetesa, visokog holesterola te visokog krvnog pritiska.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Brzo i prirodno riješenje za ispucale i grube pete

Ako vam se čini da su vaše pete takve samo tokom zime, postoji i opravdan razlog...

Kako da se riješite modrica uz pomoć voća i povrća?

Malo tko je znao da se modrica možete riješiti uz pomoć voća i povrća. Ovom prilikom vam...

Apiterapija – Liječenje pčelinjim proizvodima

Liječenje pčelinjim proizvodima naziva se apiterapija. Osnovni pčelinji proizvodi koji se koriste u liječenju kroz apiterapijske tretmane,...

Voće sa najmanje šećera

Iako voće sadrži puno drugih zdravih hranljivih materija, neke voćke imaju više šećera od drugih. To su...

Napitak iz bakine kuhinje za zdrave vene i bolju cirkulaciju

Ovaj prirodni lijek za bolju cirkulaciju omogućava bolju opskrbu kisikom za tkiva, smanjuje viskoznost krvi, smanjuje mogućnost...

Snizite krvni tlak u 10 sekundi začinom koji već imate u kuhinji!

Dovoljno je ubaciti cimet u svoju dnevnu prehranu, i time ćete lakše kontrolirati visoki krvni tlak.

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas