IshranaKoliko nam je šećera stvarno potrebno?

Koliko nam je šećera stvarno potrebno?

-

djevojka-tortaZahvaljujući lakom pristupu informacijama o tome šta je u ishrani zdravo, a šta ne, često budemo zbunjeni. Žrtve smo iskrivljenih istina koje nam nudi industrija hrane.

U posljednje vrijeme, akcent je na štetnosti šećera po organizam. Da bi se izbjegle špekulacije, iznijet ćemo činjenice o korištenju “šećera” u ishrani.

Prije svega, potrebno je razjasniti naziv “šećer” i u koje ga svrhe koristimo. Isti sinonim koristimo za ugljikohidrate i za bijeli rafinirani šećer. Ugljikohidrati se dijele na proste i složene, stoga govorimo o prostim i složenim šećerima. Ugljikohidrati su glavni sastojak voća, povrća i žitarica. Generalno gledajući, ovo su potrebne i hranljivo vrijedne namirnice.

Kad je u pitanju rafinirani šećer (saharoza) dobijamo samo prazne kalorije. Razlika je u prisustvu (u voću, povrću i integralnom žitu) i odsustvu (rafinirani proizvodi) biljnih vlakana koja reguliraju pravilan dotok šećera u krvni sistem, ali i stabilno lučenje inzulina koji razgrađuje šećer u tom sistemu.

- Google oglasi -

Istina je da je za pravilno funkcioniranje tijela potrebna energija iz šećera, ali iz hranljivo vrijednih namirnica kakve su voće, povrće i žitarice. Ako nam je energija potrebna brzo, lako se dobija iz zrelog voća koje sadrži proste šećere, ali i hranjive materije. Pod lupom je kontrola unesene količine rafiniranog šećera, koji je obilan u slatkišima, ali i dodat većini drugih industrijskih proizvoda.

Obično mislimo da se rafinirani šećer dodaje samo u slatkiše. Istina je zapravo da je on dodat mesnim, mliječnim te pekarskim proizvodima, ali i bezalkoholnim napicima. Čak 74 posto procesuirane hrane sadrži rafinirani šećer. Stoga, ako i izbacimo slatkiše iz ishrane moguće je da ga i dalje unosimo više od preporučenih vrijednosti.

Zakon obavezuje proizvođače da istaknu sve sastojke na etiketi proizvoda. Nažalost, industrijski šećer, koji se često dodaje je pod skrivenim imenima (malteks, dekstroza, rižin i ječmeni slad, kukuruzni sirup). Važno je znati da se ovi dodaci u organizmu ponašaju kao i rafinirani šećer. Proizvođači nisu obavezni na etiketi označiti koliko je šećera dodato, a koliko se u proizvodu prirodno nalazi (voće, mlijeko).

Ako se duži period pretjeruje s konzumiranjem rafiniranog šećera, dolazi do poremećaja uravnotežene proizvodnje hormona koji služe za normalno funkcioniranje organizma. Konzumiranjem šećera povećavamo nivo glukoze u krvi, što dovodi do oslobađanja inzulina iz pankreasa. Previsok nivo inzulina dovodi do formiranja masnih naslaga u tijelu.

- Google oglasi -

Inzulin, također, utječe i na hormon leptin, koji prirodno kontrolira apetit. Leptin javlja mozgu kad je uneseno dovoljno hrane. Usljed neuravnoteženog nivoa inzulina može doći do leptinske rezistencije, odnosno mozak neće “čuti” kad treba prestati s jelom. Ovo dovodi do stvaranja značajnog viška kilograma što može izazvati pojavu drugih bolesti, naprimjer dijabetesa, visokog holesterola te visokog krvnog pritiska.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Pistacije najzdravija grickalica na svijetu koja uništava holesterol, jača imunitet, štite od raka…

Loše grickalice zamijenite zdravim! Pistacije su izuzetno hranjive i korisne kao lijek za bolji rad srca, jačanje imunog sistema,...

Ako pijete ovaj čaj možete poboljšati apetit prirodno

Apetit je posebno stanje, kako ga neki naučnici formulišu, koje postoji samo kod viših oblika života. On služi kako...

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...
- Google oglasi -

Češnjak najjači prirodni antibiotik – Znate li kako se pravilno jede?

Češnjak posjeduje veliku ljekovitost koja je odavno prepoznata, potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Češnjak zauzima veoma važno mjesto u...

Grožđe u tegli bez konzervansa – Jedite grožđe u sred zime uz ovaj recept

Bijelo i crno grožđe obiluju vitaminima B grupe, kao i vitaminima A i C. Osim što je ukusno, grožđe...

Ovo morate pročitati

Recepti za liječenje artritisa alternativnom medicinom

• Sastav za utrljavanje kod taloženja soli mora da...

Veliki ‘neugodnjak’: Uzrok pretjeranog znojenja za koji malo nas zna

Simptomi PMS-a poput razdražljivosti, pojačanog apetita, umora ili pak...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas