ZdravljeBolestiBolesti noktiju - Ovih 5 pojava otkriva ozbiljne probleme...

Bolesti noktiju – Ovih 5 pojava otkriva ozbiljne probleme u organizmu

-

Zdravlje vaših noktiju može biti pokazatelj vašeg cjelokupnog zdravlja. Zdravi nokti obično su glatki i postojane boje. Određene vrste promjene boje noktiju i promjene u brzini rasta mogu biti znakovi bolesti pluća, srca, bubrega i jetre, kao i dijabetesa i anemije. Bijele mrlje i okomiti izbočini su bezopasni.

Oblik noktiju, tekstura i boja mogu biti dobar pokazatelj vašeg zdravlja.

- Google oglasi -

Da li ste ikada analizirali vaše nokte? Koje su boje, oblika, debljine? Sve to može dosta reći o stanju vašeg organizma. Oni mogu ukazati na raznorazne zdravstvene probleme.

Bolesti noktiju

Boja noktiju
Zdravi nokti trebaju da budu ružičasto-bijeli s bijelim polumjesecom pri korijenu nokta. Zeleni nokti znak su bakterijske infekcije. Crvene pruge na noktima znak su infekcije srčanog zaliska. Plavkasti nokti pokazuju da vam fali kiseonika u krvi. Beživotni nokti znak su nedostatka vitamina. Bijeli nokti upozoravaju vas da možda imate problema s jetrom. Tamne mrlje na vrhu noktiju znak su starenja i mogućeg zastoja srca.

Debeli nokti
Debeli nokti nisu normalni, ne pojavljuju se prirodno. Ako su vam nokti izuzetno debeli to može biti povezano s problemima sa plućima. Debeli nokti s brazdama mogu značiti gljivičnu infekciju, a razdvojeni nokat, napuknut po sredini, može značiti probleme sa štitnjačom i psorijazu. Neobično debeli nokti mogu biti i rezultat loše cirkulacije.

Popucali nokti
Listanje noktiju i redovno pucanje rezultat je nedostatka folne kiseline, vitamina C i proteina. Psorijaza u 10 posto slučajeva počinje u noktima, ako vaši nokti pucaju u korijenu i imaju bijele mrlje. Listanje noktiju nekad je povezano i sa hroničnom pothranjenošću.

- Google oglasi -

Nokti u obliku kašičice
Ako su vaši nokti izvijeni prema spolja i prave oblik koji podsjeća na kašičicu i još su tanki, to može biti znak nedostatka željeza, ili previše željeza, ili bolesti srca.

Bijele tačkice
Male bijele mrlje na noktima najčešće su rezultat traume nokta i nisu znak za uzbunu. Takve će tačkice ili izblijediti ili će izrasti s noktom. U rijetkim slučajevima, ako tačkice ne nestaju, mogu biti posljedica gljivične infekcije.

>> Najbolji prirodni lijekovi za borbu protiv gljivica na noktima

Brazde na noktima

Brazde na noktima normalan su znak starenja, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati na zdravstveni problem. Blage brazde su uobičajena pojava.

Ako vašem tijelu nedostaje vitamina A, proteina ili kalcija, također možete uočiti brazde. Ozbiljni nedostaci željeza također bi mogli stvoriti brazde i druge promjene na noktima.

Ove neugodne pojave mogu označavati psorijazu, ili autoimunu bolest Alopeciu areatu koja izaziva gubitak kose. Uzrok horizontalnih brazda ili Beau linije može biti trauma nokta ili niz ozbiljnih bolesti koje prati povišena temperatura (npr. Scarletna groznica ili pneumonija). Osim toga, mogu biti povezane i sa psorijazom, dijabetesom, bolestima cirkulacije ili ozbiljnim nedostatkom cinka.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi...

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...
- Google oglasi -

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...

Ovo morate pročitati

Dijeta Devet kilograma

Za ovu dijetu tvrde da za dva tjedna "skida"...

Prednosti rižine vode: 8 razloga zašto nikada ne biste trebali baciti rižinu vodu

Rižinu vodu često odbacujemo jer nismo upoznati s višestrukim...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas