Zdravlje Bolesti Bolesti srca

Bolesti srca

-

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju jedan od najvećih medicinskih problema suvremenog svijeta i jedan su od vodećih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama. Svaki drugi stanovnik industrijaliziranog svijeta umire od bolesti srca i krvnih žila, koje su „ubojica broj jedan“ suvremenog čovjeka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od kardiovaskularnih bolesti u svijetu godišnje umire oko 17 milijuna ljudi, od čega u Europi pet milijuna.

Napomena: od kardiovaskularnih bolesti obrađeni su podaci za ishemična oboljenja srca, cerebrovaskularne bolesti, hipertenziju, kronična reumatska srčana oboljenja.

- Google oglasi -

Podaci ukazuju kako je neophodno potrebno potaknuti liječnike opće medicine, kardiologe, javno zdravstvo i medije te cjelokupnu zajednicu na osmišljavanje programa edukacije i provođenja sustavnih aktivnosti u cilju poticanja svijesti o potrebi prevencije kardiovaskularnih bolesti i provođenja zdravstvenog prosvjećivanja pučanstva. Kardiovaskularna invalidnost je najučestalija s obzirom na težinu invalidnosti a kvaliteta života nikakva. Gubici svake države zbog liječenja posljedica od kardiovaskularnih bolesti, skraćenog radnog vijeka i smanjene produktivnosti ogromni su i daleko veći od cijene pravovremene prevencije.

Kako radi srce?

Ljudsko srce je jaka mišićna pumpa malo veća od šake, težine oko 300 grama. Prosječno srce svaki dan kuca 100.000 puta i pri tome istisne 7.560 litara krvi. Tijekom 70 godina života čovjeka, prosječno srce otkuca preko 2,5 milijardi puta. Srce pumpa krv kroz krvožilni sustav. Krvožilni sustav je mreža elastičnih cijevi – krvnih žila, koja pronosi krv kroz tijelo. Dijelovi te mreže su: srce, pluća, arterije, arteriole, kapilare i vene. Arterije prenose kisik i hranjive tvari u sve dijelove tijela. Vene vraćaju osiromašenu krv s perifernih dijelova organizma natrag u srce i pluća. Kad bi se sve krvne žile povezale u jednu, ta bi bila dugačka oko 96.000 kilometara. To je dovoljno da se okruži Zemlja dva puta.

- Google oglasi -

Zanimljive činjenice o srcu koje možda niste znali

Srce napravi 100,000 otkucaja u jednom danu ili 35 milijuna u godini. Tijekom prosječnog životnog vijeka ljudsko srce napravi više od 2.5 milijardi otkucaja. Aorta, najveća krvna žila je u promjeru široka poput vrtnog crijeva. Kapilare, s druge strane, tako su male da ih je potrebno desetak kako bi se izjednačile s debljinom vlasi kose. U organizmu je oko 5.6 litara krvi koja cirkulira tri puta kroz jednu minutu. U jednome danu krv putuje ukupno 19.000 km. Srce pumpa oko 117 milijuna litara krvi kroz život. A to je dovoljno kako bi se napunila tri supertankera. Obično je veličine šake. To nije mnogo za posao koji obavlja. U nekih životinja kao što su konji omjer veličine tijela i srca je puno veći. To nam objašnjava zašto su konji tako izdržljivi maratonci. Srce je također veće u sportaša zbog treninga. Prosječno neutrenirano srce pumpa od 15 do 20 litara krvi po minuti. Vrhunski sportaši mogu imati maksimalni kardio output do skoro 40 litara po minuti. To je golemi protok koji prolazi kroz pumpicu veličine šake! Radi boje predodžbe otvorite slavinu nad kuhinjskim sudoperom i uzmite bocu od litre kako biste stekli osjećaj za volumen vode koja ističe. Možemo se kladiti, srce uspijeva pumpati brže nego vi točite u bocu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Par savjeta kako se riješiti drhtanja tijela, nogu i ruku

Prirodni lijekovi za tremor, par odličnih savjeta kako se uz pomoć prirode možete riješiti drhtanja tijela, nogu...

Dinja zaustavlja rast ćelija raka i štiti zdravlje očiju

Dinja kao lijek zaustavlja rast ćelija raka i liječi dijabetes. Dinja je ljetna namirnica u čijem prekrasnom...

Suhe smokve su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Suho voće je veoma korisno za naš organizam, ali su suhe smokve na vrhu ljestvice zdravih namirnica....

Jabukovo sirće najstariji napitak za mršavljenje i zdrav život

Jabučni ocat, jedan je od najpopularnijih alternativnih zdravstvenih lijekova danas u upotrebi. Jabučni ocat je korišten od...

Čaj od kamilice pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, nesanice…

U ljekovitost kamilice svako od nas se zasigurno uvjerio bezbroj puta. Bilo da nas boli stomak, imamo...

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak...

Preporučeno

Par savjeta kako se riješiti drhtanja tijela, nogu i ruku

Prirodni lijekovi za tremor, par odličnih savjeta...

Dinja zaustavlja rast ćelija raka i štiti zdravlje očiju

Dinja kao lijek zaustavlja rast ćelija raka...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas