ZdravljeBolovi u oku - očni pritisak i glavobolja

Bolovi u oku – očni pritisak i glavobolja

-

Bolovi u oku posljedica su bolesti oka, ali isto se tako mogu osjećati i kod bolesti koje ne zahvaćaju oko, npr. bolesti nosa, sinusa, krvnih žila, glave, mozgovne opne. Bolovi u oku osjećaju se kao lagan pritisak, bockanje, pečenje, do “nepodnošljivih i neizdrživih”, kako ih opisuju bolesnici.

Nagao, akutan i vrlo jak bol koji se pojavi iznenada u oku, “poput groma iz vedrog neba”, najčešće je posljedica naglog povišenja očnog tlaka, bolest koja se naziva glaukom, obično se pojavi u jednom oku, najčešće “iz čista mira”, vrlo često “iz punoga zdravlja”. Bolovi su vrlo jaki, mnogi bolesnici kažu da su “užasni”, nisu stalne jačine, nego sijevaju, trgaju.

- Google oglasi -

U početku su ograničeni samo na jedno oko, da bi se poslije širili na čelo, zahvaćajući čitavu polovinu glave, čak i potiljak. Javlja se mučnina i povraćanje. Oko je crveno, zjenica proširena a očne vjeđe natečene, oko je tvrdo i jako osjetljivo na pritisak. Liječnik pipanjem prstima uspoređuje tvrdoću bolesnoga i zdravog oka. Vid postaje zamagljen, a ako napad traje duže vrijeme, može doći do potpunog gubitka vida.

>> Najčešći uzroci crvenog oka

Bolovi u oku

Naročito jak napad može za kratko vrijeme dovesti do sljepoće oka. Napad jakih bolova češći je kod bolesnika koji znaju da boluju od kroničnoga glaukoma i koji se liječe. Ne uzimanje lijekova, jako uzbuđenje, alkohol, nikotin, kofein i nagle promjene položaja tijela mogu izazvati akutan napad.

Vrijednost očnoga tlaka mjeri se posebnim aparatom: tonometrom. Normalne vrijednosti očnoga tlaka nalaze se unutar granica od 15 do 25 milimetara žive (mmHg). Veći porast tlaka od 3 mm/Hg može izazvati bolove.

- Google oglasi -

U najtežim slučajevima tlak poraste više od 80 mmHg. Takav pritisak ubrzo dovodi do trajnoga sljepila. Samo najhitnije liječenje može spasiti vid. Zbog toga svaki akutni napad glaukoma zahtijeva najhitniji prijevoz bolesnika na očni odjel. Ako se bolovi počnu javljati kod bolesnika koji boluju od hroničnoga glaukoma, tada oni sami sebi ukapaju u oko kapljice pilokarpina, ili lijeka sličnoga djelovanja. Te lijekove bolesnik mora uvijek nositi sa sobom.

>> Vidac ili Očanica čuvar vaših očiju

Bolovi u oku javljaju se i kod nekih vrsta glavobolje. Jedan njihov oblik prvi je opisao liječnik Horton, pa se po njemu naziva Hortonova glavobolja, obično zahvaća samo polovinu glave i prati je vrtoglavica, mučnina, i povraćanje. Polovina lica se zacrveni i oznoji, dolazi do suženja i otoka očnih kapaka.

Jaki bolovi u oku povezani su s bolovima duž perifernih živaca (neuralgija). Poznata je neuralgija trigeminusa, trodijelnoga živca koji ima tri grane, od kojih jedna ide i na oko. Ovisno o tome koja je grana zahvaćena, popratni znakovi mogu biti suženje, slinjenje, crvenilo lica, bol u licu. Bolovi su u napadima i po žestini se ubrajaju među najjače, napadi se mogu ponoviti nekoliko puta dnevno.

Slabije bolove mogu izazvati upale: upala rožnice (keratitis), bjeloočnice (skleritis), šarenice (iritis). Bol se najčešće osjeća kao pečenje, svrbež, bockanje, osjet stranoga tijela, nastaju smetnje, strah od svjetla, suženje, grč vjeđa.

>> Gnojno oko

Strano tijelo izaziva tzv. “crveno oko”. Bol u oku može biti povezan sa zuboboljom, zaraznim bolestima, gripom, malim boginjama, tifusom, malarijom, tada je bol u oku samo propratna pojava bez značenja za dijagnozu bolesti. Bol u oku zahtijeva obavezan pregled kod liječnika za očne bolesti.

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo,...

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...
- Google oglasi -

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Ovo morate pročitati

Zasadite ga sad i za mjesec dana ćete imati najljepši balkon

Prkos cvijeće, poznat i pod nazivom portulak veoma je...

Suhe šljive kao lijek – najbolje su od sušenog voća

Suhe šljive pored toga što su izuzetno ukusne one...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas