ZdravljeBolovi u oku - očni pritisak i glavobolja

Bolovi u oku – očni pritisak i glavobolja

-

Bolovi u oku posljedica su bolesti oka, ali isto se tako mogu osjećati i kod bolesti koje ne zahvaćaju oko, npr. bolesti nosa, sinusa, krvnih žila, glave, mozgovne opne. Bolovi u oku osjećaju se kao lagan pritisak, bockanje, pečenje, do “nepodnošljivih i neizdrživih”, kako ih opisuju bolesnici.

Nagao, akutan i vrlo jak bol koji se pojavi iznenada u oku, “poput groma iz vedrog neba”, najčešće je posljedica naglog povišenja očnog tlaka, bolest koja se naziva glaukom, obično se pojavi u jednom oku, najčešće “iz čista mira”, vrlo često “iz punoga zdravlja”. Bolovi su vrlo jaki, mnogi bolesnici kažu da su “užasni”, nisu stalne jačine, nego sijevaju, trgaju.

- Google oglasi -

U početku su ograničeni samo na jedno oko, da bi se poslije širili na čelo, zahvaćajući čitavu polovinu glave, čak i potiljak. Javlja se mučnina i povraćanje. Oko je crveno, zjenica proširena a očne vjeđe natečene, oko je tvrdo i jako osjetljivo na pritisak. Liječnik pipanjem prstima uspoređuje tvrdoću bolesnoga i zdravog oka. Vid postaje zamagljen, a ako napad traje duže vrijeme, može doći do potpunog gubitka vida.

>>Najčešći uzroci crvenog oka

Bolovi u oku

Naročito jak napad može za kratko vrijeme dovesti do sljepoće oka. Napad jakih bolova češći je kod bolesnika koji znaju da boluju od kroničnoga glaukoma i koji se liječe. Ne uzimanje lijekova, jako uzbuđenje, alkohol, nikotin, kofein i nagle promjene položaja tijela mogu izazvati akutan napad.

Vrijednost očnoga tlaka mjeri se posebnim aparatom: tonometrom. Normalne vrijednosti očnoga tlaka nalaze se unutar granica od 15 do 25 milimetara žive (mmHg). Veći porast tlaka od 3 mm/Hg može izazvati bolove.

- Google oglasi -

U najtežim slučajevima tlak poraste više od 80 mmHg. Takav pritisak ubrzo dovodi do trajnoga sljepila. Samo najhitnije liječenje može spasiti vid. Zbog toga svaki akutni napad glaukoma zahtijeva najhitniji prijevoz bolesnika na očni odjel. Ako se bolovi počnu javljati kod bolesnika koji boluju od hroničnoga glaukoma, tada oni sami sebi ukapaju u oko kapljice pilokarpina, ili lijeka sličnoga djelovanja. Te lijekove bolesnik mora uvijek nositi sa sobom.

>>Vidac ili Očanica čuvar vaših očiju

Bolovi u oku javljaju se i kod nekih vrsta glavobolje. Jedan njihov oblik prvi je opisao liječnik Horton, pa se po njemu naziva Hortonova glavobolja, obično zahvaća samo polovinu glave i prati je vrtoglavica, mučnina, i povraćanje. Polovina lica se zacrveni i oznoji, dolazi do suženja i otoka očnih kapaka.

Jaki bolovi u oku povezani su s bolovima duž perifernih živaca (neuralgija). Poznata je neuralgija trigeminusa, trodijelnoga živca koji ima tri grane, od kojih jedna ide i na oko. Ovisno o tome koja je grana zahvaćena, popratni znakovi mogu biti suženje, slinjenje, crvenilo lica, bol u licu. Bolovi su u napadima i po žestini se ubrajaju među najjače, napadi se mogu ponoviti nekoliko puta dnevno.

Slabije bolove mogu izazvati upale: upala rožnice (keratitis), bjeloočnice (skleritis), šarenice (iritis). Bol se najčešće osjeća kao pečenje, svrbež, bockanje, osjet stranoga tijela, nastaju smetnje, strah od svjetla, suženje, grč vjeđa.

>>Gnojno oko

Strano tijelo izaziva tzv. “crveno oko”. Bol u oku može biti povezan sa zuboboljom, zaraznim bolestima, gripom, malim boginjama, tifusom, malarijom, tada je bol u oku samo propratna pojava bez značenja za dijagnozu bolesti. Bol u oku zahtijeva obavezan pregled kod liječnika za očne bolesti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Kako početi za meditacijom?

Meditacija dovodi tijelo u stanje sklada, fizički i duhovno,...

Gljiva liječi rak i snižava razinu kolesterola

Žućkaste, crne, smeđe, kremaste ili ružičaste - bukovače toliko...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas