Ljekovito biljeDamiana - Meksička biljka koja poboljšava seksualnu funkciju i...

Damiana – Meksička biljka koja poboljšava seksualnu funkciju i smanjuje tjeskobu

-

Meksička damiana (Turnera diffusa) je biljka porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike, koja se tradicionalno koristi kao afrodizijak, tonik i stimulans. Damiana biljka poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, kao i po svom karakterističnom mirisu i okusu.

Upotrebljavaju se vrhovi lista ove biljke. To je mala biljka dosta slična metvici, s bijelo žućkastim cvjetovima. Potječe iz Meksika, južne Kalifornije i Teksasa.

- Google oglasi -

U meksičkoj farmakopeji klasificirana je kao afrodizijak, tonik i diuretik. U toj zemlji je znanstveno prihvaćena kao siguran lijek protiv impotencije, posebno kada je ona rezultat neumjerenosti. Također se upotrebljava za poboljšanje raspoloženja i smanjenje tjelesne težine.

Damiana biljka kao lijek

Zdravstvene prednosti damiane biljke.

Danas se Damiana koristi kao prirodni lijek za širok raspon zdravstvenih problema, uključujući impotenciju, frigidnost, depresiju, tjeskobu, menstrualne probleme, probavne smetnje i urinarnu inkontinenciju. Također se koristi kao sastojak u mnogim biljnim pripravcima za povećanje libida i poboljšanje seksualne funkcije.

Propisuje se i protiv preuranjene ejakulacije i orhitisa (upale testisa) koji izaziva atrofiju testisa. Toj se biljci pripisuje i blagotvorni učinak na leđnu moždinu. Neki meksički liječnici upotrebljavaju je kao tonik za nervni sistem i za liječenje iznemoglosti i umora na živčanoj bazi.

- Google oglasi -

Specijalisti za biljnu medicinu raznih zemalja odobravaju meksičku klasifikaciju damiane kao terapeutske biljke.

Damiana se općenito propisuje zbog svojih afrodizijačkih svojstava i sigurno je da ima važnu i blagotvornu ulogu na reproduktivne organe. Služi i kao tonik za nervni sistem, kako stoji u Enciklopediji lijekova i preparata na bazi biljaka, Potter.

U svom monumentalnom djelu, Materia Medica Vegetabilis, Steinmetz spominje damianu na sljedeći način: „Listovi su spolno stimulirajući i djeluju kao nervni tonik. Ovaj je lijek cijenjen zbog svojih afrodizijačkih svojstava i sjajnog učinka na reproduktivne organe. Sprečava iznemoglost, moždani umor i tendenciju slabljenja donjih ekstremiteta. Također djeluje i kao diuretik.“

Damiana biljka može se koristiti za ublažavanje menstrualnih bolova i grčeva.

Za poboljšanje probave Damiana se koristi kao prirodni laksativ i diuretik koji pomaže u poboljšanju probave i eliminaciji toksina iz tijela.

Za poboljšanje funkcije mokraćnog sistema Damiana se koristi kao prirodni lijek za urinarnu inkontinenciju i infekcije mokraćnog sistema.

Kako se upotrebljava damiana?

Damiana se upotrebljava u čajevima i u obliku ekstrakta, tekućine i praška. Čaj je potrebno pripremiti tako da jednu kašikicu lista biljke stavimo u šoljicu kipuće vode. Vruć čaj se pije prije ručka. Također se može svakodnevno uzimati 50 kapi ekstrakta sa zašećerenom vodom ili vinom.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Promjene u tijelu koje uzrokuje dijabetes

Dijabetes je čest zdravstveni problem. Od djece do odraslih,...

6 načina da poboljšate cirkulaciju krvi

Cirkulacija je ključna za zdravlje cijelog vašeg tijela. Cirkulacija...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas