Bolovi u trbuhu

-

Trbušna šupljina je prostor između prsnoga koša i male zdjelice. Mišićna ploča, nazvana ošit ili dijafragma, koja inače služi za disanje, odjeljuje prsnu šupljinu od trbušne.

U trbušnoj šupljini nalaze se mnogi organi. Ispod ošita s desne strane, pokrivena rebrima, nalazi se jetra sa žučnim vodovima i žučnim mjehurom. U srednjem dijelu gornjega trbu­ha i nešto više prema lijevoj strani želudac. Na lijevoj strani, duboko is­pod rebra je slezena. Iz završnog dijela želuca odlazi dvanaestopalačno crijevo, koje prelazi u tanko crijevo. Tanko crijevo ispunjava najveći dio trbušne šupljine i u desnom donjem dijelu trbuha prelazi u debelo crije­vo. Debelo crijevo ide prema gore sve do jetre, zatim prelazi u poprečno debelo crijevo, koje na lijevoj strani trbuha prelazi u tzv. silazno debelo crijevo. Od želuca do male zdjelice crijeva su pokrivena trbušnom mara­micom koja služi kao skladište masti i štiti crijeva od ozljeda i upala.

- Google oglasi -

Ispod želuca nalazi se žlijezda gušterača. Na stražnjem zidu trbušne šupljine, s lijeve i desne strane, po jedan je bubreg, iznad kojih su nad­ bubrežne žlijezde. Sredinom trbuha prolazi glavna tjelesna arterija, tr­bušna aorta, iz koje odlaze arterije za pojedine organe. U visini pupka aorta se dijeli u dva kraka, od kojih svaki odlazi u jednu nogu. Osim ar­terija, u trbuhu se nalaze i brojne vene koje vraćaju krv prema srcu. Na donjem dijelu trbuha, više sprijeda, nalazi se mokraćni mjehur. Kod že­na se ispod njega nalazi maternica, a u blizini su jajnici i jajovod.

Bolovi u trbuhu

Bol u trbuhu (abdomenu) najčešći je i najvažniji znak bolesti orga­na i tkiva smještenih u trbušnoj šupljini. Sva tkiva i svi organi nisu jed­nako osjetljivi na bol. Neka su tkiva vrlo osjetljiva, dok su druga gotovo neosjetljiva. To je jedan od razloga što bol u trbuhu može biti različite jačine, od neznatne, do bola koji bolesnici opisuju kao “užasan i nepod­ nošljiv”. Jačina bola ne odgovara uvijek težini i opasnostima koje prije­te od bolesti koja ih je uzrokovala. Tako će čak i jača razaranja jetre ili bubrega izazvati samo lagan osjećaj neugodnosti, dok će jedva vidljiv kamenčić u mokraćovodu izazvati neizdržljiv bol. Sifilis živčanoga sustava, kronično oboljenje koje može trajati desecima godina, može izazvati vrlo jake bolove u trbuhu. Ali u trbuhu postoje “potpuno tihi dijelovi” u kojima i opsežna razaranja ne odaju gotovo nikakve znakove bolesti.

Bol u trbuhu može biti mukao, tup i dugotrajan, uvijek iste jačine, može biti i grčevit, tj. raste u svojoj jakosti, da bi nakon kraćeg ili dužeg vremena popustio, nestao i ponovo se javio nakon određenoga vremena. Takvi grčeviti bolovi uglavnom zahvaćaju šuplje organe: crijeva, želu­dac, žučni mjehur, žučne vodove, mokraćne putove.

Bol u trbuhu može se javiti točno na mjestu gdje se nalazi bolestan organ. Bolesnici sami pokazuju mjesto na kojem osjećaju najjači bol. Ako bolesnik nije potpuno siguran gdje se nalazi mjesto najjačeg bola, liječnik će to pipanjem trbuha ubrzo ustanoviti. Međutim, postoji i tzv. “prenesen bol”, tj. bol se ne osjeća na mjestu gdje je bolestan organ, ne­go se širi i osjeća na znatno udaljenim mjestima. Tako se, npr., bol iz žučnog mjehura može osjećati kao bol ispod lopatice ili u desnom rame­nu, bol zbog bubrežnog kamenca može se osjećati u mudu (testisu), želu­čana bol u predjelu srca, bol gušterače u leđima. Bol može zahvatiti i ci­jeli trbuh, tada bolesnik ne može odrediti mjesto gdje ga osjeća, obično kaže da ga boli “cijeli trbuh”. Bol u cijelom trbuhu nije tako čest kao bol u pojedinim, ograniče­ nim dijelovima.

- Google oglasi -

Bol u cijelom trbuhu

Bol u cijelom trbuhu izazivaju ove bolesti: Upala potrbušnice (peritonitis), izaziva jaki bol. Potrbušnica je tanka opna koja oblaže čitavu unutarnju stranu zida trbušne šuplji­ ne te potpuno ili djelomično sve organe u trbušnoj šupljini. Nadražaj potrbušnice izaziva jaki bol. Potrbušnicu mogu nadražiti tekućine i ke­mijske tvari kao što su želučani sok, žuč, sok gušterače, bakterije mogu izazvati upalu potrbušnice i jake bolove. Do nadražaja i upale potrbuš­nice najčešće dolazi puknućem šupljih organa u trbušnoj šupljini. Naj­češći je uzrok upala slijepoga crijeva, u više od 40 posto svih slučajeva upale potrbušnice.

Slijede upala žučnoga mjehura, gušterače, puknuće čira na želucu i dvanaesniku, povrede trbuha, upale nastale poslije ope­racije, ginekološke bolesti, zapletaj crijeva. Upala potrbušnice može biti ograničena na trbuh. Zbog puknuća šupljih organa odmah nastaje reak­cija cijele potrbušnice, javlja se iznenada vrlo jak bol, trbušna stijenka postaje napeta i tvrda poput daske”. Pojačan bol izaziva svaki pokret tijela, bolesnik mora mirno ležati sa savijenim nogama u koljenima. Op­će stanje bolesnika je loše. Takav nalaz liječnici označuju imenom “akut­ni abdomen”, naziv nije dijagnoza bolesti, već samo ukazuje na hitnost slučaja, tj. da se u trbuhu zbiva nešto naglo i opasno i da je potrebna hit­na i neodgodiva kirurška intervencija.

Do bola u cijelom trbuhu može dovesti i jača upala crijeva: griža, otrovanje hranom. Čak i početak upale slijepoga crijeva može u početku dati sliku bolova u cijelom trbuhu, da bi se bol tek poslije ograničio na mjesto na kojem se slijepo crijevo nalazi.

Zapletaj crijeva (ileus) također izaziva bol u cijelom trbuhu, nastaje uvijek kada je spriječen prolaz crijevnoga sadržaja kroz crijeva. Uzrok može biti prestanak valovitoga gibanja crijeva, začepljenje crijeva stra­nim predmetom, pritisak na crijeva izvana.

Osjetljivost na hranu (alergija) može izazvati uglavnom grčeviti bol u trbuhu, praćen povraćanjem i proljevom, prate ga i promjene na koži u obliku “crvenih mrlja”, svrbeža, crvenila. U rijetkim slučajevima bolo­vi mogu biti tako jaki da daju sliku akutnoga abdomena.

Stalan pritisak i bol u cijelom trbuhu može uzrokovati i jače nakup­ljanje plinova u crijevima (meteorizam).

Bolovi u cijelom trbuhu mogu izazvati i zarazne bolesti, šećerna bo­lest, različite vrste slabokrvnosti, povećanje masnih tvari u krvi, sifilis živčanoga sustava, otrovanje olovom.

Svaki slučaj bolova u trbuhu zahti­jeva liječnički pregled. Pravovremeno započeto liječenje može spriječiti brojne komplikacije, često smrtonosne.

Bolovi u gornjem dijelu trbuha

Bol u gornjem dijelu trbuha najčešće je posljedica bolesnih promje­na u organima koji se nalaze u tom dijelu trbušne šupljine.

U srednjem gornjem dijelu trbuha, koji se naziva žličica, najčešće se osjeća bol iz želuca i obično zahvaća područje lijevo ispod rebara. Na tom mjestu osjeća se bol zbog gladi, kao i bol zbog pretjeravanja u jelu i piću.

Čir na želucu i dvanaesniku također je čest uzrok bolova. Bol je jači na prazan želudac. Uzimanje manjeg obroka hrane obično ga stišava. Alkoholna pića, crna kava i pušenje pogoršavaju stanje. Bol se kod čira na dvanaesniku javlja oko pupka s desne strane.

Rak na želucu može ali ne mora imati bol kao rani znak bolesti. U početku su to blage smetnje koje se obično opisuju kao “smetnje proba­ve”, osjećaj punoće u želucu uz neznatne bolove. Bolovi mogu biti i jaki i podsjećati na bolove kod želučanog čira.

Grčevit ili stalan bol, kod starijih ljudi, u gornjem trbuhu, najjači oko pupka, može biti uzrokovan promjenama na krvnim žilama trbušne šupljine. Sužene krvne žile, najčešće zbog arterioskleroze, ne dovode do­voljno krvi u probavne organe. Bol nastaje ubrzo poslije jela, najkasnije pola sata, i traje do dva sata. Zbog bolova, koji mogu biti vrlo jaki, bo­lesnici uzimaju sve manje obroke jer postaju svjesni da bol uzrokuje po­jedena hrana. Posljedica je postepen gubitak na težini, s vremenom se razvije stanje pothranjenosti. Takve bolove u trbuhu nazivamo angina abdominalis.

Mnogi se tuže na osjećaj pritiska i punoće u želucu, tj. u gornjem di­jelu trbuha, neposredno poslije jela. Za razliku od abdominalne angine, bolovi nisu jaki, više se osjeća nadutost, tup pritisak, punoća. Uzroci takvih smetnji mogu biti različiti. Želudac zdrave osobe uvijek se raširi (relaksira) prilikom uzimanja hrane, tako da tlak ne prijeđe određenu granicu. Kod bolesnika na “živčanoj bazi” želudac se ne širi, zato nasta­je osjećaj povećanoga pritiska i punoće. Slične smetnje imaju bolesnici koji boluju od raka na želucu.

Uzrok je i povećano nakupljanje plinova u želucu i crijevima. Povećana količina zraka u želucu može nastati kod osoba koje suviše brzo jedu i zbog toga gutaju mnogo zraka. Do pojača­noga gutanja zraka dovodi pušenje i žvakanje gume. Dio zraka iz želuca izbacuje se podrigivanjem, ili prelazi u crijevo, što se čuje kao “kruljenje u želucu”. Pojačano nakupljanje plinova u debelom crijevu također iza­ziva osjećaj punoće, pritiska i jačih bolova u gornjem dijelu trbuha. Priti­sak zrakom napunjenoga debelog crijeva na ošit može izazvati smetnje koje podsjećaju na bolove kod angine pektoris, a može uzrokovati i druge srčane smetnje.

Dijafragmalna hernija

Čest uzrok bola u gornjem trbuhu je kila (bruh) ošita (dijafragmalna hernija). Ošit ima nekoliko otvora kroz koje iz prsne u trbušnu šupljinu prolaze jednjak, velike krvne žile i živci. Najznačajniji je otvor kroz koji prolazi jednjak. Veze koje na tom mjestu drže jednjak mogu olabaviti, zbog čega se otvor proširi. Kroz prošireni otvor u prsnu se šupljinu može uvući dio želuca ili cijeli želudac, pa čak i dijelovi crijeva.

Najčešće prolazi samo gornji dio želuca, i to u određenom položaju tijela. Smetnje se javljaju i pogoršavaju u ležećem položaju, naročito noću, uglavnom ne­posredno ili najkasnije pola sata nakon lijeganja u krevet. Javlja se priti­sak i bol u gornjem trbuhu, često ispod prsne kosti, zatim smetnje gutanja, podrigivanje, žgaravica i bol prilikom sagibanja tijela ili nošenja teš­koga tereta.

Tupi bol u gornjem trbuhu može se javiti kod bolesnika kojima je operiran želudac, tj. kojima je djelomično ili potpuno odstranjen želu­dac. Bol s mučninom i slabošću javlja se nekoliko minuta poslije uzima­nja hrane. Smetnje mogu nastati i nakon 1 do 2 sata poslije jela, s osjeća­jem jake gladi i drhtanjem. Takvi napadaji mogu se spriječiti uzimanjem šećera i hrane koja zasićuje. Bol u lijevom gornjem trbuhu, ispod lijevoga rebranog luka, može biti uzrokovan povećanom slezenom.

Bol u gornjem trbuhu, s desne strane, mnogo je češći i može potjecati zbog bolesti žučnoga mjehura ili upale porebrice, koja na tom mjes­tu oblaže ošit (dijafragmalni pleuritis). Nakupljanje gnoja između ošita i gornje površine jetre može dovesti do “začahurivanja” nakupine gnoja tzv. apscesa. Tumori i bolesti jetre također uzrokuju bolove u desnom gornjem dijelu trbuha.

Jaki bol, pretežno u sredini trbuha, koji se često širi u razne dijelove tijela, može potjecati od proširene glavne krvne žile (aorte). Takva mjes­timična proširenja arterija nazivaju se aneurizme. Bol se javlja naglo ili se razvija postepeno, naročito nakon jačega tjelesnog opterećenja, pre­težno u starijih ljudi. Bol se širi u noge, leđa i vrlo često u debelo meso. Mnogi koji su se tužili na bol u stražnjici imali su proširenu trbušnu aor­tu.

Mlađe osobe tuže se na bolove koji kucaju poput srca. To je tzv. “pulsirajuća trbušna aorta“. Takava bol samo podsjeća na spomenuti bol, ali tu nema nikakvoga proširenja aorte, ne pipa se nikakav “tumor”, takav se bol uglavnom javlja u neurotičnih žena koje su mršave, pa se aorta može lijepo pipati prstima.

Nagao i vrlo jaki bol u području žličice, koji nastaje iz “čista mira”, žestine “poput uboda nožem”, često poslije obilnijega obroka, poslije pijenja tekućine i sagibanja tijela, karakterističan je za puknuće čira na želucu ili dvanaesniku (perforacija čira). Potrebna je najhitnija kirurška intervencija.

Nagao i jak grčevit bol ispod desnoga rebranog luka, često praćen povraćanjem, a zatim i žutom bojom kože, najvjerovatnije potječe od žučnih kamenaca, češći je u gojaznih žena.

Nagao jak i grčevit bol koji dolazi “kao grom iz vedra neba”, desno ili lijevo u slabinama i širi se desnom ili lijevom stranom trbuha i u mu­da, najvjerojatnije potječe od bubrežnih kamenaca. Bol je redovito pra­ćen povraćanjem, blijedom i oznojenom kožom, opisivan je kao neiz­držljiv.

Nagli, jaki i tupi bolovi u sredini trbuha ili u gornjem dijelu trbuha, koji se šire poput pojasa po trbuhu, često u lijevu lopaticu i lijevo rame, mogu potjecati od nagle upale gušterače.

Bolovi u donjem dijelu trbuha

U donjem dijelu trbuha, s desne strane, nalazi se slijepo crijevo. Upala slijepoga crijeva nije samo čest uzrok bolova u trbuhu nego je i velik problem za prepoznavanje bolesti. Od svih bolesti koje izazivaju sliku tzv. “akutnog abdomena“, upala slijepoga crijeva ne samo što je najčešća nego je i najpodmuklija. Od 700 ljudi jedan će čovjek sigurno u toku godine oboljeti od akutne upale slijepog crijeva. Bol je u početku najčešće ograničen u gornjem dijelu trbuha, oko pupka, i redovito pra­ćen mučninom i povraćanjem. Kako se javljaju i grčevi s proljevom, mnogi smatraju da su “pokvarili želudac”. Tek se poslije bol ograniči na desni donji dio trbuha. Već i sama sumnja na upalu slijepoga crijeva za­htijeva najhitniji liječnički pregled. Liječenje: kirurško odstranjenje upa­ljenoga crvuljka slijepog crijeva.

Bol u tom području ne mora uvijek potjecati od slijepoga crijeva. U desnom donjem trbuhu bol može uzrokovati ograničena upala tankoga i debelog crijeva. Kod mladih djevojaka, između dvije menstruacije, poja­vi se nagao i jak bol, koji ubrzo sam prestane, uzrokovan izbacivanjem jajašca iz jajnika.

Uzrok bolova u donjem dijelu trbuha mogu biti bolesti crijeva, lim­fnih žlijezda, upale živaca i mokraćnoga mjehura, tumori. Valja spornenuti nagao i žestok bol u žena u donjem dijelu trbuha, često u križima, praćen blijedom bojom kože, koja postaje hladna i orošena hladnim znojem (šok). U stojećem stavu nastane vrtoglavica i ubrzo gubitak svi­jesti. U ležećem stavu bolesnica se bolje osjeća. To može biti vanmaterična trudnoća i jako krvarenje. Potrebna je najhitnija operacija, prema to­me i najhitniji transport u ležećem položaju.

U trbuhu je čest tzv. umišljen bol. U trbuhu se mogu osjećati bolovi koji potječu iz organa izvan trbuš­ne šupljine, npr. od srca. Bol srca uopće se ne mora osjećati u prsima, u nekim slučajevima osjeća se isključivo u trbuhu, uglavnom u gornjem di­jelu trbuha. Mnogi mjesecima pa i godinama smatraju da imaju “pore­mećenu probavu”, da imaju “katar želuca”, a sve njihove smetnje potje­ču iz srca. Ljudi smatraju da se radi o smetnjama iz želuca, u što su još više uvjereni jer se bolovi javljaju poslije obilnijih obroka, a podrigivanje smanjuje bolove. Poznato je da pravi napadi angine pektoris vrlo često dolaze poslije obroka. Svaka smetnja probave – koja se duže vrijeme i povremeno osjeća u žličici ili u prsnom košu – sumnjiva je na bolest krvnih žila srčanoga mišića.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...
- Google oglasi -

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...

Ovo morate pročitati

Čuvajte se visokih temperatura

Povišene temperature vazduha su ozbiljna prijetnja za zdravlje, pa...

Zašto nastaje grčenje mišića cijelog tijela

Grčenje mišića koje zahvaća mišiće cijelog tijela naziva se...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

film izle
getbetbonus.com deneme bonusu veren siteler casinorulet.com bonuspick.net bonus veren siteler
deneme bonusu veren siteler
bonus veren siteler
bonus veren siteler
deneme bonusu veren siteler
Trbet Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis
tuzla escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort anadolu yakası escort ataşehir escort pendik escort kurtköy escort kartal escort kadıköy escort maltepe escort kartal escort deneme bonusu escort bayan ataşehir escort
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler