IshranaVoćeEvo zašto borovnica nosi epitet super voća

Evo zašto borovnica nosi epitet super voća

-

Borovnica je mali grm sa čvorastim stabljikama, visine 20 do 30 cm i puzavim korijenom. Mladi listovi jajastog su oblika, s kratkom peteljkom i na rubu sitno nazubljeni. Pojedinačni cvjetovi nalaze se u pazuhu lista. Cvjetovi su okruglasto zvonastog oblika i svjetlo ružičaste boje. Plod je sočna crno-modra boba veličine graška, koja na vrhu završava kružnom udubinom.

Borovnica u velikom mnoštvu pokriva tlo crnogoričnih i bjelogoričnih šuma. Listovi se sabiru prije sazrijevanja plodova i suše se na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodovi se sabiru ljeti, nakon sazrijevanja, a suše se na suncu.

- Google oglasi -

Borovnicama se opravdano pripisuje epitet bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Naime, 100 g ovih bobica sadrži samo 57 kcal, ali zato sadrže značajne količine vlakana, vitamina C i K te minerala mangana.

Borovnica

Listovi borovnice se upotrebljavaju protiv stvaranja mokraćne kiseline te za liječenje kod povraćanja, proljeva, želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti.

Listovi predstavljaju važan narodni lijek protiv šećerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga neki zovu biljni inzulin. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što sazru bobice. Nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti.

Bobe se upotrebljavaju u liječenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita.

- Google oglasi -

Čaj od lista borovnice ne smije se piti bez nadzora. Listove sušimo u tankim slojevima u hladu ili u pekari na 40 stepeni C.

Listovi preliveni vrelom vodom ublažavaju upalu mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.

Bobice jedemo svježe ili osušene, a također se mogu potopiti u rakiju. Sušimo ih na 45 stepeni C. Od njih pravimo i ekstrakt sa rakijom, cijedimo sok ili marmeladu.

Kako se priprema prirodni lijek od borovnice pročitajte OVDJE.

Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i grla. Najdjelotvorniji je sirov sok.

Suhe bobice borovnice zaustavljaju proljev, naročito kod male djece, dok svježe djeluju kao blagi laksativ. Na taj način pomažu kod zatvora.

Borovnice utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu. Osušene bobice zaustavljaju krvarenje hemoroida.

Sok od borovnica liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod smetnji kod varenja, i nedostatka apetita.

Borovnice su bobičasto voće koje je na gotovo svakoj listi super namirnica, a OVDJE pročitajte 5 razloga zađto bi trebali i vi već danas pojesti jednu porciju.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...
- Google oglasi -

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Ovo morate pročitati

Ulje lanenih sjemenki snižava krvni pritisak

60 pacijenata s displipidemijom su tokom 3 mjeseca dobivali...

Brzi trikovi za lakše topljenje kilograma

Svi bismo željeli da planovi o vitkoj liniji budu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas