Žutika

-

U narodnoj medicini žutika je vrlo važna još od srednjega vijeka. U obliku pripravaka za vanjsku i unutarnju uporabu koristila se kod slabog rada jetre i žučnog mjehura, kod žutice, zatvora, slabog apetita i reumatskih tegoba. Zreli su se plodovi koristili za spravljanje sokova, marmelada, a ponekad i octa. Svi su ti načini primjene do danas zapravo dobili znanstvenu potvrdu, premda žutiku koristimo samo u gotovim pripravama i čajnim mješavinama.

DROGA:

- Google oglasi -

BKRBERIDIS CORTEX: U kasnu jesen uzimamo koru, kako nadzemnih tako i podzemnih dijelova biljke. Na unutarnjoj strani kora je jarko žute boje (berberin) i ima gorak okus.

BERBERIDIS FOLIUM: Katkad se ubiru i suše listovi.

BERBERIDIS FRUCTUS: U kolovozu ili rujnu sakupljaju se plodovi bez peteljki. Prerađujemo ih u sokove i marmelade, a suhe koristimo kao dodatak domaćim čajnim mješavinama.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste po živicama, svijetlim šumama i obroncima obraslima grmljem, u cijeloj Hrvatskoj, BiH i Srbiji, od nizina do planinskog pojasa.

- Google oglasi -

SRODNE VRSTE: Kao ukrasnu biljku s vazdazelenim listovima u vrtovima uzgajamo mahoniju (Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt.), čija je domovina u pacifičkim šumama Sjeverne Amerike. Indijanci su je rabili kao sredstvo za povraćanje (emetik), kao tonik, kod proljeva i kod kožnih bolesti. Danas i u Europi s poprilično velikim uspjehom homeopatske pripravke (tinktura i mast) koristimo kod psorijaze. Aktivne tvari mahonije sprječavaju jako orožnjavanje pousmine i nastajanje upala.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Listovi sadrže tek malo alkaloida, više ih ima u kori nadzemnih dijelova biljke (5,5%), a najviše u kori korijena. Glavni su tipovi alkaloida izokinonski alkaloidi (berberin), bisbenzilizokinolinski alkaloidi (berbamin i oksiakantin) te apofini (magnoflorin). Zreli plodovi ne sadrže nikakve alkaloide, nego velike količine organskih kiselina, vitamina C i mineralnih tvari.

DJELOVANJE I UPORABA: Žutika prije svega potiče rad glatkih mišica žučovoda. Utječe i na rad bubrega i odvodnih mokraćnih putova, na srce i optok krvi. Glavne su aktivne tvari droge prije svega alkaloidi, koji utječu na glatke mišiće maternice, poboljšavaju kapacitet srca i sprječavaju nepravilan rad srca, snizuju krvni tlak i umiruju. Pokusi na životinjama potvrdili su i diuretično i koleretičko djelovanje žutike. Alkaloidi berberin i berbamin sprječavaju razvoj mikroorganizama. Zbog gorka okusa žutika poboljšava apetit i djeluje kao tonik. Koristimo je kod želučanih i crijevnih bolesti, kao i jetre i žučnog mjehura, a često i kod bolesti bubrega i odvodnih mokraćnih putova, dišnih organa, srca i optoka krvi, kao sredstvo za snižavanje tjelesne temperature, za »čišćenje krvi« te za pospješivanje menstruacije. Kod upale očne spojnice koristimo gotove kapi za oči s berberinom.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Unatoč čestoj uporabi u gotovim pripravcima, nisu poznata izraženija neželjena djelovanja. I čisti berberin i njemu srodni alkaloidi razmjerno su neotrovni. Za vrijeme trudnoće nikako ne smijemo uzimati drogu, jer stimulira maternicu.

- Google oglasi -
Prethodni članakLjekovita Zob
Naredni članakBreza kao lijek

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Sigurnosni savjeti za korištenje prirodni sredstava protiv komaraca

Komarci, a ima ih oko 300 vrsta, ne napadaju samo ljude nego i sisavce, ptice i žabe. Oni vam...

Ako volite jesti banane ujutro, imamo loše vijesti za vas

Ako je banana tako nutritivna namirnica, zašto se onda ne treba jesti ujutro? Hajde da saznamo. Važnost i dobrobiti banana...
- Google oglasi -

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

Ovo morate pročitati

NE POGORŠAVAJTE SITUACIJU: Evo što ne biste trebali jesti ljeti

Ljeto je vrijeme kada našem organizmu godi hrana koja...

Parkinsonova bolest, simptomi i liječenje

Parkinsonova se bolest javlja u 1% populacije starije od...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas