Žutika

-

U narodnoj medicini žutika je vrlo važna još od srednjega vijeka. U obliku pripravaka za vanjsku i unutarnju uporabu koristila se kod slabog rada jetre i žučnog mjehura, kod žutice, zatvora, slabog apetita i reumatskih tegoba. Zreli su se plodovi koristili za spravljanje sokova, marmelada, a ponekad i octa. Svi su ti načini primjene do danas zapravo dobili znanstvenu potvrdu, premda žutiku koristimo samo u gotovim pripravama i čajnim mješavinama.

DROGA:

- Google oglasi -

BKRBERIDIS CORTEX: U kasnu jesen uzimamo koru, kako nadzemnih tako i podzemnih dijelova biljke. Na unutarnjoj strani kora je jarko žute boje (berberin) i ima gorak okus.

BERBERIDIS FOLIUM: Katkad se ubiru i suše listovi.

BERBERIDIS FRUCTUS: U kolovozu ili rujnu sakupljaju se plodovi bez peteljki. Prerađujemo ih u sokove i marmelade, a suhe koristimo kao dodatak domaćim čajnim mješavinama.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste po živicama, svijetlim šumama i obroncima obraslima grmljem, u cijeloj Hrvatskoj, BiH i Srbiji, od nizina do planinskog pojasa.

- Google oglasi -

SRODNE VRSTE: Kao ukrasnu biljku s vazdazelenim listovima u vrtovima uzgajamo mahoniju (Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt.), čija je domovina u pacifičkim šumama Sjeverne Amerike. Indijanci su je rabili kao sredstvo za povraćanje (emetik), kao tonik, kod proljeva i kod kožnih bolesti. Danas i u Europi s poprilično velikim uspjehom homeopatske pripravke (tinktura i mast) koristimo kod psorijaze. Aktivne tvari mahonije sprječavaju jako orožnjavanje pousmine i nastajanje upala.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Listovi sadrže tek malo alkaloida, više ih ima u kori nadzemnih dijelova biljke (5,5%), a najviše u kori korijena. Glavni su tipovi alkaloida izokinonski alkaloidi (berberin), bisbenzilizokinolinski alkaloidi (berbamin i oksiakantin) te apofini (magnoflorin). Zreli plodovi ne sadrže nikakve alkaloide, nego velike količine organskih kiselina, vitamina C i mineralnih tvari.

DJELOVANJE I UPORABA: Žutika prije svega potiče rad glatkih mišica žučovoda. Utječe i na rad bubrega i odvodnih mokraćnih putova, na srce i optok krvi. Glavne su aktivne tvari droge prije svega alkaloidi, koji utječu na glatke mišiće maternice, poboljšavaju kapacitet srca i sprječavaju nepravilan rad srca, snizuju krvni tlak i umiruju. Pokusi na životinjama potvrdili su i diuretično i koleretičko djelovanje žutike. Alkaloidi berberin i berbamin sprječavaju razvoj mikroorganizama. Zbog gorka okusa žutika poboljšava apetit i djeluje kao tonik. Koristimo je kod želučanih i crijevnih bolesti, kao i jetre i žučnog mjehura, a često i kod bolesti bubrega i odvodnih mokraćnih putova, dišnih organa, srca i optoka krvi, kao sredstvo za snižavanje tjelesne temperature, za »čišćenje krvi« te za pospješivanje menstruacije. Kod upale očne spojnice koristimo gotove kapi za oči s berberinom.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Unatoč čestoj uporabi u gotovim pripravcima, nisu poznata izraženija neželjena djelovanja. I čisti berberin i njemu srodni alkaloidi razmjerno su neotrovni. Za vrijeme trudnoće nikako ne smijemo uzimati drogu, jer stimulira maternicu.

- Google oglasi -
Prethodni članakLjekovita Zob
Naredni članakBreza kao lijek

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Namirnice koje će vas duže držati sitima

Kada osjetite glad, bolje bi bilo da pojedete neku supu, nego da posegnete za komadićem hljeba... Nije to samo...

Šta liječi čuvarkuća? Magična biljka koja liječi mnoge bolesti

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila... Zato je i prozvana čuvarkućom. Čuvarkuća...

Ove namirnice mogu sniziti šećer u krvi

Brojne su namirnice poznate po svom doprinosu za regulisanje šećera u krvi. To cijenjeno svojstvo temelji se na prisutnosti...

Kako prirodno liječiti atopsijski dermatitis uz primjenu gela, masti i obloga

Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) bolest koja pogađa kožu. Riječ “dermatitis” označava upalu kože. “Atopijski” se odnosi na grupu...
- Google oglasi -

Kako napraviti najbolji domaći pinđur – Recept

Ovo je jedna od najboljih verzija za pinđur, recept je super ukusan i veoma jednostavan za napraviti. Ovo morate...

Uz ovaj prirodni lijek regulišite šećer u krvi – Recept

Šećerna bolest (dijabetes) predstavlja kroničnu, široko rasprostranjenu bolest koja sa sobom nosi veliki broj vrlo ozbiljnih komplikacija s negativnim...

Ovo morate pročitati

Lubenice, jagode i crvene paprike štite od UV zračenja

Voće i povrće bogato likopenom pomaže u sprječavanju štetnih...

Ljekovita snaga dobrih bakterija

Na našem tijelu i u njemu živi deset puta...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas