Ljekovito biljeŽutika biljka posebno poznata po svojoj ljekovitosti

Žutika biljka posebno poznata po svojoj ljekovitosti

-

U narodnoj medicini žutika je vrlo važna još od srednjega vijeka. U obliku pripravaka za vanjsku i unutarnju upotrebu koristila se kod slabog rada jetre i žučnog mjehura, kod žutice, zatvora, slabog apetita i reumatskih tegoba. Zreli su se plodovi koristili za spravljanje sokova, marmelada, a ponekad i octa. Svi su ti načini primjene do danas zapravo dobili znanstvenu potvrdu.

U kasnu jesen uzimamo koru, kako nadzemnih tako i podzemnih dijelova biljke. Na unutarnjoj strani kora je jarko žute boje (berberin) i ima gorak okus. Katkad se ubiru i suše listovi. U augustu ili septembru sakupljaju se plodovi bez peteljki. Prerađuju se u sokove i marmelade, a suhe koristimo kao dodatak domaćim čajnim mješavinama.

- Google oglasi -

Raste po živicama, svijetlim šumama i obroncima obraslima grmljem, u cijeloj Hrvatskoj, BiH i Srbiji, od nizina do planinskog pojasa.

Žutika biljka

Biljka žutika (lat. Berberis vulgaris) grmolika je biljka porijeklom iz srednje i južne Europe. Ova biljka karakteristična je po žutim cvjetovima, zahvaljujući svom sastavu ova biljka posebno je poznata po svojoj ljekovitosti.

Biljka žutika pomaže pri raznim zdravstvenim problemima. Ima antibakterijsko djelovanje, pomaže pri liječenju jetrenih bolesti, ublažava gastritis, ublažava neugodne bolove u leđima, kod bolesti bubrega, snižava krvni tlak te jača metabolizam. Osim toga, žutika je poznata kao biljka koja pomaže pri problemima urinarnog trakta.

Obična žutika prije svega potiče rad glatkih mišica žučni kanala. Utječe i na rad bubrega i odvodnih mokraćnih putova, na srce i optok krvi.

- Google oglasi -

Glavne su aktivne tvari droge prije svega alkaloidi, koji utječu na glatke mišiće materice, poboljšavaju kapacitet srca i sprječavaju nepravilan rad srca, snižava krvni tlak i umiruju.

Žutika čaj

Domaći čaj najpopularniji je pripravak od ove ljekovite biljke, a preporučuje se konzumirati barem jednom dnevno.

Priprema čaja od žutike
Čaj od žutike priprema se tako da se 2 velike kašike samljevene i suhe kore korijena žutike stave u 1 litru hladne vode i ostavi preko noći. Sljedeće jutro, mješavina se zagrije 5 minuta na laganoj vatri. Potom se procijedi i cijela se količina popije tokom dana, na gutljaje. Ovako pripremljen čaj jedan je od najboljih lijekova za čišćenje krvi, slezenu, bubrega, jetru, žuticu i slabokrvnost.

Usprkos čestoj upotrebi u gotovim pripravcima, nisu poznata izraženija neželjena djelovanja. I čisti berberin i njemu srodni alkaloidi razmjerno su neotrovni. Za vrijeme trudnoće nikako ne smijemo uzimati žutiku, jer stimulira maternicu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Vjesnik proljeća: Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti tratinčica

Tratinčica se koristi za čišćenje i jačanje organizma, te posjeduje veličanstvenu ljekovitost. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima...

Karmelićanska vodica – Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu. Jeste...

Šta je tibetanska gljiva – Kako se koristi i priprema

Tibetanska gljiva dolazi iz Indije, a radi se o veoma rijetkoj i ljekovitoj gljivi. Tek u novije vrijeme ova...

Šparoge za rak, kao i za druga oboljenja, ljudi su koristili od davnina

Pravo proljetno povrće, šparoge, beru se između marta i maja, ponekad i do juna, a posebno su cijenjene zbog...
- Google oglasi -

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Ovo morate pročitati

Znakovi unutrašnjeg krvarenja

Unutrašnje krvarenje je krvarenje koje se odvija unutar tijela,...

Liječenje suncokretovim uljem – metoda stara 5 000 godina

Liječenje suncokretovim uljem mnogima se može činiti neobičnim, ipak...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas