ZdravljeBUBREŽNA KOLIKA: Kada kamen krene iz bubrega, Šta uraditi...

BUBREŽNA KOLIKA: Kada kamen krene iz bubrega, Šta uraditi i Kako ublažiti bolove?

-

bubrežni kamenacMnogi bolesnici imaju bubrežne kamence, a da to i ne znaju. To se događa i sa žučnim kamencima. Počnemo ih osjećati istom tada kada skliznu iz bubrega u mokraćovod, ili iz žučnog mjehura u žučovod, pa se tamo ukliješte i ne mogu ni naprijed, ni natrag.

Kad se kamen ukliješti u mokraćovodu, mogu bolovi biti tako strašni da bolesnik padne u delirij. Dogodi se da se ne može više svladavati, da kriči i udara oko sebe te tako izazove među prisutnima veliko uzrujavanje. Bol može potrajati satima i ako odmah ne poduzmemo nužne mjere, može doći do opasnih komplikacija. Bolesnik mora odmah u toplu kupku.

Laganom, opreznom masažom treba kamen sprovesti iz mokraćovoda u mokraćni mjehur. Čim bolesnik uđe u toplu vodu, odmah se osjeća bolje. Nastupe li srčane teškoće, ili ako ima Basedowljevu bolest, treba mu pomoći hladnim oblozima.

Korisno je upotrijebiti “srčanu cijev”, t.j. neku cijev od gume ili plastike, koju složimo u obliku petlje, stavimo u predio srca, i pustimo da kroz nju teče hladna voda; tako se srce lijepo hladi. Ako treba, stavljamo hladne obloge još oko ruku i na čelo. Čim oblozi postanu topli, zamijenimo ih hladnima.

- Google oglasi -

Tako će bolesnik izdržati u vrućoj kupki pola sata, a da ne padne u nesvijest. Kao lijek iznutra odmah mu damo Magnesium phosphoricum D i Atropinum sulphuricum D. Ako bolesnik ne podnese lijekove te ih povrati, dajemo ih s pomoću klistira.

Ako bolesnik, usprkos svim mjerama koje smo poduzeli padne u nesvijest, prisutni se ne smiju uplašiti, jer će nesvjestica uskoro proći i bez štetnih posljedica. Ako uspijemo spriječiti prodor kamena (perforaciju), onda smo tom blagom nesvjesticom svoj uspjeh uistinu jeftino platili.

Kupka mora trajati pola sata uz istodobno masiranje i mijenjanje hladnih obloga. Poslije kupke stavljamo tople obloge i osobito klistire od biljnih uvaraka, koje treba davati brzo jedan za drugim. Pojavi li se umjesto mokraće krv, znači da se kamen ukliještio i ranio mokraćovod.

kamen u bubregu

- Google oglasi -

Da bismo potakli rad bubrega, dajemo Solidago s klistirom, jer bolesnik pri jakim napadima kolike sve povraća. Oblozi i klistiri traju pola sata. a zatim slijedi opet topla kupka i masaža. Sav postupak se ponavlja i mijenja svakih pola sata, ako se kamen počne pomicati, bolovi se pomiču prema dolje i naprijed, a kad kamen padne u mjehur, bolovi prestanu.

Ponekad prođe i nekoliko sati dok kamen dospije u mjehur. Kad se to dogodi, dozvolimo bolesniku da se odmori. Ako bolesnika muči velika žeđ može, bez daljega, piti u gutljajima razrijeđen Molkosan, to će ublažiti ljute bolove, a tijelo će nadoknaditi nužnu tekućinu koju je izgubilo zbog jakog znojenja u kadi: tako će se moći izlučiti još preostali rastopljeni otrovi. Bolesnik mora piti dosta čaja od trpuca, koji ugodno djeluje na rastapanje.

Kad se bolesnik odmori, treba nastaviti sa sjedećim kupkama i masažom, jer kamen ne smije ostati u mjehuru đa ne bi uzrokovao upalu i krvarenje. S tom vrlo jednostavnom metodom možemo spriječiti začepljenje mokraćovoda i komplikacije začepljenja, istodobno s uspjehom izbjegnemo operaciji, a to je velika prednost i ujedno nagrada za trud jer se bolesnik poslije izlučenja kamena i kure brzo oporavi, dok operaciju prate razne neugodnosti i pobolijevanja.

Ako je kamen vrlo velik i ne možemo ga odstraniti prigodnom fizikalnom metodom, onda pomaže samo kirurški nož. To je. međutim, rijedak slučaj. Obično kura uspije ako se točno držimo uputa. Prirodni lijekovi mogu kamen polako rastopiti.

Pouzdan je lijek Rubiasan, pripravljen od broća (Rubia tinctorum). S vremenom se rastope i veći kamenci ako istodobno pijemo još i dovoljno čaja zlatnice (čelebi-grane; Solidago virga aurea).

Liječenje rubiasanom

Mnogo puta je utvrđeno da broć (Rubia tinctorum) pomaže protiv bubrežnih kolika i đa otapa bubrežne kamence. Bolesnik se prije svega mora čuvati hladnoće i umornosti. Za vrijeme kure i neko vrijeme poslije mora se držati propisane dijete; ne smije uživati jela s bijelim šećerom niti od bijela brašna.

Kuhinjska je sol za pripremanje jela zabranjena, a isto tako oštri začini. Mora se odreći prokulice, špinata, špargi, rabarbare, osobito svinjetine i kobasica. Budući da nedostatak vitamina “A” podstiče stvaranje bubrežnih kamenaca i mokraćnog pijeska, bolesnik mora redovno uživati sok ili salatu od mrkve.

Ako nastane krvarenje, od bjelančevina smijemo davati samo svježi sir. Najbolja je hrana od prirodne riže, povrća i salate. Fizikalno je liječenje također korisno. Svaku večer stavljamo u predio bubrega, na pola sata, vlažne vruće obloge od kamilice ili trina. Preporučaju i sjedeće kupke. Ako su kamenci uzrokovali krvarenje, mora bolesnik uzimati hajdučku travu (Achillea millefolium), Hamamelis virginiana, Echinaforce i Tormentavenu.

Držeći se strogo spomenutih uputa, izvršimo još i liječenje s Rubiasanom. Kad uzimamo tablete Rubiasana, smijemo piti samo malo tekućine. Pošto smo potrošili kutijicu tableta, prekinemo liječenje na tjedan dana. U tom tjednu pauze pijemo mnogo vode da što temeljitije isperemo bubrege, i tako spriječimo ponovno stvaranje pijeska i kamenaca.

Poslije “vodenog tjedna” bolesnik nastavlja liječenje kutijicom tableta Rubiasana, te pije vrlo malo čaja za bubrege s Nephrosolidom. Zatim se opet ponavlja “vođeni tjedan” s mnogo tekućine. Pošto smo taj postupak ponovili tri puta, kura Rubiasanom je završena.  Premda se, po pravilu, već poslije jedne kure kamenci rastope, moramo svejedno skraćenu kuru ponavljati svaka tri mjeseca, a dijeti posvetiti punu pažnju. Liječenje Rubiasanom pojačava čaj od biljke Chanca Pietra koja potječe iz tropskih prašuma Perua.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Nabavite ove biljke za zdravlje vaših pluća

Vaša pluća su zadužena da dobavljaju kisik vašem tijelu i ona su jedna od pet eliminatornih sistema. Sezonske alergije...

Hrenov sirup razbija katare i liječi sva hronična oboljenja pluća

Kada katari ne popuštaju najbolji prirodni lijek je sirup od hrena i meda za kašalj, koji izvrsno djeluje pri...

Vjesnik proljeća: Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti tratinčica

Tratinčica se koristi za čišćenje i jačanje organizma, te posjeduje veličanstvenu ljekovitost. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima...

Karmelićanska vodica – Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu. Jeste...
- Google oglasi -

Šta je tibetanska gljiva – Kako se koristi i priprema

Tibetanska gljiva dolazi iz Indije, a radi se o veoma rijetkoj i ljekovitoj gljivi. Tek u novije vrijeme ova...

Šparoge za rak, kao i za druga oboljenja, ljudi su koristili od davnina

Pravo proljetno povrće, šparoge, beru se između marta i maja, ponekad i do juna, a posebno su cijenjene zbog...

Ovo morate pročitati

Sjemenke voća i povrća za vaše zdravlje

Kada režemo povrće, bacamo sjemenke misleći da one nisu...

Ništa kao kiseli kupus

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu "Journal of Agricultural...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas