Ljekovito biljeČajeviČaj od maslinovog lista pojačava proizvodnju insulina

Čaj od maslinovog lista pojačava proizvodnju insulina

-

Duga je istorija korištenja drveta masline koje može živjeti i do 3000 godina. Drevni Egipćani koristili su pripravke od maslinovog lišća za mumificiranje. Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta. Maslinova grančica poznata je kao simbol mira pa ne čudi da čaj od maslinovog lista djeluje umirujuće, opuštajuće i dragocjeno na zdravlje. Ovaj čaj uspješno se bori protiv zdravstvenih boljki kao što su gripa, herpes, ateroskleroza, infekcija mokraćnih kanala, hepatitisa B i drugih. 

Iako je u današnje vrijeme naglasak maslina dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline. List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterisjko djelovanje.

- Google oglasi -

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

List masline ljekovita svojstva

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme. Smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” holesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od sljedećih bolesti, moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja konzumirate li čaj od maslinovog lista.

>>Pet dobrih razloga zašto bi svi trebali jesti masline

 • Srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca
 • Visoke masnoče u krvi
 • Arteroskleroza
 • Herpes
 • Artritis
 • Dijabetes
 • Sindrom hroničnog umora
 • Hepatitis A, B i C
 • Meningitis (virusni i bakterijski)
 • Vaginitis
 • Botulizam
 • Difterija
 • Listerija
 • Malarija
 • Čir na želucu
 • Gripa
 • Upala mokračnih putova
 • Encefalitis
 • Klamidijske infekcije
- Google oglasi -

Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Čaj od maslinovog lista

Donosimo vam i recept kako je najbolje napraviti čaj i koristiti ga. Za šolju čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste suzbili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus sa eventualno jedva primjetnom gorčinom.

Pojačava proizvodnju insulina – Zbog ovog ljekovitog svojstva se ekstrakt ili čaj od lista masline preporučuju oboljelima od šećerne bolesti, tačnije dijabetesa tipa 2.

Kada brati list masline? – Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lista ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti uopšte.

Kako napraviti tinkturu od maslinovog lista

Postupak izrade tinkture:

Napunite 2 do 3 staklene tegle sitno sjeckanim listićima masline, a zatim skoro do vrha naspite domaću šljivovicu. Zatvorite i držite na mračnom i hladnom mjestu četiri nedelje (svakodnevno promućkati). Procijedite i prespite tinkturu u staklene flašice, koje treba držati na mračnom i hladnom mjestu. Dozirajte svako jutro po kafenu kašičicu tinkture rastvorene u šoljici tople vode.

Važna napomena!

Ekstrakt, tinkturu ili čaj od listova masline ne smiju na svoju ruku koristiti osobe koje uzimaju lijekove za razrijeđivanje krvi. Stoga budite na oprezu i uvijek se konsultujte sa vašim ljekarom.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati i zašto

Veoma je važno brinuti se o zdravlju kostiju kako bi se spriječile ozljede i bolesti, poput osteoporoze. Kako bismo...

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni...

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

Zjenica (pupila) je otvor u šarenici oka kroz koji ulaze zrake svjetla, i igra ključnu ulogu u dijagnostici zdravlja...

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...
- Google oglasi -

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Jagoda šumska

Nazivi biljke Familija: RosaceaeNarodni: Jagoda šumskaLatinski: Fragaria vescaLjekarski: Fragariae folium,...

Matcha čaj – Priprema i recept zbog čega će te se zaljubiti u ovaj napitak

Matcha čaj iznimno zdrav i vrlo fotogeničan napitak. Posljednjih...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas