5 kućnih pripravaka koji uklanjanju vosak iz ušiju

-

Vosak koji se stvara u ušima je prirodna supstanca koja štiti ovaj organ od bakterija… Čišćenje voska iz ušiju treba biti pažljivo i nježno kako ne bi došlo do povreda ili oštećenja ušnog kanala. Ako imate višak voska u uhu, preporučujemo vam ove korisne metode kako očistiti vosak iz uha.

Pretjerano gomilanje voska u uhu, ili potiskivanje sa štapićima od vate mogu dovesti do iznimne tjelesne neugode, iritacije, svrbeži… Može biti neugodan i pomalo neprijatan osjećaj kada su nam začepljene uši, posebno kada nas to sprječava da jasno čujemo.

- Google oglasi -

Umjesto skupih preparata, odaberite domaće pripravke koje možete pronaći u smočnici i kupaonskom ormariću.

Čišćenje voska iz ušiju

Solna otopina: Pomiješate pola čajne kašikice soli sa 100 ml tople vode dok se kristalići potpuno ne otope. Natopite kuglicu od vate ovom tekućinom, nagnite glavu, pa pažljivo nakapajte nekoliko kapi u uho. Pričekajte par minuta, pa okrenite glavu u suprotnom smjeru, tako da otopina iscuri iz uha, zajedno s eventualnim nečistoćama.

Otopina s hidrogen peroksidom: Pomiješate jednak omjer tople vode s hidrogen peroksidom od 3 %, pa istim načinom nakapajte u uho i uklonite vosak iz ušiju.

Ulje za njegu beba: Ako imate problem sa stvrdnutim voskom u ušima, nakapajte par kapi ulja za njegu bebine kože u ušnu školjku. Postavite kuglicu od vate na otvor vanjskog uha kako bi spriječili ‘razlijevanje’. Nagnite uho u suprotnom smjeru nakon nekog vremena i dopustite da ulje istekne zajedno s nečistoćama.

- Google oglasi -

Maslinovo ulje za uho: Dobar rastvarač stvrdnutog voska u ušima je i maslinovo ulje. Nakapajte dvije do tri kapi maslinovog ulja u uho prije spavanja, i primijetite razlike već nakon nekoliko dana. Nemojte kapati vruće ulje u uho, bez obzira što vam govorila baka, jer biste mogli oštetiti kožu unutarnjeg uha.

Tekućina od octa i alkohola: Tvrdokornog voska možete se riješiti i uz pomoć kuhinjskog octa. U zdjelici pomiješate jednake količine octa i alkohola, pa nakapajte u uho otopinu.

Kapi za uho

Možete koristiti komercijalne kapi za uho koje omekšavaju vosak. Takve kapi možete kupiti u apoteci. Slijedite upute na pakiranju, obično se kapi primjenjuju nekoliko dana kako bi omekšale vosak.

Kako spriječiti nakupljanje voska u ušima

  • Tokom tuširanja i kupanja trudite se ‘zalijevati’ uho običnom vodom kako bi bilo navlaženo i tako spriječite stvrdnjavanje voska u ovom organu.
  • Nemojte koristiti šiljaste predmete za vađenje voska, jer ćete vosak potisnuti u dublje dijelove uha. Vatenim štapićima možete očistiti vanjski dio uha, ali nemojte ga gurati u unutrašnjost.
  • Jedite hranu s omega 3 masnim kiselinama poput oraha, plave ribe ili avokada koja će vam olakšati probleme s gomilanjem voska u ušima.
  • Posavjetujte se s ljekarom ako osjećate neugodu u unutrašnjosti uha, iako ste pokušali sve navedene tehnike.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Odličan razlog da češće popijete malo piva

Silicij i ksantohumol sastojci su piva koji dokazano pridonose...

Koji su najbolji prirodni lijekovi protiv kašlja?

Najbolji prirodni lijek protiv kašlja je mrkva, med, crni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas