5 kućnih pripravaka koji uklanjanju vosak iz ušiju

-

Vosak koji se stvara u ušima je prirodna supstanca koja štiti ovaj organ od bakterija… Čišćenje voska iz ušiju treba biti pažljivo i nježno kako ne bi došlo do povreda ili oštećenja ušnog kanala. Ako imate višak voska u uhu, preporučujemo vam ove korisne metode kako očistiti vosak iz uha.

Pretjerano gomilanje voska u uhu, ili potiskivanje sa štapićima od vate mogu dovesti do iznimne tjelesne neugode, iritacije, svrbeži… Može biti neugodan i pomalo neprijatan osjećaj kada su nam začepljene uši, posebno kada nas to sprječava da jasno čujemo.

- Google oglasi -

Umjesto skupih preparata, odaberite domaće pripravke koje možete pronaći u smočnici i kupaonskom ormariću.

Čišćenje voska iz ušiju

Solna otopina: Pomiješate pola čajne kašikice soli sa 100 ml tople vode dok se kristalići potpuno ne otope. Natopite kuglicu od vate ovom tekućinom, nagnite glavu, pa pažljivo nakapajte nekoliko kapi u uho. Pričekajte par minuta, pa okrenite glavu u suprotnom smjeru, tako da otopina iscuri iz uha, zajedno s eventualnim nečistoćama.

Otopina s hidrogen peroksidom: Pomiješate jednak omjer tople vode s hidrogen peroksidom od 3 %, pa istim načinom nakapajte u uho i uklonite vosak iz ušiju.

Ulje za njegu beba: Ako imate problem sa stvrdnutim voskom u ušima, nakapajte par kapi ulja za njegu bebine kože u ušnu školjku. Postavite kuglicu od vate na otvor vanjskog uha kako bi spriječili ‘razlijevanje’. Nagnite uho u suprotnom smjeru nakon nekog vremena i dopustite da ulje istekne zajedno s nečistoćama.

- Google oglasi -

Maslinovo ulje za uho: Dobar rastvarač stvrdnutog voska u ušima je i maslinovo ulje. Nakapajte dvije do tri kapi maslinovog ulja u uho prije spavanja, i primijetite razlike već nakon nekoliko dana. Nemojte kapati vruće ulje u uho, bez obzira što vam govorila baka, jer biste mogli oštetiti kožu unutarnjeg uha.

Tekućina od octa i alkohola: Tvrdokornog voska možete se riješiti i uz pomoć kuhinjskog octa. U zdjelici pomiješate jednake količine octa i alkohola, pa nakapajte u uho otopinu.

Kapi za uho

Možete koristiti komercijalne kapi za uho koje omekšavaju vosak. Takve kapi možete kupiti u apoteci. Slijedite upute na pakiranju, obično se kapi primjenjuju nekoliko dana kako bi omekšale vosak.

Kako spriječiti nakupljanje voska u ušima

  • Tokom tuširanja i kupanja trudite se ‘zalijevati’ uho običnom vodom kako bi bilo navlaženo i tako spriječite stvrdnjavanje voska u ovom organu.
  • Nemojte koristiti šiljaste predmete za vađenje voska, jer ćete vosak potisnuti u dublje dijelove uha. Vatenim štapićima možete očistiti vanjski dio uha, ali nemojte ga gurati u unutrašnjost.
  • Jedite hranu s omega 3 masnim kiselinama poput oraha, plave ribe ili avokada koja će vam olakšati probleme s gomilanjem voska u ušima.
  • Posavjetujte se s ljekarom ako osjećate neugodu u unutrašnjosti uha, iako ste pokušali sve navedene tehnike.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Domaći liker od najzdravije bobice na svijetu će vas raspametiti! (RECEPT)

Aronija se koristi u obliku sirupa, vina, soka ili...

Zdrava hrana protiv sjede kose

Dobijanje sijedih vlasi je sasvim normalna pojava kada se...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas