ZdravljeAlternativna medicinaSavjet otolaringologa: Kako isprati začepljene uši

Savjet otolaringologa: Kako isprati začepljene uši

-

Može biti neugodan i pomalo neprijatan osjećaj kada su nam začepljene uši, posebno kada nas to sprječava da jasno čujemo. Iako nije uvijek bolno, začepljenost uha može biti smetnja, a naprezanje sluha vjerovatno će imati negativan učinak na vaš svakodnevni život.

Postoji nekoliko stvari zbog kojih vam se uho može začepiti. Zračni tlak, začepljenje eustahijeve tube, naslage ušnog voska…

- Google oglasi -

U mnogim slučajevima, začepljeno uho se može ublažiti zatvaranjem usta, držanjem nosa i blagim puhanjem kao što biste ispuhivali nos. Žvakanje žvakaće gume, zijevanje ili gutanje mogu imati isti učinak.

Začepljene uši

Smatra sa da su ljudske uši organ koji se sam čisti. Za vrijeme žvakanja, kihanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima, same se eliminišu.

Ali, ponekad se dešava da se naslage, koje su se akumulirale u ušnom kanalu, pretvaraju u „čepove“. Uši se začepljuju. U takvim slučajevima neophodno je uraditi proceduru ispiranja ušiju.

Najjednostavnije i najpristupačnije sredstvo za ispiranje ušiju i uklanjanje „čepova“ je rastvor vodonika peroksida (hidrogen).

- Google oglasi -

Preporučuje se da odmah uradite ispiranje ušiju hidrogenom nakon što ste osjetili neprijatan osećaj začepljenosti ušiju. Ono što je potrebno je sljedeće:

Koristeći kapaljku, nakapiti 4-5 kapi 3%-og hidrogena u uho.

Treba da nagnete glavu, ili bolje da legnete, i ostanite u ovom položaju oko 5 minuta. Osjetit ćete karakteristično šuštanje u uhu, što znači da je došlo do reakcije, i „čep“ počinje da omekšava.

Nakon toga, prebrišite uho papirnom maramicom. Za vrijeme provođenja procedure, štapiće za uši nemojte koristiti. Obično, hidrogen odlično savladava problem sa naslagama u ušima.

Ako nakon prvog puta, niste osjetili značajno olakšanje, ponovite proceduru još jednom poslije nekoliko sati. Istu proceduru možete uraditi i sljedećeg dana.

>> Kako liječiti bol u uhu

Prirodni lijek za začepljeno uho

Tople obloge – Stavljanje toplih obloga je prirodni lijek za začepljeno uho zbog prehlade ili infekcije uha. Toplina iz obloga pomaže da blokada popusti, a uz to smiruje bol i nelagodu. Ostavite obloge na uhu 10 minuta.

Ulje češnjaka – Drugi prirodni antibakterijski prirodni lijek za odčepljivanje ušiju je ulje češnjaka. Toplo ulje češnjaka može pomoći da se vaše uši opuste i odčepe, ali i da se unište uzročnici infekcija u uhu.

Maslinovo ulje – Umirujuća svojstva maslinovog ulja uklonit će bilo kakvu nelagodu iz vašeg uha i pomoći vosku da se brzo osuši i odčepi uho. Nekoliko kapi toplog maslinovog ulja stavite u uho pomoću kapaljke. Glavu nagnite kako bi ulje lakše došlo do voska i omekšalo ga. Nakon nekoliko minuta pamučnom vatom uklonite otpušteni vosak.

Čuvarkuća za začepljeno uho – Potrebno je nekoliko svježih listova čuvarkuće prepoloviti i iscijediti par kapi soka u uho. Tekućinu treba ostaviti kratko vrijeme, a zatim pustiti da iscuri. Bol će se brzo smanjiti. Navedeni se postupak može izvoditi tri puta dnevno.

Kako odčepiti uho od vode

Koristite svoju ruku kako biste stvorili vakum koji će pomoći da voda iscuri vani. Nagnite glavu nastranu i pokrijte dlanom uho. Stavite dlan ruke na začepljeno uho, pa ga malo otpustite pa zatim ponovno pritisnite, kako biste ‘usisali’ vodu i pomogli joj da izađe.

Također korisna metoda da odčepite uho od vode je da nagnete glavu u jednu stranu i prstima povlačite ušnu resicu naprijed i nazad.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Prva pomoć: Šta raditi u hitnim slučajevima

I pored sve pažnje desi se da ne stignete...

Kokosovo ulje za brže tamnjenje kože

Osobe s osjetljivom kožom trebaju pripaziti na sastojke prilikom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas