Infekcije uha

18
9349

uhoOve nesnosne i uporne infekcije mogu da budu pravo prokletstvo djetinjstva. Okanite se antibiotika! Okrenite se probioticima, prirodnim sredstvima za jačanje imunološkog sistema, koji mogu da budu manje toksični, a djelotvorniji od antibiotika u liječenju usnih infekcija.

Infekcije uha su jedna od najčešćih bolesti djetinjstva i jedna od najnezgodnijih za liječenje. Sve donedavno, pedijatri su rutinski prepisivali antibiotike za ušne infekcije, ali ta vremena su prošla. Nekontrolirana upotreba antibiotika podstakla je razvoj novih i zaraznijih oblika bakterija otpornih na antibiotike koje je vrlo teško pobijediti. Zapravo, u mnogim slučajevima, antibiotici više uopće ne djeluju i čak mogu i da produže trajanje infekcije.

Proučavajući djecu sa akutnim upalama srednjeg uha, dva holandska ljekara su uspoređivala efekte antibiotske terapije sa efektima odsustva bilo kakve terapije. Njihovim ispitivanjem bilo je obuhvaćeno 3047 djece, od toga je njih 1680 dobivalo antibiotike, a 1367 nije dobivalo nikakvu terapiju. Rezultati su bili zapanjujući. Učestalost ponavljanja infekcije bila je gotovo tri puta veća kod djece koja su od prvog dana dobivala antibiotik, u odnosu na djecu koja ga nisu dobivala! U slučajevima u kojima je terapija antibioticima započeta nakon osmog dana infekcije, stepen učestalosti ponavljanja bio je skoro jedan i po put veći. Drugim riječima, terapija antibioticima ne skraćuje proces bolesti – štoviše, može čak i da ga produži. Istraživači su zaključili da antibiotici treba da budu rezervirani samo za slučajeve kada su prisutne komplikacije i da je njihova primjena djelotvornija ukoliko se malo odloži u odnosu na sam početak infekcije i ukoliko se ne uzimaju često.

U jednom drugom ispitivanju, pokazalo se, opet, da antibiotici djeluju samo kod 14 procenata djece kojima su davani zbog zapaljenja srednjeg uha i tečnosti. Kao rezultat ove pionirske studije, Američka pedijatrijska akademija promijenila je svoja uputstva za liječenje usnih infekcija i sada preporučuje pedijatrima da pričekaju i do četiri mjeseca prije nego što započnu liječenje infekcija uha, da bi dali šansu organizmu da sam obavi taj posao. Ukoliko se zapaljenje i tečnost ne povuku u tom roku, ili dođe do slabljenja sluha, tek tada se ljekarima savjetuje da se odluče za terapiju nekim od antibiotika ili kiruršku intervenciju.

Evo nekih prirodnih sredstava za liječenje koja mogu da pripomognu majci prirodi da pobijedi u borbi protiv infekcije uha.

Blagotvorno ljekovito bilje

Ehinacea — Ovaj cvijet, koji u izobilju raste širom Sjeverne Amerike, američki Indijanci su visoko vrednovali zbog njegovih medicinskih kvaliteta. Još davno su ljekari u Americi spoznali vrijednost ehinacee, naročito kada je riječ o liječenju infekcija. Njemačka proučavanja, vršena od pedesetih do osamdesetih godina ovog vijeka, potvrdila su fantastična ljekovita svojstva i antivirusni potencijal ove biljke.

Ehinacea se bori protiv infekcije akcijom prirodnih antibiotika koji se dobivaju iz njenog korijena ili lista. Ima blaži učinak na organizam nego vještački antibiotici, ali sa malobrojnim ili nikakvim nuspojavama. Za razliku od antibiotika, koji djeluju tako što uništavaju napadačke organizme, ehinacea podstiče tjelesni imunološki sistem, naš prirodni mehanizam za obranu od bolesti. Ona je probiotik, to jest, za život, ona pojačava našu sposobnost da se izborimo sa bolešću, jačajući u tom procesu naš organizam. Sve veći broj pedijatara se sada prilikom liječenja nazeba i infekcija uha kod djece okreće ehinacei, zbog njenih antiinflamatornih i antiinfektivnih svojstava.

Bijeli luk —Ulje bijelog luka, popularni narodni lijek za bolove u ušima, odskora se ponovo koristi. Nekoliko kapi ulja iz kapsule bijelog luka nakapa se na mali tampon vate, stavi u uho – i bol nestaje. (Nemojte da koristite kapi za uši ako vaše dijete ima kirurški implantirane ušne kanale, prije nego što odete kod ljekara, zato što ulje smeta ljekaru da dobro vidi bubnjić).

Acidofil — Ova „prijateljski nastrojena bakterija”, koja se nalazi u kiselom mlijeku sa aktivnim živim kulturama, prodaje se u vidu kapsula i tečnosti. Može da pojača imunološku reakciju, pomažući organizmu da odbije napad virusa i bakterija.