Zdravlje Čuvajte se visokih temperatura

Čuvajte se visokih temperatura

-

Povišene temperature vazduha su ozbiljna prijetnja za zdravlje, pa stručnjaci preporučuju da se obavezno smanji nivo fizičkih aktivnosti i skrati period boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana. Bez prijeke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vrijeme trajanja povišene spoljne temperature, ističe se u preporukama ljekara .

Oni podsjećaju i zdrave i bolesne osobe da treba da poduzmu mjere koje će doprinijeti da se smanji pregrijanost organizma, pri čemu je posebno važno da se tokom boravka na toplom redovno nadoknađuje izgubljena tečnost, po ustaljenom ritmu i bez obzira na osjećaj žeđi…

Odjeća bi trebalo da je napravljena od laganih ljetnih materijala svijetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspješnije odavanje toplote.
„Higijenu treba pojačati, naročito u pripremi hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprijekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija nastala kao posljedica trovanja praćenog dijarejom, mogla bi da iskomplikuje zdravstveno stanje”, navedeno je u preporukama.

- Google oglasi -

Ljekari su upozorili da visoke temperature naročito povećavaju rizik po zdravlje osoba sa povišenim krvnim pritiskom i poremećenom perifernom cirkulacijom, kod oboljelih od dijabetesa, cerebrovaskularnih, plućnih i bubrežnih bolesti, a stanje mogu da pogoršaju i povećana tjelesna težina i sklonost alkoholizmu.

Poremećaj mehanizma termoregulacije može da ugrozi i zdrave, prvenstveno malu djecu, zaposlene u poljoprivredi, zbog direktne izloženosti dejstvu UV-zraka i povišene spoljne temperature, kao i zaposlene u industriji koji su pod stalnim uticajem vještačkih izvora toplote.

Pod povećanim rizikom su i profesionalni sportisti i osobe koje se rekreiraju na otvorenim terenima, takođe i zaposleni u administrativnim i drugim djelatnostima, u loše ventiliranim prostorijama, jer oni rade pretežno sjedeći, bez velikog utroška energije putem mišićne aktivnosti, što usporava odavanje viška toplote. „Zbog negativnog uticaja povišene ambijentalne temperature na psihičko stanje zaposlenih i njihove intelektualne sposobnosti, zaposlenima u administrativnoj djelatnosti neophodno je obezbjediti povoljne mikroklimatske uslove radne sredine”, navedeno je u preporukama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Prostata – Uvećanje žlijezde – Prirodni lijekovi za prostatu

Prostata je mala žlijezda oblika oraha koja okružuje dio mokraćne cijevi lociran neposredno ispod bešike. Starenjem muškarca,...

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i manjak minerala, a grčevi mogu biti izrazito bolni. Pomaže hrana...

Lavanda za uspavljivanje – Mediteranska biljka koja bolje od lijekova eliminira nesanicu i tjeskobu

Lavanda prirodan lijek koji ima umirujuće djelovanje za miran san koji omogućava spavanje tokom cijele noći. Udisanje...

Koji su prirodni lijekovi protiv kašlja?

Najbolji prirodni lijek protiv kašlja je mrkva, med, crni luk, čaj, sirup i đumbir. Sve odlični sastojci,...

Ljekovita svojstva bijelog sljeza – Čaj od sljeza se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi

Bijeli sljez (Althaea officinalis) od davnina se koristi kao ljekovita biljka. Trajna je biljka s mesnatim, jakim...

Lisnati kupus – raštan ili raštika ljekovita kraljica zdrave prehrane

Prvi gajeni lisnati kupus-raštan ili raštika još su od egipatskih faraona i grčkog herojskog doba smatrali svetom...

Preporučeno

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas