Zdravlje Čuvajte se visokih temperatura

Čuvajte se visokih temperatura

-

Povišene temperature vazduha su ozbiljna prijetnja za zdravlje, pa stručnjaci preporučuju da se obavezno smanji nivo fizičkih aktivnosti i skrati period boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana. Bez prijeke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vrijeme trajanja povišene spoljne temperature, ističe se u preporukama ljekara .

Oni podsjećaju i zdrave i bolesne osobe da treba da poduzmu mjere koje će doprinijeti da se smanji pregrijanost organizma, pri čemu je posebno važno da se tokom boravka na toplom redovno nadoknađuje izgubljena tečnost, po ustaljenom ritmu i bez obzira na osjećaj žeđi…

Odjeća bi trebalo da je napravljena od laganih ljetnih materijala svijetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspješnije odavanje toplote.
„Higijenu treba pojačati, naročito u pripremi hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprijekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija nastala kao posljedica trovanja praćenog dijarejom, mogla bi da iskomplikuje zdravstveno stanje”, navedeno je u preporukama.

- Google oglasi -

Ljekari su upozorili da visoke temperature naročito povećavaju rizik po zdravlje osoba sa povišenim krvnim pritiskom i poremećenom perifernom cirkulacijom, kod oboljelih od dijabetesa, cerebrovaskularnih, plućnih i bubrežnih bolesti, a stanje mogu da pogoršaju i povećana tjelesna težina i sklonost alkoholizmu.

Poremećaj mehanizma termoregulacije može da ugrozi i zdrave, prvenstveno malu djecu, zaposlene u poljoprivredi, zbog direktne izloženosti dejstvu UV-zraka i povišene spoljne temperature, kao i zaposlene u industriji koji su pod stalnim uticajem vještačkih izvora toplote.

Pod povećanim rizikom su i profesionalni sportisti i osobe koje se rekreiraju na otvorenim terenima, takođe i zaposleni u administrativnim i drugim djelatnostima, u loše ventiliranim prostorijama, jer oni rade pretežno sjedeći, bez velikog utroška energije putem mišićne aktivnosti, što usporava odavanje viška toplote. „Zbog negativnog uticaja povišene ambijentalne temperature na psihičko stanje zaposlenih i njihove intelektualne sposobnosti, zaposlenima u administrativnoj djelatnosti neophodno je obezbjediti povoljne mikroklimatske uslove radne sredine”, navedeno je u preporukama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Odlični razlozi zašto bismo riblje ulje trebali uvrstiti na naš jelovnik

Ako ne jedete ribu koliko biste trebali, uzimanje riblje ulje kao dodatka prehrani. Riblje ulje kao lijek...

Opasno za zdravlje: Četiri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to može uzrokovati...

Štetna hrana za vaše zube

Određena hrana posebno je štetna za zdravlje naših zubi. Otkrivamo vam koja hrana šteti zubima.

Lijek za sve zdravstvene tegobe od najljekovitije biljke

Ulje koje se dobiva cijeđenjem sjemenki crnog kima od davnina je cijenjeno kao prirodni lijek i posjeduje...

Ishrana protiv bakterije candide

Ovom prilikom vam predstavljamo koja je dijeta dobra kao suborac protiv candide. Anti candida dijeta ili jelovnik...

Najbolja prirodna rješenja za problem loše probave

Regulisana, odnosno dobra probava jako je bitna za zdravlje, naime upravo probavni trakt omogućava snabdijevanje tijela...

Preporučeno

Opasno za zdravlje: Četiri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas