ZdravljeČuvajte se visokih temperatura

Čuvajte se visokih temperatura

-

Povišene temperature vazduha su ozbiljna prijetnja za zdravlje, pa stručnjaci preporučuju da se obavezno smanji nivo fizičkih aktivnosti i skrati period boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana. Bez prijeke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vrijeme trajanja povišene spoljne temperature, ističe se u preporukama ljekara .

Oni podsjećaju i zdrave i bolesne osobe da treba da poduzmu mjere koje će doprinijeti da se smanji pregrijanost organizma, pri čemu je posebno važno da se tokom boravka na toplom redovno nadoknađuje izgubljena tečnost, po ustaljenom ritmu i bez obzira na osjećaj žeđi…

Odjeća bi trebalo da je napravljena od laganih ljetnih materijala svijetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspješnije odavanje toplote.
„Higijenu treba pojačati, naročito u pripremi hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprijekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija nastala kao posljedica trovanja praćenog dijarejom, mogla bi da iskomplikuje zdravstveno stanje”, navedeno je u preporukama.

- Google oglasi -

Ljekari su upozorili da visoke temperature naročito povećavaju rizik po zdravlje osoba sa povišenim krvnim pritiskom i poremećenom perifernom cirkulacijom, kod oboljelih od dijabetesa, cerebrovaskularnih, plućnih i bubrežnih bolesti, a stanje mogu da pogoršaju i povećana tjelesna težina i sklonost alkoholizmu.

Poremećaj mehanizma termoregulacije može da ugrozi i zdrave, prvenstveno malu djecu, zaposlene u poljoprivredi, zbog direktne izloženosti dejstvu UV-zraka i povišene spoljne temperature, kao i zaposlene u industriji koji su pod stalnim uticajem vještačkih izvora toplote.

Pod povećanim rizikom su i profesionalni sportisti i osobe koje se rekreiraju na otvorenim terenima, takođe i zaposleni u administrativnim i drugim djelatnostima, u loše ventiliranim prostorijama, jer oni rade pretežno sjedeći, bez velikog utroška energije putem mišićne aktivnosti, što usporava odavanje viška toplote. „Zbog negativnog uticaja povišene ambijentalne temperature na psihičko stanje zaposlenih i njihove intelektualne sposobnosti, zaposlenima u administrativnoj djelatnosti neophodno je obezbjediti povoljne mikroklimatske uslove radne sredine”, navedeno je u preporukama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovaj prirodni lijek pomogao je mnogima da izbace kamenac iz žuči

Žuč je tekućina koju proizvodi jetra, a sastoji se od soli žučnih kiselina, elektrolita, bilirubina (produkt razgradnje hemoglobina), kolesterola,...

Djeluje odmah: Ovaj prirodni lijek protiv suhog kašlja morate znati!

Kašalj je obrambena reakcija tijela i predstavlja brzo iscrpljivanje zraka iz pluća, ponajviše kako bi se dišni putevi očistili...

Pileća supa najbolji je lijek protiv prehlade – Recept

Ukoliko vam se zapuši nos, prehlađeni ste i ne možete da diše, ne posežite odmah za ljekovima, neka vam...

Smeđe, zelene, plave, crne…Evo šta boja vaših očiju otkriva o vama i koje značenje ima

Izraz da su oči ogledalo duše je postao klišej. No, čini se kako je znanost dokazala istinitost tog klišeja....
- Google oglasi -

Spava vam se poslije ručka? 4 greške u obrocima zbog kojih nam se javlja veliki umor nakon jela

Ako nam hrana daje energiju, onda se nakon unosa iste ne bismo trebali osjećati umorno. Spavanje poslije ručka i...

Osam razloga zašto bi trebali izbaciti meso iz prehrane

Odlučite li iz svoje prehrane izbaciti meso, doći će do velikih promjena u vašem tijelu. Počevši od toga da...

Ovo morate pročitati

Vođenje ljubavi u vodi može naškoditi vašem intimnom zdravlju

Da li ste ikada probali vođenje ljubavi u vodi?....

Korov koji liječi kosti, jetru, dijabetes, rak, žuticu…

Maslačak je u proljetnim danima svuda oko nas. Iako...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas