ZdravljeČuvajte svoje oči

Čuvajte svoje oči

-

čuvajte očiNećemo govoriti o čudesnom sastavu i funkciji očiju, nego ćemo dati nekoliko korisnih savjeta za njihovu prirodnu zaštitu.

Dokazano je da naše oko mnogo trpi pri napornom psihičkom radu. Koliko budemo živjeli prirodnije i neusiljeno, toliko će biti bolje za naše oči.

Bolestima očiju mnogo pridonosi i prehrana suvremenoga civiliziranog društva. Sve to ne možemo samo tako promijeniti, a ako smo već nešto poduzeli, mogli bismo, možda, postići još više. Kakve nam se mogućnosti pružaju? Vrlo jednostavne. Dok još nismo poznavali umjetnu rasvjetu pa smo išli rano spavati, nije bilo toliko bolesnih, slabih i umornih očiju kao danas.

>> Šta sve napreže vaše oči?

Isprobajmo posve neobičan lijek. Pomaknimo kotač vremena natrag i budimo četiri tjedna bez umjetne rasvjete, tj. električne rasvjete. Kako bi to bilo moguće? Sasvim jednostavno: odrecimo se udobnosti umjetne rasvjete, toga magičnog dostignuća suvremene tehnike, tako da jednostavno više ne upalimo svjetlo. Bolne, upaljene i premorene oči, koje više ne služe kako treba, uskoro će se zbog te usluge vidno oporaviti.

- Google oglasi -

Za uspješnu borbu protiv navika i da ne bismo, usprkos najboljoj namjeri, pali u iskušenje i u mraku upalili svjetlo, moramo promijeniti način života i urediti posao. Nekad smo se u mraku opustili, odmorili i pripremili da završimo dan okrepljujućim snom. Pokušajmo to provesti u toku četiri tjedna. Uskoro ćemo se uvjeriti zašto je priroda stvorila dvije vrste svjetla: žarko, sunčano svjetlo i blago, umirujuće, mjesečevo.

Pokušajte raditi pri slabom svjetlu mjeseca. Nećete imati volje da dugo radite. Mjesec će vam zapjevati prastaru uspavanku od koje ćete, ako se prepustite mjesečevu čaru, utonuti u dubok i miran san.

Ako prepustite noći da njena prava dodu do punog izražaja, probudit ćete se sa prvom sunčevom zrakom, veseli i raspoloženi. Ono što prije niste mogli načiniti pri umjetnom svjetlu, dovršit ćete kao od šale pri punoj sunčevoj svjetlosti. Bit ćete iznenađeni što može učiniti prirodni način življenja.

>> Domaći lijekovi za suhe oči

U isti čas bit ćete začuđeni kako ste se okrijepili, i kako su vam se istodobno popravile oči. Umjetno svjetlo koje upotrebljavamo godinama, neprirodno nam iscrpljuje i opterećuje oči, međutim, ako naš život prilagodimo dnevnom ritmu, danu i noći, presjeći ćemo štetno djelovanje umjetnog svjetla.

Takav je, naime, prirodni, biološki poredak. Što mu se više opiremo, to nam više stradaju oči, pa se čini da uskoro neće biti suvremenoga čovjeka bez naočala. Premalo mislimo na posljedice našega neprirodnog življenja. Toliko smo zagrezli u umjetnu atmosferu da više ne znamo osluhnuti prirodu, nešto od nje doznati i naučiti prirodni ritam stvari.

Što bi bilo s biljkama, kad bi dan i noć bile izvrgnute umjetnom svjetlu i ne bi se mogle noću obnavljati? Njihove bi se stanice umorile i oštetile, tj. uginule, a njihov bi se normalni rad smanjio.

- Google oglasi -

Zašto se, dakle, čovjek kao kruna prirode, ne podvrgne njezinim harmoničnim zakonima? Zašto bi onaj, koji bi rano jutro mogao iskoristiti kao okrepljujući dar, umjesto toga ležao za sunčana dana u postelji i spavao, zatim po noći pokušao nadoknaditi ono što je ujutro propustio učiniti? Zašto nemirne noći, umjesto mirnog sna prije pola noći, koji nas krijepi za rad u idućem danu? Odmarajmo se kada dan prođe kako bismo krepki mogli na posao kad svane jutro.

>> Zašto je važno leći prije ponoći?

Naše će oči i cijelo naše tijelo imati blagotvornu korist od toga prirodnog ritma. Naravno, zimi su noći duže, pa je ujutro lakše ustati, no zato se dan, na žalost, rastegne u noć. Stoga se odlučimo da svoju korisnu odluku počnemo provoditi u veselo proljeće. Ozdravit ćemo i ojačati ako budemo očima omogućili rad pri dnevnom svjetlu i zaštitili ih od umjetne svjetlosti.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Brza pomoć kod napad astme

Što će se dogoditi ako vas iznenada uhvati napad...

SINDROM 21. STOLJEĆA Umor, bezvoljnost i iscrpljenost kao posljedice stresa

Jeste li konstantno umorni? Iscrpljeni? Ako posežete za trećom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas