ZdravljeČuvajte svoje oči

Čuvajte svoje oči

-

čuvajte očiNećemo govoriti o čudesnom sastavu i funkciji očiju, nego ćemo dati nekoliko korisnih savjeta za njihovu prirodnu zaštitu.

Dokazano je da naše oko mnogo trpi pri napornom psihičkom radu. Koliko budemo živjeli prirodnije i neusiljeno, toliko će biti bolje za naše oči.

Bolestima očiju mnogo pridonosi i prehrana suvremenoga civiliziranog društva. Sve to ne možemo samo tako promijeniti, a ako smo već nešto poduzeli, mogli bismo, možda, postići još više. Kakve nam se mogućnosti pružaju? Vrlo jednostavne. Dok još nismo poznavali umjetnu rasvjetu pa smo išli rano spavati, nije bilo toliko bolesnih, slabih i umornih očiju kao danas.

>> Šta sve napreže vaše oči?

Isprobajmo posve neobičan lijek. Pomaknimo kotač vremena natrag i budimo četiri tjedna bez umjetne rasvjete, tj. električne rasvjete. Kako bi to bilo moguće? Sasvim jednostavno: odrecimo se udobnosti umjetne rasvjete, toga magičnog dostignuća suvremene tehnike, tako da jednostavno više ne upalimo svjetlo. Bolne, upaljene i premorene oči, koje više ne služe kako treba, uskoro će se zbog te usluge vidno oporaviti.

- Google oglasi -

Za uspješnu borbu protiv navika i da ne bismo, usprkos najboljoj namjeri, pali u iskušenje i u mraku upalili svjetlo, moramo promijeniti način života i urediti posao. Nekad smo se u mraku opustili, odmorili i pripremili da završimo dan okrepljujućim snom. Pokušajmo to provesti u toku četiri tjedna. Uskoro ćemo se uvjeriti zašto je priroda stvorila dvije vrste svjetla: žarko, sunčano svjetlo i blago, umirujuće, mjesečevo.

Pokušajte raditi pri slabom svjetlu mjeseca. Nećete imati volje da dugo radite. Mjesec će vam zapjevati prastaru uspavanku od koje ćete, ako se prepustite mjesečevu čaru, utonuti u dubok i miran san.

Ako prepustite noći da njena prava dodu do punog izražaja, probudit ćete se sa prvom sunčevom zrakom, veseli i raspoloženi. Ono što prije niste mogli načiniti pri umjetnom svjetlu, dovršit ćete kao od šale pri punoj sunčevoj svjetlosti. Bit ćete iznenađeni što može učiniti prirodni način življenja.

>> Domaći lijekovi za suhe oči

U isti čas bit ćete začuđeni kako ste se okrijepili, i kako su vam se istodobno popravile oči. Umjetno svjetlo koje upotrebljavamo godinama, neprirodno nam iscrpljuje i opterećuje oči, međutim, ako naš život prilagodimo dnevnom ritmu, danu i noći, presjeći ćemo štetno djelovanje umjetnog svjetla.

Takav je, naime, prirodni, biološki poredak. Što mu se više opiremo, to nam više stradaju oči, pa se čini da uskoro neće biti suvremenoga čovjeka bez naočala. Premalo mislimo na posljedice našega neprirodnog življenja. Toliko smo zagrezli u umjetnu atmosferu da više ne znamo osluhnuti prirodu, nešto od nje doznati i naučiti prirodni ritam stvari.

Što bi bilo s biljkama, kad bi dan i noć bile izvrgnute umjetnom svjetlu i ne bi se mogle noću obnavljati? Njihove bi se stanice umorile i oštetile, tj. uginule, a njihov bi se normalni rad smanjio.

- Google oglasi -

Zašto se, dakle, čovjek kao kruna prirode, ne podvrgne njezinim harmoničnim zakonima? Zašto bi onaj, koji bi rano jutro mogao iskoristiti kao okrepljujući dar, umjesto toga ležao za sunčana dana u postelji i spavao, zatim po noći pokušao nadoknaditi ono što je ujutro propustio učiniti? Zašto nemirne noći, umjesto mirnog sna prije pola noći, koji nas krijepi za rad u idućem danu? Odmarajmo se kada dan prođe kako bismo krepki mogli na posao kad svane jutro.

>> Zašto je važno leći prije ponoći?

Naše će oči i cijelo naše tijelo imati blagotvornu korist od toga prirodnog ritma. Naravno, zimi su noći duže, pa je ujutro lakše ustati, no zato se dan, na žalost, rastegne u noć. Stoga se odlučimo da svoju korisnu odluku počnemo provoditi u veselo proljeće. Ozdravit ćemo i ojačati ako budemo očima omogućili rad pri dnevnom svjetlu i zaštitili ih od umjetne svjetlosti.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove biljke glavobolja će postati vaša prošlost

Jake glavobolje se dosta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Izaziva ih anksioznost, a do tog stanja dolazi...

Kako uz ljekovite biljke riješiti sve probavne smetnje

Zdravlje vaše probave može uveliko utjecati na to kako se osjećate iz dana u dan. Stoga, ako patite od...

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...
- Google oglasi -

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....

Ovo morate pročitati

Spasite svoju štitnu žlijezdu – Evo šta trebate uvrstiti u prehranu

Štitna žlijezda i njen nepravilan rad, odnosno za hipertireozu...

Homeopatija – slično se liječi sličnim

Homeopatija je alternativna medicinska metoda liječenja, koja svakom pacijentu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas