ZdravljeDjelovanje elektromagnetskih polja pokretnih telefona na zdravlje čovjeka

Djelovanje elektromagnetskih polja pokretnih telefona na zdravlje čovjeka

-

mobitelPokretni telefoni su radiofrekventni (RF) odašiljači koji emitiraju maksimalnu snagu u rasponu 0.2 W – 0.6 W. RF polja iz prirodnih izvora imaju vrlo nisku gustoću snage. Jakost RF zračenja sa Sunca koje je primarni prirodni izvor je manje od 0.01 mW/m2. Pokretni telefoni danas su sastavni dio suvremenih telekomunikacija. U mnogim zemljama već više od polovine stanovništva koristi pokretne telefone, a taj broj se još uvijek brzo povećava. S obzirom na ogroman broj korisnika pokretnih telefona, čak i mali negativni učinak na zdravlje bi mogao imati velike posljedice na javno zdravstvo.

RF polja na frekvenciji pokretnih telefona prodiru u izložena tkiva na dubinu od oko 1 cm. RF energija se apsorbira u tijelu i proizvodi toplinu koju normalni tjelesni termoregulacijski procesi odvode. Većina studija do sada je ispitivalo rezultate kratkotrajnog izlaganja cijelog tijela RF poljima puno jačim od onih koji se obično povezuju s bežičnim komunikacijama. Zbog sve šire uporabe uređaja kao što su pokretni telefoni i “walkie-talkies”, javlja se potreba za oblikovanjem studija koje istražuju posljedice lokaliziranog izlaganja glave RF zračenju.

Do sada su provedene četiri epidemiološke studije o razvoju raka kod korisnika pokretnih telefona i nijedna od njih nije pokazala povećani rizik. Dosadašnja znanstvena istraživanja ne ukazuju na postojanje negativnih učinaka na zdravlje zbog izlaganja niskim, netermičkim jakostima elektromagnetskih polja pokretnih telefona. Postojanje bioloških učinaka i činjenica da neka područja nisu dovoljno ispitana potiču na daljnja istraživanja.

- Google oglasi -

Nekoliko istraživanja sa životinjama izloženim poljima sličnim kao kod pokretnih telefona nije našlo dokaza da RF zračenje uzrokuje ili utječe na rak. 1997. godine jedna studija je pokazala da RF polja potiču razvoj limfoma kod genetički promijenjenih miševa (Repacholi,1998). U tijeku je nekoliko istraživanja koja trebaju potvrditi ova otkrića i odrediti važnost ovih rezultata za razvoj raka kod ljudi.

Izvješteno je i o drugim učincima uporabe pokretnih telefona kao što su promjene u krvnom tlaku, moždanoj aktivnosti (EEG), vremenu reakcije i strukturi sna. Ovi učinci su mali i čini se da nisu značajni za zdravlje. Istraživanja su jasno pokazala povećani rizik od prometnih nesreća kad se pokretni telefoni (ručni ili “hands-free”) koriste tijekom vožnje. Taj efekt može biti vezan uz ometanje vozača pri vožnji, a ne posljedica RF zračenja iz uređaja.

Pokretni telefoni, kao i mnogi drugi elektronički uređaji mogu prouzročiti elektromagnetsku interferenciju u električnoj opremi. Zbog toga treba biti pažljiv kod uporabe pokretnih telefona u blizini osjetljive elektromedicinske opreme kao npr. na odjelima intenzivne njege u bolnicama. Pokretni telefoni mogu izazvati interferenciju i u nekim drugim medicinskim uređajima kao što su električni stimulatori srca i slušni aparati. Osobe koje koriste ove uređaje trebaju se posavjetovati s liječnikom da bi odredili osjetljivost svojih uređaja na ove efekte. Moguća je interferencija i između pokretnih telefona i elektronike u zrakoplovima.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Vjesnik proljeća: Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti tratinčica

Tratinčica se koristi za čišćenje i jačanje organizma, te posjeduje veličanstvenu ljekovitost. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima...

Karmelićanska vodica – Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu. Jeste...

Šta je tibetanska gljiva – Kako se koristi i priprema

Tibetanska gljiva dolazi iz Indije, a radi se o veoma rijetkoj i ljekovitoj gljivi. Tek u novije vrijeme ova...

Šparoge za rak, kao i za druga oboljenja, ljudi su koristili od davnina

Pravo proljetno povrće, šparoge, beru se između marta i maja, ponekad i do juna, a posebno su cijenjene zbog...
- Google oglasi -

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Ovo morate pročitati

Obavezno tokom pandemije! Pijte limunadu i unosite cink! Evo zašto?

Liječnici i stručnjaci iz cijelog svijeta potvrdili su da limunada...

Herbarium – Djetelina lucerna

Nazivi biljke Familija: PapilionataeNarodni: Djetelina lucernaLatinski: Medicago sativaLjekarski: Herba, Flores...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas