Dobroćudno uvećanje prostate

2
490

prostataDobroćudno uvećanje prostate je bolest koja se većinom javlja kod muškaraca između 50 i 80 godina. Čak njih 50-90% ima neki stupanj benignog povećanja prostate. Tegobe koje stvara ova bolest u početku su posljedica njezinog pritiska na mokraćnu cijev (uretru), a to su otežano i učestalo mokrenje, otežano započinjanje mokrenja, isprekidani mlaz i nepotpuno pražnjenje bešike.

Kod pacijenata se javlja i učestalo noćno mokrenje, što ometa san.

Zbog dugog zadržavanja mokraće u mokraćnoj bešici, često dolazi do urinarnih infekcija, prvo bešike a kasnije i bubrega. Ovo je razlog i čestog nastanka kamenca u bubregu i bešici kod osoba koje pate od ove bolesti.

Zatim, kod izraženog uvećanja prostate, povećan pritisak zadržane mokraće može zaustaviti rad bubrega ili ga ozbiljno oštetiti, što će dovesti do trovanja organizma svim onim supstancama koje preko bubrega treba da se izbace iz organizma. Može da pukne bešika, posebno kada se nekritički i bez konsultacije sa ljekarom uzimaju diuretici. Ovo su urgentna stanja u urologiji.

Uvećana prostata može da remeti potenciju.

Stepen uvećanja prostate i težina tegoba nisu uvijek u direktnoj vezi. Nekada malo uvećanje prostate pravi značajne tegobe, a nekad veoma uvećana prostata ne pravi velike tegobe. U slučaju blagih tegoba i kada nema komplikacija, liječenje nije potrebno. Ali kada tegobe počnu da remete život muškarca, ili kada se često ponavljaju infekcije mokraćnog sistema ili se pojavljuje (povećava) kamenje u mokraćnom sistemu, što spada u komplikacije – treba započeti liječenje.

Ne postoji direktna veza između benignog uvećanja prostate i karcinoma prostate. Obe bolesti mogu postojati zajedno. Pošto je karcinom prostate jedan od najčešćih tumora kod muškaraca poslije 45. godine, redovne kontrole stanja prostate su neophodne.