Limfni sistem i zadaća limfnog sistema – sve o limfi

-

Premda su limfne žile (sudovi) nešto duže od krvnih žila, naše je znanje o limfnom optoku još uvijek prilično skromno… Limfne žile su raspoređene po čitavom tijelu, samo što su mnogo nježnije od krvnih žila. Za razliku od krvi, limfa teče uvijek u istom smjeru i na kraju otječe u krv. Ako razdijelimo tijelo u predjelu pupka u obliku križa na četiri dijela, svaki od ta četiri dijela predstavlja svoje mrežasto limfno područje koje ima po jednu centralu lijevo i desno dolje, u predjelu prepona, a isto tako i gore po jednu centralu u svakom pazuhu. Male su centrale smještene još lijevo i desno ispod donje čeljusti. Na putu prema centralama u tok limfnih žila uključene su limfne žlijezde kojih u samim centralama ima najviše. Limfni sistem je dio circulacijskog sistema i vitalni dio imunog sistema, sastavljen od mreže limfnih sudova koji nose bistru tekućina pod nazivom limfa.

Limfni sistem

Zadaća limfnog optoka (Sistema)
Limfni sistem regulira tekućinu tkiva (limfu) i moždanu tekućinu drži u redu. Ukupna tekućina iznosi oko 60% tjelesne težine. Osim što regulira tjelesne sokove i tekućine, limfa ima još drugu za organizam važnu životnu zadaću: kao neka narodna milicija bori se protiv nametljivaca koji ugrožavaju stanice organizma.

- Google oglasi -

Radi se o borbi protiv bakterija koje su, već prema vrsti, više ili manje opasne za život. Porežemo li se nožem, ili nam probije kožu zahrđali ekser, prodiru kroz kožu milijuni bakterija kao voda kroz iznenadano uništene brane. Njene, periferne limfne žile možda nisu sposobne da se odupru tom prodoru, i bakterije putuju dalje, do žlijezda u područnoj centrali.

Žlijezde mobiliziraju toliko borbenih grupa i obrambenih tvari da se jako povećaju, pa ih lako napipamo pod pazuhom ili u preponama kao potkožne gomoljčiće koji mogu narasti i do veličine kokošjeg jajeta – zavisno od toga gdje je nastala infekcija.

Ako limfociti, fagociti, granulociti i druge obrambene snage ne uspiju u svojoj borbi, tada limfne žlijezde cijeloga zahvaćenog područja nateknu, pocrvene i postanu osjetljive na pritisak. Takvo stanje zovemo otrovanjem krvi, iako se otrovi još uvijek nalaze u limfnom (bijelom) optoku. Kad bi bakterije sa svojim otrovima prodrle direktno u krv čovjek bi podlegao infekciji već kao dijete.

U limfni sistem su također uključeni krajnici (mandule) i slijepo crijevo (apendiks). Oni također imaju zadaću da čiste i uništavaju bakterije. Radi se o dva filtera koje ne smijemo odstraniti bez važnog razloga, jer njihovo odstranjenje znači slabljenje svih obrambenih snaga namijenjenih za borbu protiv bakterija.

- Google oglasi -

Ako stanice raka pri probnoj punkciji ili nemarno izvedenoj operaciji pobjegnu u okolinu, limfa ih hvata i odvodi u područne centrale da bi ih organizam uništio. Ako mu to ne uspije, u žlijezdama se razviju metastaze. I same stanice žlijezda mogu podivljat kao npr. pri tumornom oboljenju limfnog sistema limfogranulomatozi. Zato kirurzi pri operaciji raka, prije svega u području prsnog koša, na osnovi svojih iskustava, odstranjuju po mogućnosti sve limfne žile i limfne žlijezde na dotičnom području.

Limfa ima još jednu zadaću: preuzima emulziju masti od koje samo male, korisne količine pušta u krv. Sva tzv. protutijela koja nas čine imunima, a otporna su protiv zaraznih bolesti, nastaju u limfnom sistemu. Stoga je za nas neobično važno da limfni sistem radi uredno. Različite bolesti srca, bubrega i krvnih žila djelomice su u vezi s otkazivanjem limfnog sistema.

>>6 namirnica koje će na prirodan način očistiti vaše arterije bolje od lijekova

Kako se limfa liječi prirodnim putem

Kretanje i disanje pod vedrim nebom je najveća potpora limfnom sistemu. Ako se držimo prave mjere, na limfu izvrsno utječe visinsko sunce i morski zrak.

U suptropskoj biljci Echinacea imamo izvrstan lijek za potporu limfnom sistemu. Pri upali žlijezda i tzv. otrovanju krvi Echinaforce je blagotvorni lijek za vanjsku i unutrašnju upotrebu, koji brzo djeluje.
Izvana možemo davati obloge od zgnječenoga kupusova lišća ili od vate namočene u tinkturi Echinacea. U akutnom stanju bolesnik popije svaki sat po 10 kapi tinkture sa malo vode. Zbog svoga izvrsnog djelovanja, ne bi smjela ni u jednoj kućnoj ljekarni nedostajali tinktura Echinaforce dobivena iz svježe biljke.

Zanimljivosti o limfi
Bez limfnog sistema, koji zovemo također bijeli krvni optok, čovjek bi ubrzo podlegao čestim napadima bakterija. Bijela krvna tjelešca (leukociti) su policijske čete organizma. Uništavaju prije svega bakterije koje prodiru kroz kožu u tijelo. Osim toga živo sudjeluju u obnovi razorenih staničnih područja. Limfni sistem nalikuje sistemu krvotoka samo što su limfne žile nešto duže od krvnih žila. Sluznice, posebno sluznice crijeva, imaju također gusto isprepletenu limfnu mrežu.

Mandule (krajnici) i slijepo crijevo
Svatko ne zna da su mandule i slijepo crijevo isprepleteni gustom limfnom mrežom. Budući da su istodobno također i filteri za zadržavanje i uništavanje bakterija, možemo ih smatrati užim suradnicima limfnog sistema. Njihovo je djelovanje za organizam od izvanredne važnosti, pa ih nikako ne smijemo odstraniti dok god rade u redu. U slučaju oboljenja moramo na svaki način pokušati postići ozdravljenje konzervativnim liječenjem i tako sačuvati važne organe tijela.

Limfne žlijezde

U limfni su sistem uključeni mali gomolji koje nazivamo limfnim žlijezdama. Imaju funkciju filtera koji zaustavljaju bakterije i otrove te ih uništavaju. Ako nije dovoljna prva obrana, uključuju se u akciju susjedne limfne žlijezde. Kod povećanog prodora bakterija opažamo na koži crvene, bolne i otvrdnule mrežice limfnih žila nalik spletu niti, koje se skupljaju na podlaktici, npr. u lakatnoj udubini gdje možemo opipati zadebljane i bolne žlijezde.

>>Vitaminska bomba za bolju krvnu sliku

One mogu biti velike kao kokošje jaje. Tu se radi o nakupljanju bijelih krvnih tjelešaca između vezivnog tkiva i mišića, nastaje tipična slika »otrovanja krvi«. Dogodi se da centrala u lakatnoj udubini ne može sama obaviti sav posao, pa stupaju u akciju još žlijezde pod pazuhom. Dođe li do infekcije na mozgu, upaljene limfne žile sežu pod kožom okolo cijele noge do žlijezda u preponama.

Slezena
Premda djelovanje slezene nije još potpuno razjašnjeno, možemo je smatrati za veliku žlijezdu. Ona leži pod lijevim rebranim lukom, lijevo od želuca, dakle upravo na suprotnoj strani nego jetra, te nema sa probavom nikakva posla. Čini se da nema nikakve neposredne veze s drugim organima, niti je uključena u radnu zajednicu organizma. Slezena nije uključena u limfni sustav nego u krvotok.

Mogla bi biti na bilo kojem drugom mjestu tijela, no čini se da je pod lijevim rebranim lukom zato što je tamo bilo za nju najviše mjesta. Još je i danas slezena za istraživače prava zagonetka. Možemo je odstraniti i svejedno živimo dalje. U svakom slučaju je stvaranje bijelih krvnih tjelešaca u sistemu krvotoka bez slezene toliko smanjeno da čovjek ne može bez nje preživjeti jače bakterijske infekcije, kako to vidimo, npr., pri oboljenju od malarije.

Stanice lutalice
Limfocite i leukocite označavamo također kao stanice lutalice; budući da su tako malene da lako jure kroz stijenke limfnih i krvnih žila u okolna tkiva, lutaju gibajući se poput morskih zvijezda medu koraljnim grebenima. Posreduju svagdje gdje je nužno kao milicajci s posebnim nalogom. Njihov broj iznosi milijarde i u čovječjem ih tijelu ima mnogo više nego ljudi na zemlji.

Limfni čvorovi

Usprkos izvrsnoj organizaciji, limfnom je sistemu neophodna povremena pomoć. Nedostatak kalcija i vitamina D stvaraju limfnom sistemu velike teškoće. Pojave li se u djece povećane žlijezde na vratu i u preponama, treba pomisliti na spomenuti nedostatak. Nedostatak kalcija i vitamina D pokazuje se pri oboljenju od angine, katara i različitih zaraznih bolesti, istodobno dijete gubi apetit, brzo se umara i razdražljivo je.

Promijenimo li način ishrane izostavivši slatkiše, kolače i slične poslastice, zatim jela slabe hranjive vrijednosti od bijelog brašna, industrijskog šećera i rafinirana ulja te počnemo jesti više salate i povrća, ubrzo ćemo naći pravi put do zdravlja. U takvim se slučajevima pokazao vrlo dobrim i dodatak vitamina D s preparatom Cedevita i kalcija iz koprive s preparatom Urticalcin. Kalcijeve je preparate dobro davati djeci kao zaštitno sredstvo još prije nego se pojave neki od spomenutih znakova bolesti.

Jedno od najboljih sredstava koje izvrsno djeluje na limfni sistem je hren. Često nestaju tvrdokorne limfne smetnje ako bolesnik uzima po jednu čajnu kašikicu hrena na dan. Kada ga pomiješamo sa surutkom ili naribanim kupusom, izgubi oštrinu i ima izvrstan okus.

Tuberkuloza i rak
Besprijekorni limfni sistem sprečava razvoj tuberkuloze i raka. U borbi protiv raka važan je također besprijekoran rad jetara. Pažljivi su promatrači ustanovili da se pri tuberkulozi često pojave bolne i otečene žlijezde još prije nego se razvila organska tuberkuloza.

Katkad opažamo oboljenje žlijezda kao rani znak tuberkuloze već nekoliko godina prije nego što je bolest zahvatila unutrašnje organe. Zato maramo svakom bolesniku žlijezde pomno pregledati i promatrati kako bismo mogli spriječiti kasniji razvoj bolesti. Ako želimo limfni sistem njegovati i sačuvati u dobroj kondiciji, moramo pružati tijelu dovoljno sunca i kisika. Mračni i sjenoviti prostori legla su tuberkuloze. Takvi stanovi nisu pogodni za stanovanje.

Limfogranulomatoza

Ta zloćudna bolest limfnog sistema, nazvana i Hodgkinsova bolest, napada češće muškarce nego žene. Opisao ju je već godine 1832. Thomas Hodgkin engleski istraživač, no još joj ni danas nije poznat uzrok. Budući da bolest počinje groznicom, neki istraživači misle da se radi o zaraznoj bolesti. Međutim, još uvijek uzalud tražimo uzročnika.

Drugi stručnjaci drže tu bolest za vrstu raka, pa je liječe rendgenskim zrakama i kobaltovom bombom. Uspjesi su privremeni i kratkotrajni. Dok je zahvaćeno samo nekoliko žlijezda, najbolje ih je odstraniti dok god ne pronađemo bolji način liječenja.

Pokazalo se da pomaže pri liječenju te bolesti potpuno izmijenjen način prehrane koja mora biti što prirodnija. Mnogo prijesne hrane, surutke, hrena i prirodne riže. Protiv slabokrvnosti pomaže ako se popije dnevno 1 dcl soka od mrkve ili od kupina.

>>Vino od kupine prijeki lijek za malokrvnost i anemiju

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Kamen u bubregu – Uzroci, simptomi i liječenje

Kamen u bubregu je čvrsta masa ili kristal nepravilnog...

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

Trbet Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis
ankara escort
casibom
casibom
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler