IshranaEvo gdje se kriju: 12 najopasnijih kemikalija u hrani,...

Evo gdje se kriju: 12 najopasnijih kemikalija u hrani, kozmetici i sredstvima za čišćenje

-

tanjir opasnostStručnjaci tvrde da se diljem svijeta koristi više od 80.000 netestiranih kemikalija od kojih su mnoge opasne i mogu ugroziti zdravlje generacija.

Dvanaest kemikalija je na popisu izrazito toksičnih, a što ih je više, veća je i vjerojatnost povećanja stanica raka. Provjerite koje su sve na tom popisu i što biste od svega navedenog ipak mogli izbjeći:

1. Klor u vodi za piće, te klor i amonijak u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu (proizvodi za čišćenje za WC školjke i pećnice). Agencija za zaštitu okoliša (EPA) otkrila je da su nusprodukti klora 300.000 puta kancerozniji nego kemijski pesticid DDT. Zamijenite ih neškodljivim sredstvima poput sode bikarbone, limunova soka, octa, vodikova peroksida i kastiljanskog sapuna.

- Google oglasi -

2. Insekticidi u voću i povrću. Glifosat – najviše korišteni herbicid na svijetu – povezan je s urođenim manama, oštećenjem DNK, hormonskim poremećajima, rakom i neurološkim poremećajima. Preporuka je kupiti organski uzgojeno voće i povrće.

3. Pesticidi u voću i povrću (preporuka je kupovati od poznatog uzgajivača).

4. Dimljeno meso (često sadrži formaldehid i kreozot koji su kancerogeni).

5. Kafa (prilikom prženja kafe oslobađa se štetni matrol).

- Google oglasi -

6. Saharin (umjetni zaslađivač dokazano stimulira stvaranje stanica raka).

7. Boje u brašnu i kruhu.

8. Zasićene masti (nalaze se u mliječnim proizvodima, mesu, lisnatom tijestu, kolačima i u svoj prženoj hrani).

9. Ciklamat (drugi je umjetni zaslađivač, koji treba izbjegavati).

10. Dietiltoluamid (DEET), aktivni je sastojak sredstava za zaštitu od insekata i mnogih repelenata ugrožava središnji živčani sustav. Komarce možete otjerati i prirodnim repelentima te uz pomoć svijeća s eteričnim uljem eukaliptusa ili citronele.

11. Ftalati i bisfenol A (BPA) su sastojci osvježivača zraka, plastične ambalaže, plastičnih igračaka, ali i kozmetike, te lakova i sredstava za zaštitu drva. Mogu uzrokovati poremećaj endokrinih žlijezda što ima za posljedicu reproduktivna i neurološka oštećenja, izaziva preranu menopauzu ili smanjuje plodnost kod muškaraca. Znanstvenici su povezali BPA s bolestima srca, dijabetesom i jetrenim abnormalnostima, kao i s problemima u razvoju mozga i hormona kod fetusa i djece.

Savjet je: – izbacite iz domaćinstva plastične čaše, žlice i boce za vodu, plastičnu ambalažu, osobito jeftine kineske plastične igračke te birajte prirodnu kozmetiku. Kupujte samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5 jer reciklažni kodovi 3 i 7 vjerojatno uključuju BPA ili ftalate.

12. Formaldehid je jedna od najotrovnijih i najčešćih kemikalija koja može prodrijeti u naš organizam a koristi se u stolariji, sapunima, kozmetici, građevinskim materijalima, deterdžentima, pokućstvu i ljepilima. Ovu je kemikaliju Američka udruga za zaštitu okoliša označila kao ozbiljnu prijetnju za dobivanje raka, pa je uputno kupovati drveni namještaj, koristiti prirodnu kozmetiku, a ako gradite kuću, raspitajte se o materijalima koje ćete upotrijebiti.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...
- Google oglasi -

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

Ovo morate pročitati

Zeleno jača imunitet

Zeleno voće i povrće, brokula, špinat, salata, grašak, mahune,...

Jelima oko svijeta: Boršč, jelo iz Rusije

Ako vas put nanese u istočnu Europu, poglavito u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas