IshranaEvo gdje se kriju: 12 najopasnijih kemikalija u hrani,...

Evo gdje se kriju: 12 najopasnijih kemikalija u hrani, kozmetici i sredstvima za čišćenje

-

tanjir opasnostStručnjaci tvrde da se diljem svijeta koristi više od 80.000 netestiranih kemikalija od kojih su mnoge opasne i mogu ugroziti zdravlje generacija.

Dvanaest kemikalija je na popisu izrazito toksičnih, a što ih je više, veća je i vjerojatnost povećanja stanica raka. Provjerite koje su sve na tom popisu i što biste od svega navedenog ipak mogli izbjeći:

1. Klor u vodi za piće, te klor i amonijak u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu (proizvodi za čišćenje za WC školjke i pećnice). Agencija za zaštitu okoliša (EPA) otkrila je da su nusprodukti klora 300.000 puta kancerozniji nego kemijski pesticid DDT. Zamijenite ih neškodljivim sredstvima poput sode bikarbone, limunova soka, octa, vodikova peroksida i kastiljanskog sapuna.

- Google oglasi -

2. Insekticidi u voću i povrću. Glifosat – najviše korišteni herbicid na svijetu – povezan je s urođenim manama, oštećenjem DNK, hormonskim poremećajima, rakom i neurološkim poremećajima. Preporuka je kupiti organski uzgojeno voće i povrće.

3. Pesticidi u voću i povrću (preporuka je kupovati od poznatog uzgajivača).

4. Dimljeno meso (često sadrži formaldehid i kreozot koji su kancerogeni).

5. Kafa (prilikom prženja kafe oslobađa se štetni matrol).

- Google oglasi -

6. Saharin (umjetni zaslađivač dokazano stimulira stvaranje stanica raka).

7. Boje u brašnu i kruhu.

8. Zasićene masti (nalaze se u mliječnim proizvodima, mesu, lisnatom tijestu, kolačima i u svoj prženoj hrani).

9. Ciklamat (drugi je umjetni zaslađivač, koji treba izbjegavati).

10. Dietiltoluamid (DEET), aktivni je sastojak sredstava za zaštitu od insekata i mnogih repelenata ugrožava središnji živčani sustav. Komarce možete otjerati i prirodnim repelentima te uz pomoć svijeća s eteričnim uljem eukaliptusa ili citronele.

11. Ftalati i bisfenol A (BPA) su sastojci osvježivača zraka, plastične ambalaže, plastičnih igračaka, ali i kozmetike, te lakova i sredstava za zaštitu drva. Mogu uzrokovati poremećaj endokrinih žlijezda što ima za posljedicu reproduktivna i neurološka oštećenja, izaziva preranu menopauzu ili smanjuje plodnost kod muškaraca. Znanstvenici su povezali BPA s bolestima srca, dijabetesom i jetrenim abnormalnostima, kao i s problemima u razvoju mozga i hormona kod fetusa i djece.

Savjet je: – izbacite iz domaćinstva plastične čaše, žlice i boce za vodu, plastičnu ambalažu, osobito jeftine kineske plastične igračke te birajte prirodnu kozmetiku. Kupujte samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5 jer reciklažni kodovi 3 i 7 vjerojatno uključuju BPA ili ftalate.

12. Formaldehid je jedna od najotrovnijih i najčešćih kemikalija koja može prodrijeti u naš organizam a koristi se u stolariji, sapunima, kozmetici, građevinskim materijalima, deterdžentima, pokućstvu i ljepilima. Ovu je kemikaliju Američka udruga za zaštitu okoliša označila kao ozbiljnu prijetnju za dobivanje raka, pa je uputno kupovati drveni namještaj, koristiti prirodnu kozmetiku, a ako gradite kuću, raspitajte se o materijalima koje ćete upotrijebiti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

8 savjeta za dobar san

Nesanica i problemi sa spavanjem su sve veći problem modernog čovjeka, a ovi savjeti su korisni za dobar i...

Koja hrana povećava temperaturu tijela i tako ga zagrijava

Kad vrijeme zahladi treba znati koja hrana grije tijelo. Naime, postoje namirnice koje griju organizam i koje su idealne...

Stevija je najpopularniji prirodni zaslađivač – 7 činjenica koje niste znali o njoj

Kao što vjerovatno i sami znate već po tome kakvu kafu pijete, nisu ni svi zaslađivači jednaki. Tržište je...

Kako spriječiti njihovu pojavu – Prirodni lijekovi za hemoroide

Hemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru,...
- Google oglasi -

Ovo su znakovi koji govore da trebate ojačati imunitet

Veliki broj ljudi je neprestano prehlađen, ima problema s dišnim putevima, visokom tjelesnom temperaturom i kašljem. No, neki ljudi...

Najbolji prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete liječnika, a njihov najčešći uzročnik je bakterija E. coli. Iako su...

Ovo morate pročitati

Sirup od smokve: Otkrivamo recept za legendarni lijek protiv kašlja

Neugodni kašalj vrlo je čest u ovom djelu godine,...

Herterova bolest

Budući da se pri Herterovoj bolesti, tzv. celijakiji (coeliacia)...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas