Hidžama riješava mnoge zdravstvene tegobe

-

Šta je hidžama? Riječ hidžama arapskog je porijekla i potiče od korijena al-hadžm što znaci sisati, isisavati, izmusti. Upotrebljava se da označi dreniranje dojke za vrijeme dok dijete siše. Al-hadžam je osoba koja izvodi hidžamu, a hidžama je naziv za profesiju. Mihdžam je naziv za alat koji se upotrebljava za sakupljanje krvi ili pak za nož koji se upotrebljava pri radu hidžame…

Historijat – Procedura je poznata u tradicionalnim liječenjima Babilonaca, zatim Malajaca gdje se naziva “bekam“. Kine pod nazivom “gua-ša“, te Arapa “hidžama“. Nakon što je preporučena od strane Poslanika Muhammeda s.a.v.s. koji je prema navodima u brojnim hadisima, ostavio preporuke za vrijeme i načine izvođenja hidžame, ona nastaje na tlu Medine kao jedna specifična i blagotvorna metoda liječenja. Na ovaj način hidžama postaje sunet.

- Google oglasi -

Kao posudice za hidžamu su korišteni životinjski rogovi, zatim različite posudice u obliku šoljica koje su bile od bambusa, metala, kasnije od stakla, a u novije vrijeme i plastike. Vakum je u ranije vrijeme dobivan isisavanjem zraka iz životinjskoga roga čiji je široki kraj bio postavljen na kožu pacijenta. Drugi način dobivanja vakuma u posudicama je sagorijevanjem komadića papira ili vate. Najsuvremenija oprema postiže vakum pomoću pumpe. Zarezivanje kože rađeno je ranije oštrim kamenom, različitim nožicama i žiletima. Danas se radi hirurškim skalpelom.

Način izvođenja hidžame

Izvodi tako da se na kožu, na raznim mjestima po tijelu, postave posudice. U njima se na različit način isisavanjem zraka dobije vakum. Na taj način se, koža i potkožne strukture, pod djelovanjem vakuma djelomično usišu u posudice, što izaziva nakupljanje krvi u tom području – tzv. hiperemiju.
Nakon što se posudice skinu, evidentira se crveni trag potkožno nakupljene krvi, koji neko vrijeme ostaje. Ukoliko se oštrim instrumentom naprave ubodi ili plitki i mali rezovi na koži a potom se posudice sa vakumom ponovo apliciraju, dolazi do isisavanja krvi u njih. Ona je u početku jako tamna, venska, a aplikacija vakuma se ponavlja sve dok krv ne postane svjetlija.

Prljava krv – stvarnost ili legenda?

Smatra se, da je krv koja leži pod kožom puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na spomenuti način evakuiraju iz organizma. Suvremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku.

Šta sve liječi hidžama

Metoda je korisna protiv bolova u ramenu, leđima, glavi, licu, grlu, uhu, nosu i očima, te u drugim područjima. Hidžama prema tradicionalnom medicinskom tumačenju ima ulogu u zagrijavanju i regulaciji protoka energije u krvi, raspršujući hladnoću, vlagu, toksine i vjetar. Smanjuje otok i bol.
Sljedeća stanja dobro reaguju na hidžamu: oboljenja uzrokovana vlagom kao bol u krstima, lumbago, išijas, bol u rukama ramenima, bol u nogama i mišićima, stomačni bolovi sa povraćanjem, glavobolje, migrene, nesanica i sl.

- Google oglasi -

Ko izvodi hidžamu?

Hidžamu su tokom historije izvodili za to obučeni ljudi. U početku su to radili ljekari, a kasnije je to prešlo u ruke berberskog zanata (zajedno sa vađenjem zuba i obrezivanjem-cirkumcizijom).
U svakom periodu su postojali određeni propisi koji su regulisali rad osoba koje su puštale krv, te njihovu opremu i obrazovanje. U toku izučavanja brijačko-berberskog zanata praktično i teoretski se učilo i obavljanje spomenutih radnji. U našim krajevima unazad 60 godina u edukaciji brijača-berbera se ne uči vađenje zuba, puštanje krvi i obrezivanje. U nekim sredinama još su se zadržali berberi koji na stari primitivan i medicinski neispravan način sunete-obrezuju djecu, ali to je sve rjeđe…

Radi se o Haris ibn Kalada iz plemena Takif, koji je bio suvremenik Muhameda s.a.v.s. Medicinu je studirao u velikom perzijskoj školi medicine Džundi Šapur. On je konsultovan i od strane perzijskog kralja Kusrav Anušarvan-a (koga su zvali Kišra na arapskom i Chosroes na grckom jeziku. * E.G.Browne, Islamic Medicine, Goodword books, N.Delhi 2003.

Ukratko, ljekar je jedini podoban kvalificiran i zakonski odgovoran uz napomenu da i on mora imati dodatnu edukaciju za tretman hidžamom.

Tarapeut koji izvodi hidžamu bi trebao biti medicinski edukovan za terapeuta hidžame i tretirajte se isključivo kod ljudi koji su u stanju da vam pruže sigurnu uslugu, kako bi vas uspješno vodio kroz tretman hidžamom.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Ako ste vegetarijanci ove namirnice su najjači izvor željeza

Uravnotežena prehrana je osnova neophodna za održavanje zdravog tijela....

Progesteron i estrogen – Šta nam rade ti ženski hormoni

Progesteron i estrogen su ženski hormoni koji utiču na...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas