Zdravlje Alternativna medicina Hidžama riješava mnoge zdravstvene tegobe

Hidžama riješava mnoge zdravstvene tegobe

-

Šta je hidžama? Riječ hidžama arapskog je porijekla i potiče od korijena al-hadžm što znaci sisati, isisavati, izmusti. Upotrebljava se da označi dreniranje dojke za vrijeme dok dijete siše. Al-hadžam je osoba koja izvodi hidžamu, a hidžama je naziv za profesiju. Mihdžam je naziv za alat koji se upotrebljava za sakupljanje krvi ili pak za nož koji se upotrebljava pri radu hidžame…

Historijat – Procedura je poznata u tradicionalnim liječenjima Babilonaca, zatim Malajaca gdje se naziva “bekam“. Kine pod nazivom “gua-ša“, te Arapa “hidžama“. Nakon što je preporučena od strane Poslanika Muhammeda s.a.v.s. koji je prema navodima u brojnim hadisima, ostavio preporuke za vrijeme i načine izvođenja hidžame, ona nastaje na tlu Medine kao jedna specifična i blagotvorna metoda liječenja. Na ovaj način hidžama postaje sunet.

- Google oglasi -

Kao posudice za hidžamu su korišteni životinjski rogovi, zatim različite posudice u obliku šoljica koje su bile od bambusa, metala, kasnije od stakla, a u novije vrijeme i plastike. Vakum je u ranije vrijeme dobivan isisavanjem zraka iz životinjskoga roga čiji je široki kraj bio postavljen na kožu pacijenta. Drugi način dobivanja vakuma u posudicama je sagorijevanjem komadića papira ili vate. Najsuvremenija oprema postiže vakum pomoću pumpe. Zarezivanje kože rađeno je ranije oštrim kamenom, različitim nožicama i žiletima. Danas se radi hirurškim skalpelom.

Način izvođenja hidžame

Izvodi tako da se na kožu, na raznim mjestima po tijelu, postave posudice. U njima se na različit način isisavanjem zraka dobije vakum. Na taj način se, koža i potkožne strukture, pod djelovanjem vakuma djelomično usišu u posudice, što izaziva nakupljanje krvi u tom području – tzv. hiperemiju.
Nakon što se posudice skinu, evidentira se crveni trag potkožno nakupljene krvi, koji neko vrijeme ostaje. Ukoliko se oštrim instrumentom naprave ubodi ili plitki i mali rezovi na koži a potom se posudice sa vakumom ponovo apliciraju, dolazi do isisavanja krvi u njih. Ona je u početku jako tamna, venska, a aplikacija vakuma se ponavlja sve dok krv ne postane svjetlija.

Prljava krv – stvarnost ili legenda?

Smatra se, da je krv koja leži pod kožom puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na spomenuti način evakuiraju iz organizma. Suvremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku.

Za šta se koristi hidžama?

- Google oglasi -

Metoda je korisna protiv bolova u ramenu, leđima, glavi, licu, grlu, uhu, nosu i očima, te u drugim područjima. Hidžama prema tradicionalnom medicinskom tumačenju ima ulogu u zagrijavanju i regulaciji protoka energije u krvi, raspršujući hladnoću, vlagu, toksine i vjetar. Smanjuje otok i bol.
Sljedeća stanja dobro reaguju na hidžamu: oboljenja uzrokovana vlagom kao bol u krstima, lumbago, išijas, bol u rukama ramenima, bol u nogama i mišićima, stomačni bolovi sa povraćanjem, glavobolje, migrene, nesanica i sl.

Ko izvodi hidžamu?

Hidžamu su tokom historije izvodili za to obučeni ljudi. U početku su to radili ljekari, a kasnije je to prešlo u ruke berberskog zanata (zajedno sa vađenjem zuba i obrezivanjem-cirkumcizijom).
U svakom periodu su postojali određeni propisi koji su regulisali rad osoba koje su puštale krv, te njihovu opremu i obrazovanje. U toku izučavanja brijačko-berberskog zanata praktično i teoretski se učilo i obavljanje spomenutih radnji. U našim krajevima unazad 60 godina u edukaciji brijača-berbera se ne uči vađenje zuba, puštanje krvi i obrezivanje. U nekim sredinama još su se zadržali berberi koji na stari primitivan i medicinski neispravan način sunete-obrezuju djecu, ali to je sve rjeđe…

Radi se o Haris ibn Kalada iz plemena Takif, koji je bio suvremenik Muhameda s.a.v.s. Medicinu je studirao u velikom perzijskoj školi medicine Džundi Šapur. On je konsultovan i od strane perzijskog kralja Kusrav Anušarvan-a (koga su zvali Kišra na arapskom i Chosroes na grckom jeziku. * E.G.Browne, Islamic Medicine, Goodword books, N.Delhi 2003.

Ukratko, ljekar je jedini podoban kvalificiran i zakonski odgovoran uz napomenu da i on mora imati dodatnu edukaciju za tretman hidžamom.

Tarapeut koji izvodi hidžamu bi trebao biti medicinski edukovan za terapeuta hidžame i tretirajte se isključivo kod ljudi koji su u stanju da vam pruže sigurnu uslugu, kako bi vas uspješno vodio kroz tretman hidžamom.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi trebala biti što češće na vašem jelovniku. Naime, ova kombinacija...

RECEPT: Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako se priprema

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda...

Jutarnji seks – pozitivno djeluje na zdravlje

Bez obzira da li ste tip koji voli jutarnji seks ili ne dobro je znati kako jutarnje...

Rusomača – Ljekovita svojstva biljke

Rusomača se u srednjem vijeku iznimno cijenila pri liječenju najrazličitijih krvarenja, no njezina je primjena kasnije utonula...

Lazarkinja biljka – ljekovita biljka s kojom treba biti na oprezu

Opis biljke: Lazarkinja je trajnica s četverokutnom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smeđi podanak. Na donjem...

Preporučeno

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas