Učinkovite metode kućne inhalacije za olakšavanje sinusnih problema

-

Za česte upale sinusa je najbolja istrajna inhalacija mješavinom kamilice i žalfije. Kućna inhalacija može pomoći u olakšavanju simptoma sinusa i disajnih problema.

Inhalirati se možete pomoću posebnog inhalatora ili zagrijane vode u privatnosti vlastitog doma. Topla vodena para i kombinacija ljekovitih sastojaka kao što su eterična ulja ili biljke opuštaju i pomažu kod odčepljivanja sinuse.

- Google oglasi -

Inhalacije se primjenjuju kod laringitisa, promjena glasnica, grlobolje, glavobolje, astme, sinusitisa, bronhitisa i mnogih drugih respiratornih bolesti.

Kućna inhalacija

Kako i vi možete napraviti otopinu za inhalaciju kod kuće…

Osobe koje često boluju od upale sinusa najbolje je da uključe mali radijator i da prokuhan i vreo čaj stave da isparava tokom noći. Na taj način će čitave noći udisati eterična ulja iz ovih biljaka, za koje je poznato da su blaga dezinfekciona sredstva.

Nekoliko kapi ulja od lavande se može staviti u posudu s toplom vodom da isprava bez sagorjevanja u prostoriji gdje se spava ili boravi tokom dana.

- Google oglasi -

Od nedavno se može nabaviti i rastvor morske vode u spreju s dodatkom bakra, koji naročito pomaže kod upale sinusa i grla, ili s dodatkom mangana, ako je zapaljenje nosa ili sinusa nastalo uslijed alergije.

Šta je dobro za sinuse i kako se tretiraju bolni i upaljeni sinusi

Eukaliptusovo ulje ima antimikrobna i protuupalna svojstva te može pomoći u otvaranju dišnih puteva. Dodajte nekoliko kapi eukaliptusovog ulja u posudu sa vrućom vodom i inhalirajte paru.

Mentol može pridonijeti osjećaju svježine i otvaranju dišnih puteva. Mentolna ulja, poput metvice, također su popularna za inhalaciju.

Ulje čajevca ima antimikrobna svojstva i može pomoći u ublažavanju simptoma sinusa. Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u posudu s toplom vodom i inhalirajte paru.

Rastopite morsku sol ili običnu kuhinjsku sol u toplu vodu i udahnite paru nastalu ovom solnom otopinom. Solna inhalacija može pomoći u smanjenju upale i otapanju sluzi.

Korisne metode kako odčepiti sinuse, osloboditi kanale i odčepiti nos

Ako je upala jaka, ipak je najbolje otići ljekaru.

Koliko se često smije inhalirati

Parna inhalacija vodom može se provoditi nekoliko puta dnevno, ovisno o potrebama i simptomima. Savjetuje se provoditi barem dvije epizode inhalacije u trajanju od 20 do 30 minuta dnevno. Nema strogog ograničenja, ali nemojte pretjerivati ​​kako biste izbjegli isušivanje sluznice dišnih puteva.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Izbacite ljutnju iz svakodnevnog života

Uspijete li izbaciti sav svoj bijes, smanjuje se i...

Problemi sa spavanjem su naročito karakteristični za tinejdžere

Jedno novo istraživanje Nacionalne fondacije za san, pokazuje da...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas