Što je aromaterapija i kako vam može koristiti za san?

-

Aromaterapija podrazumijeva pažljivo korištenje eteričnih ulja za fizičko, emocionalno i duhovno blagostanje.

Aromaterapija je komplementarna metoda održavanja i poboljšanja zdravlja, koja koristi eterična i bazna ulja kako bi unaprijedila zdravlje, stanje tijela i duha. Postoji mnogo zdravstveni problemi za koje aromaterapija može pomoći, uključujući san, raspoloženje, bolove u mišićima, sinuse, anksioznost, kašalj, imunitet, plodnost…

- Google oglasi -

Učinci različitih eteričnih ulja vrlo su široki. Aromaterapija djeluje tako da životnu snagu u eteričnim uljima prenosi na korisnika, pomaže u ponovnom uspostavljanju prirodne ravnoteže tijela, promičući tako dobrobit čovjeka.

Aromaterapija za šta se koristi

Osjećaj tjeskobe, nervoze, napetosti, pa čak i panike, može da se uspješno riješi uz pomoć aromaterapije. Stručnjaci iz ove oblasti naglašavaju da eterična ulja ljekovitih biljaka mogu da ublaže i zabrinutost, malaksalost, bijes te da se koristi kao lijek protiv nesanice, a ovi simptomi su često povezani sa depresijom.

Istraživanja pokazuju da aromaterapija efikasno pomaže kod anksioznosti, a najefektnije su kupke obogaćene esencijalnim uljima. Kada su u pitanju stres i nesanica, terapeuti ističu da su najpozitivnije djelovanje pokazale lavanda, tamjan, bergamot, matičnjak i kamilica. Ipak, ovakav vid opuštanja se ne preporučuje svima, trudnice i mala djeca bi trebalo da izbjegavaju tople kupke jer kod njih mogu izazvati kontraefekat.

Metode aromaterapije

Aromaterapija se može primjenjivati na nekoliko načina:

- Google oglasi -

Inhalacija: Osobe mogu udisati esencijalna ulja direktno iz bočice, dodati ih u difuzer ili kapati na jastuk kako bi udisali miris i tako uticali na svoje emocionalno stanje.

Topička primjena: Esencijalna ulja se mogu razblažiti nosačem poput baznog ulja i nanijeti direktno na kožu. Ovo se često radi masažom ili nanošenjem na određena područja tijela.

Kupka: Dodavanje nekoliko kapi esencijalnog ulja u toplu vodu prilikom kupanja može pružiti opuštajuće iskustvo i pomoći u smirivanju uma.

Difuzija: Upotreba aromaterapijskog difuzera koji raspršuje fine čestice esencijalnih ulja u zrak kako bi prostor ispunio određenim mirisom.

Aerosoli i sprejevi: Esencijalna ulja se mogu koristiti za pravljenje sprejeva ili aerosola koji se raspršuju u prostoru kako bi se postigao određeni miris ili stvorila prijatna atmosfera.

Aromaterapija masaža

Aromaterapija masaža može imati različite koristi, uključujući smanjenje napetosti i anksioznosti, poboljšanje kvaliteta sna, olakšanje bolova i poboljšanje opšteg emocionalnog i fizičkog blagostanja. Važno je napomenuti da se ova vrsta masaže najčešće primjenjuje od strane obučenih aromaterapeuta ili masera kako bi se osigurala sigurna i efikasna primjena esencijalnih ulja.

Popularna eterična ulja za aromateraiju

Neka od popularnih aromatičnih biljnih ulja i njihova upotreba za sljedeće simptome uključuju:

  • paprena metvica – probavni poremećaji
  • ružmarin – bolovi u mišićima, mentalni stimulans
  • sandalovina – depresija, tjeskoba i živčana napetost
  • slatka naranča – depresija i tjeskoba
  • čajevac – respiratorni problemi, djeluje antifungalno, antibakterijski i antivirusno
  • lavanda – glavobolje, nesanica, opekline, bolovi.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...
- Google oglasi -

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Ovo morate pročitati

Očistite najvažniji organ: Pijte ovaj napitak mjesec dana i bit ćete zdravi k’o dren

Želite li očuvati svoj organizam zdravim, onda je potrebno...

Top 8 savjeta za savršenu njegu stopala kod dijabetesa

Kada imate šećernu bolest, morate posebnu pažnju posvetiti njezi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas