Je li vaša glavobolja migrena?

0
2172

glavobolja-migrenaRiješite kratki test i saznajte Ako na sva tri pitanja odgovorite potvrdno, to je znak da patite od migrene, kaže doktorica Vida Demarin, ujedno i autorica knjige “Pobijedimo migrenu i druge glavobolje”

Test: Je li vaša glavobolja migrena?

1. Je li glavobolja u posljednja tri mjeseca ograničila vaše aktivnosti za dan ili više?

2. Osjećate li tijekom glavobolje mučninu ili povraćate?

3. Smeta li vam svjetlo dok imate glavobolju?

Ako na ova tri pitanja odgovarate potvrdno, to je znak da patite od migrene, kaže prof. dr. Vida Demarin. Dodaje kako je kod migrene vrlo važno pratiti kad se javlja i utvrditi moguće okidače kako bismo ih izbjegavali. Najbolje je početi s vođenjem dnevnika prehrane, u koji ćete zapisati sve napadaje i tako moći povezati mogući uzrok migrene.

Masaže, kupke i razni prirodni oblozi protiv migrene

1. Pripremite 5 žlica listova kadulje i bijelog sljeza pa pomiješajte s maslinovim uljem i umotajte u lanenu krpu i zagrijte. Držite na čelu kao oblog dok osjećate ugodu.

2. Zatiljak i sljepoočnice masirajte uljem od kamilice, mente i borovice (ili svako ulje pojedinačno ako ih nemate sva). Nakon masaže leći i odmoriti oko pola sata.

3. Jaki čaj od lavande ili hmelja dodati u vodu za kupanje. Kupku provoditi 20 minuta, po potrebi i dulje.

4. Dodajte nekoliko kapi ružmarina u kupku ili napravite topli oblog u lanenoj krpi s cvjetovima kamilice pa držite na zatiljku ili na ramenima. To će opustiti zgrčene mišiće i ublažiti napetost. Nakon kupelji ili obloga u kožu lagano utrljajte ulje gospine trave i odmorite se.

5. Dobro usitnite listove crvenog luka ili kupusa, odnosno hrena (jednu vrstu) pa dodajte malo maslinovog ulja i stavite smjesu kao oblog na sljepoočnice, čelo i zatiljak. Držite 1 sat i isperite.