Kako protiv gorušice?

21
3339

gorušicaU prevenciji neprijatnog vraćanja želučane kiseline u jednjak, ključnu ulogu imaju umjerena ishrana i dobra fizička aktivnost. U liječenju pak, pored medikamenata koje propiše ljekar, možete koristiti čajeve od ljekovitog bilja, te sokove od voća ili povrća.

Skoro da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije osjetila neprijatno žarenje u predjelu grudne kosti, koje se javlja zbog vraćanja (refiuksa) želudačne kiseline u jednjak. Ponovljene epizode gorušice (gastroezofagealni refluks – skraćeno GERB) posljedica su slabosti mišića koji obuhvata donji dio jednjaka i omogućava prolazak hrane u želudac, pritom sprečavajući da kiselina dospe u jednjak. U slučaju da se ova funkcija poremeti, nastaju tegobe u vidu bolnog peckanja u grudima, koje se najčešće javljaju otprilike sat vremena posle jela. Ukoliko gorušica potraje duži vremenski period, kiselina može da ošteti jednjak, što uzrokuje krvarenje i ulceracije na jednjaku, otežano gutanje, povraćanje krvi, crnu i katranastu stolicu.

Što je uzrok gorušice?

Neke vrste lijekova, kao i određene namirnice, stres, pušenje, nedovoljno sažvakana hrana ili ležanje nakon jela spadaju u najčešće uzročnike gorušice. Također, ovaj problem se javlja i kao posljedica pretjeranog konzumiranja hrane, nošenja tijesne odjeće, trudnoće ili gojaznosti.

Kako se liječi gorušica?

U slučaju gorušice ljekar prepisuje lijekove antacide koji neutraliziraju želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i peckanje u grudima, te stvaraju zaštitni sloj na sluzokoži želuca. Pored toga, kao veoma efikasni pokazali su se i H2 blokatori u obliku šumećih tableta, jer djeluju već nakon 15 minuta, a pritom ne remete sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu probave.

Mjere opreza

Prevencija je najbolji način borbe protiv želudačne kiseline. Prije svega, treba izbjegavati alkohol, kavu i cigarete, a obroke konzumirati lagano, bez žurbe i svaki zalogaj dobro sažvakati. Pored toga, savjetuje se uzimanje četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Pojedine namirnice, kao što su agrumi, bijeli luk, ljuta papričica mogu da uzrokuju gorušicu, pa ih treba izbjegavati.

Prirodni lijekovi protiv gorušice

Med glasi kao najbolji prijatelj želucamed

Svakodnevno konzumiranje pčelinjih proizvoda jača imunološki sistem, a naročito se preporučuje u slučaju digestivnih tegoba, i to gorušice. Ujutro, prije jela, treba popiti 2 dl vode zaslađene žličicom meda.

Protiv gorušice poznati su još neki prirodni lijekovi

Blagotvorno vino i rakija

Iako se u slučaju tegoba sa probavom savjetuje izbjegavanje alkoholnih pića, domaće vino i rakija pokazali su se veoma blagotvornim u slučaju gorušice, naravno, ukoliko se koriste u strogo propisanim količinama.

Bijelo vino: Da bi se smanjilo lučenje želudačne kise line, korisno je piti po 1 dl domaćeg bijelog vina 3 puta dnevno nakon jela. Terapiju sprovoditi 10 dana.

Vino od pelina: Potopiti 30 g pelina u 6 dl čistog alkohola ili jake domaće rakije i ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga dodati 1 I bijelog vina i ostaviti da odstoji 10 dana uz češće mućkanje, pa procijediti. Piti 3 puta dnevno prije jela po žlicu vina, a terapiju sprovoditi 3 tjedna, te napraviti pauzu.

Rakija: Usitniti 20-30 g korijena lincure, pa preliti sa 1 I domaće rakije, uviti u tamnu hartiju i ostaviti da se ekstraktira oko 2 tjedna. U tom periodu bocu češće promućkati. Pije se po čašica rakije 20 minuta prije jela, a s obzirom na to daje veoma gorka, može se razblažiti vodom.

Još par savjeta kako protiv gorušice

Prije doručka, ručka i večere pojedite po 6 badema.

Pomiješajte po žlicu sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, lista ili cvasti sa pupoljcima pelina, lista gorke djeteline i lista ranjenika, pa sve prelijte sa 7 dl ključale vode. Ostavite poklopljeno da odstoji 2 sata, procijedite i pijte po 2 dl čaja prije doručka, ručka i večere.

Dobro je pomiješati po žlicu sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, korena vodopije, lista bokvice i lista ranjenika, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, procijediti i piti samo kada se javi gorušica.

Pomiješati po jednu žlicu sitno isjeckanog lista ranjenika i lista kupine, te sve preliti sa 5 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procijediti i piti po 2 dl čaja na jedan sat prije ručka i večere.

Pomiješati po žlicu sitno isjeckanog lista matičnjaka, lista kupine, hrastove kore i lista koprive, te sve preliti sa 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, procijediti i piti po 2 dl čaja 3 puta dnevno prije jela.

Preliti 30 g svježih ili osušenih listova kupine sa 1 I hladne vode i prokuhati nekoliko minuta. Procijediti i piti nekoliko šalica dnevno.