Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

-

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem vijeku često se koristila pod nazivom žuta mrtva kopriva, jer joj je zaista slična.

Početkom prošloga stoljeća čajevi od smrdljive koprive uspješno su se prodavali kao čudotvorno uvozno sredstvo koje je navodno liječilo sve bolesti. I danas nailazimo na mnogobrojne slične primjere, kad ljudi uvezenim drogama pripisuju čudesnu moć.

- Google oglasi -

Mnogi često i ne pomišljaju da i kod nas rastu brojne vrlo djelotvorne biljke koje samo treba pravilno upotrijebiti. Za šta je dobra smrdljiva kopriva saznajte u nastavku ovog teksta.

Smrdljiva kopriva

Od juna do septembra ubiremo cvatuću zelen sa žutim cvjetovima. Sušimo je brzo i čuvamo u zatvorenim posudama. Osušena droga ima karakterističan balzamičan miris i slankast, blago gorak okus. Ova jednogodišnja biljka raste na njivama, krčevinama i uz putove.

Zašto je mlada kopriva kraljica proljeća saznajte ovdje.

Brojne druge vrste smrdljive koprive rastu kao vrlo raširen korov. Zasada su podosta neistražene, ali ih bez ustručavanja možemo koristiti jednako kao smrdljivu koprivu.

- Google oglasi -

Droga sadrži eterično ulje, ponešto saponina, trjeslovine, iridoide, do 10 % mineralnih tvari, naročito puno topive silicijeve ili kremene kiseline, fitosterole, pektine i mnoge druge sastojke.

Već je iz broja sastojaka očigledno da je riječ o važnoj ljekovitoj biljci. Zbog velike količine silicijeve kiseline, ta droga djeluje slično kao i preslica. Izlučivanje tekućine preko bubrega (diuretično djelovanje) potiču mineralne tvari i saponini. Te aktivne tvari poboljšavaju i izlučivanje sluzi iz pluća i bronhiola te iskašljavanje sluzi (ekspektorans).

Zbog trjeslovina, smrdljiva kopriva djeluje kao blagi adstringens. Jednako kao i preslica potiče nastanak bijelih krvnih tjelešaca i poboljšava opće zdravstveno stanje. Upotrebljavamo je kod slabokrvnosti i bolesti krvotoka, ali samo kao dodatno sredstvo. U homeopatiji se preporučuje kod oboljenja slezene. Vrlo uspješno djeluje kod kroničnih katara i katara bronhiola, oslabjelih pluća te kod infekcijskih, gripoznih bolesti.

Kako se priprema čaj od smrdljive koprive

smrdljiva kopriva

Dvije čajne kašikice droge prelijemo vrućom vodom i čaj ostavimo da pokriven odstoji 10-15 minuta. Zaslađuje se medom i pije se po dvije do tri šoljice na dan, u manjim gutljajima. Uzima se dulje vrijeme. Nakon šest nedelja, napravimo pauzu (najmanje dvije nedelje), a čaj nakon toga ponovno pijemo u obliku kure.

Neželjene nuspojave

Kod preporučene upotrebe nisu uobičajena nuspojave. Droga je preporučljiva za sve koji imaju tegobe s plućima, no svakako pod nadzorom ljekara i isključivo kao dodatno sredstvo.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Lijekovi koje nikako ne smijete kombinovati

Prilikom uzimanja lijekova osim što je važno da vodimo...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas