ZdravljeKoliko često je normalno mokriti u jednom danu?

Koliko često je normalno mokriti u jednom danu?

-

mokrenje-djevojkaSvi već znamo kako o tome koliko često ideš na toalet ovisi i zdravlje organizma. Kada je riječ o mokrenju, ono pokazuje koliko je tvoje tijelo hidratizirano.

Stoga se možda pitaš mokriš li puno češće nego što je zdravo ili jesu li tvoji odlasci na toalet u razmaku od nekoliko sati loš pokazatelj.

Odgovor na navedeno pitanje dao je dr. Neil Grafstein, docent urologije iz New Yorka. U nastavku donosimo nekoliko važnih informacija o urinu i samom mokrenju.

Koliko često je normalno mokriti?

Iako ne postoji jedinstveni broj kojim se može odrediti koliko često u danu je potrebno mokriti, doktor Grafstein napominje kako bi odlazaka na toalet u tu svrhu trebalo biti od najmanje četiri dnevno do maksimalno sedam dnevno. Ako mokriš više od sedam puta dnevno, ne brini. Nije odmah vrijeme za paniku jer na učestalost mokrenja utječe niz faktora, a naročito način na koji hidratiziraš svoje tijelo.

- Google oglasi -

Primjerice, ako piješ jako puno vode, logično je da ćeš češće morati mokriti. Odrasle osobe bi trebale piti osam čaša vode dnevno. Osim toga, ako piješ puno alkohola, kave ili druge tekućine koja iritira tvoj mjehur, za očekivati je da ćeš češće posjećivati toalet. Ujedno postoje osobe koje imaju slab mjehur te moraju mokriti čim osjete namanju potrebu. Možda će više puta u danu piškiti, ali količina urina neće biti veće nego kod osoba koje nemaju osjetljiv mjehur.

Je li moguće prečesto mokriti?

Ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, a da se pritom unosi dvije litre tekućine, moguće je da je riječ o određenom zdravstvenom problemu. Naime, može se raditi o sindromu pretjerano aktivnog mjehura ili nestabilnom mjehuru, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest je opisana nizom simptoma: hitnošću, većom učestalošću i noćnim mokrenjem, a da pri tome nije poznat neki drugi uzrok simptoma kao što su urinarna infekcija, kamenci u mjehuru, intersticijski cistitis ili stresna inkontinencija. Prema mišljenju liječnika, mokrenje više od 8 puta dnevno u dužem periodu može biti prvi znak ovog sindroma. Treba svakako napomenuti kako je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa. Stoga pročitaj koji su još simptomi te bolesti.

Još nekoliko činjenica…

– zadržavanje urina nije štetno, osim do trenutka kada postaje neugodno i bolno
– navika zadržavanja urina može povećati rizik od infekcije mjehura
– boja urina od svijetlo žute do tamno žute je normalna, dok je prozirna znak prekomjerne hidratacije, a smeđa pokazuje dehidraciju tijela.
– određena hrana poput cikle ili borovnica može promijeniti boju urina, ali dan do dva nakon konzumacije bi trebao ponovno biti žute boje
– urin je 95 posto voda
– s godinama je potreba za mokrenjem češća

- Google oglasi -
SourceHayat.ba

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

6 zdravstvenih prednosti kokosove vode za žene

Kokosova voda je osvježavajuće piće koje čuva naše tijelo hidratiziranim. Osim što je ljeti možete piti kao osvježavajući napitak,...

Sirup za liječenje hroničnog kašlja i upale pluća

Ovaj recept će vam pomoći u vrijeme prehlada i gripa, tako što će ukloniti kašalj, pomaže u liječenju upale...

Koje su zdravstvene prednosti soka od cvekle i kako se priprema?

Sok od cikle ili cvekle može ponuditi niz zdravstvenih prednosti zbog svoje jedinstvene kombinacije vitamina, minerala i antioksidansa. Cikla ili...

Doktori je preporučuju! Jeftino blago koje liječi mnoge zdravstvene probleme

Surutka ili sirutka „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar,...
- Google oglasi -

Priča zbog koje ćete se zamisliti: Evo zašto biste trebali početi piti čaj od đumbira!

I ljubitelji kafe moraju se složiti kako je započinjanje dana uz šoljicu toplog čaja nezamjenjivo i veoma korisno za...

Uz ove biljke glavobolja će postati vaša prošlost

Jake glavobolje se dosta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Izaziva ih anksioznost, a do tog stanja dolazi...

Ovo morate pročitati

Antioksidanti i Alzheimerova bolest

Kao što smo već napomenuli, antioksidanti štite ćelije od...

Korištenje smartphonea tokom noći ne utiče na san

Za one koje vole navečer koristiti svoje "pametne" telefone...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas