ZdravljeKorali kao lijekovi

Korali kao lijekovi

-

Kalcijum u kostima nije trajno vezan, već se iz njih oslobađa ako nedostaje u ostalim dijelovima organizma. Zato je važno da se održava stalno nivo kalcijuma u krvi, a ovo se postiže svakodnevnim unosom dovoljne količine namirnica koje ga sadrže. U suprotnom kalcijum se “krade” iz kostiju, što dovodi do njihove krhkosti, poroznosti i lake lomljivosti.

U posljednje vrijeme sve više se govori i o značaju kalcijuma za prevenciju visokog krvnog pritiska i gojaznosti, a pokazalo se da ovaj sastojak pomaže i kod predmenstrualnih simptoma, utiče na koncentraciju i intelektualne sposobnosti.

- Google oglasi -

Gubitak kalcijuma

Mnogo je faktora koji povećavaju gubitak kalcijuma. Tako prehrana bogata bjelančevinama životinjskog porijekla i natrijumom potiče gubitak kalcijuma, kao i kofein i alkohol.

U slučaju većeg gubitka kalcijuma, koji se ne može nadoknaditi ishranom, propisuju se preparati kalcijuma, ali vrlo često postavlja se pitanje djelotvornosti i mogućnosti organizma da ih iskoristi.

Najnovija naučna istraživanja govore da su preparati od koralnog kalcijuma jedini vještački kalcijum koji organizam može iskoristiti odmah i u potpunosti. Naše tijelo ne odbacuje koralne umetke, pa tako kirurzi ortopedi koriste djeliće korala prilikom operacija na kostima. Prednost je u organskom porijeklu takvog kalcijuma, koji je bio korišten kao gradivni element korala. Oni su, gradeći skelet, tokom dugog perioda, “provarili” velike količine okeanskih minerala.

Pored kalcijuma iz morskih dubina, farmaceutska industrija sve više preparata bazira na plodovima mora. U toku su i istraživanja lijekovi za liječenje mnogih teških bolesti kao što je karcinom, za koje se osnovne sirovine crpe iz mora.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Zašto je dobro jesti šaku oraha dnevno?

Bademi, kikiriki, pistacije i indijski orah bogati su nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima. Orasi su snažni antioksidansi koji...

Ljudi sa nultom krvnom grupom su zaista posebni!

Nulta krvna grupa je univerzalni davatelji krvi jer mogu svima da daju krv, a mogu primiti krv samo od...

5 najefikasniji metoda kako koristiti med za njegu kože

Med je djelotvoran, kako za zdravlje organizma, tako i za ljepotu kože. On poboljšava rad metabolizma, podstiče umnu i...

8 razloga zašto bi trebali češće da jedete mango

Mango je u cijelom svijetu poznat kao “kralj voća”, a taj naziv nije dobio tek onako. Mango voće je...
- Google oglasi -

Za bolju cirkulaciju u nogama koristite ovaj prirodni lijek

Ukoliko imate hladne noge i ruke, blijedu kožu, osjećate težinu i grčeve u nogama, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom....

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...

Ovo morate pročitati

Kakao vas štiti od infarkta i raka

Materija u kakau štiti od moždanog udara, infarkta, raka...

Otkrijte 5 moćnih namirnica koje snižavaju holesterol i čuvaju vaše srce zdravim

Holesterol i njegov visok nivo jedan je od čestih...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas