IshranaNamirniceDa li ste znali za sva ova ljekovita svojstva...

Da li ste znali za sva ova ljekovita svojstva kupusa?

-

Ljekovitost kupusa je odlična i djelotvoran je protiv nmogih bolesti, bez obzira da li se radi o crvenom ili zelenom kupusu, kupus je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih materija, od vitamina C, do kalcijuma, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe.

Od davnina se kupus koristi za liječenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge, i to ne samo obloge rana već i za bolove u crijevima, želucu, pa čak i kod preobilnih menstruacija.

- Google oglasi -

Uz to, kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih materija koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rješenje za one koji žele da smršaju.

Ljekovitost kupusa

Kupus je prava hrana za mozak – Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, ljekovitost kupusa može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove materije sprečavaju i uništavanje živaca i jačaju odbranu od Alchajmerove bolesti i demencije. Kada se poredi zeleni i crveni kupus, crveni ima veći udio tih nutrijenata.

Sadrži mineral koji uljepšava – Kupus sadrži toksin koji pomaže “osušiti” masnu kožu, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je važan za lijepu kosu, kožu i nokte.

Pomaže kod detoksikacije – Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavnih uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

- Google oglasi -

Sprječava podizanje pritiska – Zbog velikog udjela kalijuma u kupusu, njegova konzumacije održaće naše krvne sudove “prohodnima”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

Pomaže kod glavobolja – Čak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano! Uz to, sok od presnog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osjetili rezultate!

Protivupalna svojstva kupusa – U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznata protivupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može umanjiti upale i iritacije, kao i smanjiti simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.

Sok od kupusa ljekovitost

Sok od kupusa je jedan od najboljih lijekova za čir na želucu, a tek jedan decilitar soka od svježeg sirovog kupusa svako jutro natašte može brzo ukloniti tegobe izazvane gastritisom. To je tradicionalan lijek koji preporučuju čak i mnogi liječnici. Kupus je bogat izvor glutamina, koji pomaže u zacjeljivanju sluznice i smanjivanju nadraženosti želuca. Sok je najbolje iscijediti u sokovniku i popiti ga što prije, najkasnije u roku od 10 minuta. 

Uspješno liječenje gastritisa postiže se i svježe cijeđenim sokom od mrkve. Sok je potrebno piti natašte, svako jutro tijekom duljeg perioda. 

Oblozi od kupusa

Obloge od kupusa za zglobove – Prije nego ga iskoristite za oblog, kupus morate pripremiti. Izrežite zadebljane žile na listu, zatim listove izravnajte valjkom ili bocom. Stavite ih na oboljelo mjesto i privijte.

Možete koristiti više listova odjednom na istom mjestu. Kako bi poboljšali ljekovitost kupusa, zagrijte ih kratkim potapanjem u vrelu vodu, ili ih blago zagrijte na pari.

Listove kupusa je potrebno prvo namočiti u rastvoru borne kiseline nekoliko sati pa tek onda privijati. Djelovanje obloge od kupusa zavisi od oboljenja, a držanje obloga na oboljelom mjestu ne smije biti kraće od 6 sati. Idealno je 12, pogotovo ako se radi o proširenim venama.

Obloge od kupusa za dojke – Obloge od kupusa dobro će doći ako vas bole dojke. To je jedan od starih lijekova koji se pokazao dobrim kod upale dojki (mastitis). Ovakvi bolovi se često javljaju kada žena doji, ili kada se začepe mliječni kanali. Tada se može javiti bakterijska infekcija, oteklina i bolovi dojki. Kako obloge od kupusa imaju protuupalno i antibakterijsko djelovanje, predstavljaju odličan prirodni lijek u ovom slučaju.

Uzmite nekoliko svježih listova kupusa operite i zagrijte, a zatim tako tople listove nanesite na grudi i mijenjajte obloge svaka dva sata.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...
- Google oglasi -

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Ovo morate pročitati

Kada bi trebali posjetiti ginekologa?

Zbog nelagode ili osjećaja stida žene često izbjegavaju posjetiti...

Imate li problem s nesanicom? Probajte ovaj prirodni lijek!

Nesanica se negativno odražava na koncentraciju i otežava obavljanje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas