ZdravljeLjetna prehlada

Ljetna prehlada

-

Među najomraženije pratioce ljeta, pored previše visokih temperatura, svakako spada ljetna prehlada, koja vas, po Marfijevom zakonu, najčešće spopadne baš pred odlazak na odmor.

Nije ta prehlada ništa ozbiljno, ljetne gripozne infekcije traju čak i kraće nego one zimske – ali svakako je neprijatno i može vam umanjiti uživanje u odmoru. Kako se zaštititi od ljetne prehlade, to jest, kako rizik od prehlade svesti na minimum?

- Google oglasi -

Ljetnu prehladu je lako dobiti: oznojite se od vrućine, a onda se vozite u otvorenom automobilu (baš vas lijepo rashladi vazduh koji struji preko vas), ili na motoru, ili sjedite na promaji. Da se razumijemo, ako vam je zdravlje inače dobro, od malo promaje, čak i ako ste oznojeni, ništa vam neće biti – ali danas je svima i prečesto imunitet oslabljen, što je posljedica svakodnevnog stresa. Kombinacija znojenja i promaje vam dodatno oslabi organizam – i virusi počnu da se razmnožavaju.

Još jedan faktor koji znatno doprinosi slabijoj zaštiti od virusa su klimatizovane prostorije – u takvim prostorijama sluzokoža se brzo isuši i time liši prirodne obrane. Međutim, šta učiniti? Zdravlju vam sigurno neće doprinijeti ni ako dobijete toplotni udar; na visokim temperaturama neophodno je rashladiti se.

Od velike je pomoći ako zaštitite sluzokožu disajnih puteva. Za to vam može poslužiti neko jako sredstvo koje sadrži ekstrakt ehinacee (takvo sredstvo možete naći u bilo kojoj apoteci), jer to sredstvo stvara zaštitni film preko sluzokože. Pomaže i povremeno ubrizgavanje spreja na bazi morske soli, kao i korištenje rezveratrola (materija koju u velikoj količini sadrži ljuska crnog grožđa – ta materija sprječava proizvodnju enzima koji transportuju viruse kroz našu krv).

Naravno, poželjno je unositi dovoljne količine vitamina i tečnosti u organizam. Čuvali ste se koliko ste mogli (ili niste), ipak vas je zakačila ljetna prehlada, šta sad? Unosite puno tečnosti (ne alkohola), jer će to pomoći da što prije izbacite viruse iz organizma.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Biljke koje čuvaju vaše živce

Svako od nas je u današnjem vremenu izložen stresu. Kako...

Propolis umjesto konzervansa

Sve veći otpor potrošača prema konzervansima natjerao je proizvođače...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas