ZdravljeSignali iz nogu

Signali iz nogu

-

Bol u nogama pri hodu može biti važan signal oboljenja. A bol u kosti stopala možda je već znak oboljenja koje pogađa i kičmu. Zato je i zdravom odraslome koristan povremeni pregled.

A roditelji neka posmatraju dijete, korača li neujednačeno, povija li jednu nogu drukčije nego drugu. Za stanje nogu vrlo je važna obuća. Neka bude prozračna, udobna i savitljiva, da ne “ugnjetava” nožne mišiće i tetive. Štetne su krute čizme, koje gnječe gležnjeve. Dobro je da dijete hoda bosonogo. To jača noge. Jedna su krajnost ravna stopala…

Suprotna je krajnost previsok “svod” stopala koji odaje i skriveno neurološko oboljenje, ali nastane i zbog muskularne hipertonije, česte kod košarkaša i trkača. Bolovi pri iskoraku u prednjem dijelu noge jave se najčešće zbog iskrivljena nožnog palca ili artroze palčanih zglobova. Među mladima, to često osjete košarkaši, još više fudbaleri. Još veće bolove prouzrokuje nokat koji rastući prodire u okolno meso, pa izazove upalu. Važno je ispravno obrezivanje nokta: ravno, ne polukruzno. Ovu nevolju poveća preuska cipela. Uostalom, dobro je raspolagati posebnom obućom: za ulicu i posao, za sport, za plesnu zabavu.

- Google oglasi -

Cipela neka je savitljiva. Pomodni debeli đonovi čine cipelu krutom i teškom. I u dobroj obući noge u dnevnom naporu nabreknu. Zato je dobro cipele za kupovinuu isprobati predveče.

Moda ili zdravlje? Pitanje se tiče najviše žena. Najnovija studija grupe reumatologa u Barceloni otkriva: 70 posto stanovnika pati od oštecenja nogu. Od svakih sto pacijenata s tegobama u prednjim dijelovima noge 80 je žena, a 20 muškaraca. Razlog je u tipu obuće kojom se služe. Glavni krivac je potpetica viša od četiri centimetra i preuzak vršak cipele. U takvoj obući skoro sva tjelesna težina pritisne vrhove nogu, najviše zglob nožnog palca. Istina, cipele sa šiljastim vrhom i visokom potpeticom jesu elegantnije, jače istaknu ženstvenost , ali previše je previše, što pogađa ne samo nožne prste (žuljevima i unakaženjima) nego i kičmene pršljenove (deformacijama).

Preuski vrh cipele gnječi nožne prste i prouzrokuje deformacije nožnog palca. U preuzak vrh ne stanu svi prsti. Zato zgrčeni zajahuju jedan na drugi. Previsoke potpetice uzrokuju iskretanje gležnjeva. Idealna je potpetica visoka dva centimetra. U takvim cipelama tjelesna se težina rasporedi ravnomjerno na petu i prednji dio stopala – 50:50 posto. Potpetica visoka četiri centimetra već poremeti tu ravnotežu pritiska, na prednji dio svali 57 a na petu 43 posto tjelesne težine. No to se još može podnijeti bez štete. Potpetica visoka 6 cm svali na prednji dio stopala 75 posto težine tijela. A modnim krajnostima pripadaju potpetice od 10 i više centimetara. U takvim cipelama prednji dio stopala završi kao bolna nakaza.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Chia sjemenke odličan dodatak za zdravlje i mršavljenje

Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica) nose titulu super namirnice...

Herbarium – Kokotac

Nazivi biljke Familija: Papilionatae Narodni: Kokotac Latinski: Melilotus officinalis Ljekarski: Meliloti herba,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas