ZdravljeSavjetiLOŠE STE RASPOLOŽENI I ZNOJITE SE? Pokazatelji da vam...

LOŠE STE RASPOLOŽENI I ZNOJITE SE? Pokazatelji da vam nedostaje “vitamin sunca”

-

vitamin dIstraživanje “Harvard School of Public Health” pokazalo je da milijardu ljudi u svetu pati od manjka vitamina D.

Ako izbjegavate izlaganje kože suncu, kao i upotrebu određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio te velike brojke.

Vitamin D čini skup sedam vitamina koji se sjedinjuju u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima, a može da se nađe i u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, žumancetu i gljivama.

Prosječnoj odrasloj osobi dnevno treba od pet do deset mikrograma ovog vitamina što je mala količina. Ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbjegavate spomenute proteine i suplemente moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pati od manjka ovog vitamina.

- Google oglasi -

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u tijelu, pridonosi jačim kostima i zdravim zubima, jača mišićni tonus.

Kada imate manjak vitamina D u tijelu, pokazujete sljedeće simptome:

1. Imate česte prelome kostiju
Tijelo prestaje da gradi koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećem životnom dobu. Ne čudi zato što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju nego oni koji imaju odgovarajuće količine u tijelu.

2. Osjećate bol u kostima
Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može da bude posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za ovaj neugodan osjećaj može da bude kriv i manjak vitamina D.

3. Loše ste raspoloženi
Klinička depresija je u većini slučajeva direktno povezana sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

- Google oglasi -

4. Pretjerano se znojite
Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedna od njih je i manjak ovog vitamina. Ako vam lice “sija” od velike količine znoja kojeg lučite čak i dok mirujete i nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepena Celzija, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

5. Osjećate slabost i umor
Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vijest? U samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se...

Šafran kao lijek – 5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana koje niste znali

Korištenje šafrana potječe do starog egipatskog i rimskog doba kada se koristio u medicini da bi tek kasnije postao...
- Google oglasi -

Prirodan način čišćenja jetre od toksina

Glavna uloga jetre je detoksikacija cijelog tijela. To je naš unutarnji “čistač” koji uz pravu podršku može iz tijela...

Pobijedite zimski umor – Pet savjeta kako da povećate nivo energije

Zimski umor, depresija ili sezonski afektivni poremećaj česta je pojava sa kojom se bore mnogi. Simptomi zimskog umora su...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Verbena Divlja

Nazivi biljke Familija: Verbenaceae Narodni: Verbena divlja Latinski: Verbena officinalis Ljekarski: Verbenae herba Engleski:...

Veliki ‘neugodnjak’: Uzrok pretjeranog znojenja za koji malo nas zna

Simptomi PMS-a poput razdražljivosti, pojačanog apetita, umora ili pak...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas