ZdravljeSavjetiLOŠE STE RASPOLOŽENI I ZNOJITE SE? Pokazatelji da vam...

LOŠE STE RASPOLOŽENI I ZNOJITE SE? Pokazatelji da vam nedostaje “vitamin sunca”

-

vitamin dIstraživanje “Harvard School of Public Health” pokazalo je da milijardu ljudi u svetu pati od manjka vitamina D.

Ako izbjegavate izlaganje kože suncu, kao i upotrebu određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio te velike brojke.

Vitamin D čini skup sedam vitamina koji se sjedinjuju u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima, a može da se nađe i u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, žumancetu i gljivama.

Prosječnoj odrasloj osobi dnevno treba od pet do deset mikrograma ovog vitamina što je mala količina. Ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbjegavate spomenute proteine i suplemente moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pati od manjka ovog vitamina.

- Google oglasi -

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u tijelu, pridonosi jačim kostima i zdravim zubima, jača mišićni tonus.

Kada imate manjak vitamina D u tijelu, pokazujete sljedeće simptome:

1. Imate česte prelome kostiju
Tijelo prestaje da gradi koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećem životnom dobu. Ne čudi zato što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju nego oni koji imaju odgovarajuće količine u tijelu.

2. Osjećate bol u kostima
Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može da bude posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za ovaj neugodan osjećaj može da bude kriv i manjak vitamina D.

3. Loše ste raspoloženi
Klinička depresija je u većini slučajeva direktno povezana sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

- Google oglasi -

4. Pretjerano se znojite
Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedna od njih je i manjak ovog vitamina. Ako vam lice “sija” od velike količine znoja kojeg lučite čak i dok mirujete i nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepena Celzija, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

5. Osjećate slabost i umor
Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vijest? U samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...
- Google oglasi -

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...

Ovo morate pročitati

Liječenje biljnim mastima

Biljna ulja od davnina su se koristila u njezi...

Kako spriječiti ćelavost i opadanje kose kod muškaraca?

Mnoštvo faktora može prouzrokovati privremenu ili trajnu ćelavost kod...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas