ZdravljeMarihuana dokazano utječe na pojavu shizofrenije i psihoza

Marihuana dokazano utječe na pojavu shizofrenije i psihoza

-

marihuanaVelika američka studija popraćena dokazima i s dovoljno istraživanja po prvi put je otkrila za što je sve marihuana dokazano učinkovita, za što nije te njene dokazane negativne efekte

Opsežna studija američke Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine otkrila je za što je sve marihuana dobra, a čemu sve šteti.

Loših strana ipak ima više nego dobrih.

Marihuana tako dokazano ublažava vrtoglavicu nastalu zbog kemoterapije, gotovo sigurno ublažava kroničnu bol i pomaže ljudima da zaspu. U određenom postotku bila je učinkovita kod liječenja grčeva kod multiple skleroze i kod liječenja mišićne ukočenosti.

- Google oglasi -

No nema dovoljno istraživanja i dokaza koji bi potvrdili da učinkovito liječi epilepsiju, a za što se diljem svijeta preporučuje.

Nema dovoljno dokaza ni da kanabis liječi rak, sindrom iritabilnog crijeva, određene simptome Parkinsove bolesti niti pomaže ljudima da se riješe ovisnosti, piše Daily Mail.

Stručnjaci s Nacionalne akademije pozivaju sve da se dobro informiraju o marihuani, kanabisu i kanabinoidima prije nego ih počnu uzimati jer mogu predstavljati rizik za javno zdravlje ako se neodgovorno koriste.

Ovo su glavni zaključci:

– Postoje jaki dokazi da marihuana povećava rizik od razvoja shizofrenije i drugih vrsta psihoza, a to je najizglednije kod redovitih uživatelja marihuane.

- Google oglasi -

– Marihuana dokazano povećava rizik od prometnih nesreća, ali nema jasnih indikacija koje povezuju marihuanu s nesrećama ili ozljedama na radu.

– Postoje jasni dokazi da je marihuana povezana s težim respiratornim simptomima i češćim epizodama kroničnog bronhitisa.

– Postoji povezanost marihuane i kasnije ovisnosti o drugim supstancama, poput alkohola, cigareta ili drugih droga.

– Mali je rizik od razvoja depresivnih poremećaja.

– Vrlo je malo dokaza da marihuana utječe na školski rezultat, ili da povisuje stopu nezaposlenosti ili da štetno utječe na funkcioniranje u društvu.

– Kod trudnica pušenje “trave” povezano je s manjom porođajnom težinom djeteta, ali su slabi dokazi da je povezana s komplikacijama u trudnoći i da su njihove bebe češće završavale na intenzivnoj njezi. Nema dovoljno dokaza koji pokazuju kako to utječe na dijete nešto kasnije i je li povezano sa sindromom iznenadne dojenačke smrti ili uzimanja opojnih droga.

Nema povezanosti marihuane i raka pluća. Nema ni jasnih dokaza da je povezana s razvojem raka prostate, grlića maternice i jednjaka.

– Postoje slabi dokazi da marihuana može biti okidač za infarkt, pogotovo kod ljudi s visokim rizikom od srčanih bolesti.

U SAD-u 28 zemalja i Distrikt Kolumbija legalizirali su upotrebu kanabis za niz medicinskih razloga, a osam od tih zemalja legaliziralo je i za rekreativnu uporabu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Molitva pozitivno djeluje na vaše i tuđe zdravlje

Ako osoba vjeruje da će joj molitva pomoći, onda...

Pripazite na kiselost organizma, to neka vam bude najvažnija zadaća!

Ako unosimo namirnice koja remete zdravu kiselost u tijelu,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas