Masna hrana kod djece povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti

0
204

pizzaMasna hrana utiče na razvoj dječijeg mozga, povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti ili Alchamejra, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Molecular Psychiatry”, prekomjerne količine šećera i masti smanjuju nivo proteina reelina koji je ključan za povezivanje neurona. Bez ovog proteina funkcije mozga usporavaju, što utiče na ponašanje i memoriju. Alarmantno nizak nivo reelina povezan je sa drastično visokim rizikom za razvoj Alchajmerove bolesti u kasnijem životu.

“Promjene koje se dešavaju su rezultat konzumiranja masnih namirnica koje utiču na mozak”, kazao je jedan od istraživača Urs Meyjer.

Mejer je ovu teoriju istraživao s kolegom Paskalom Čevisom iz francuskog INMED Instituta. Na njihovo iznenađenje, moždane funkcije miševa su postale sporije već nakon četiri sedmice od konzumiranja masnoće i šećera. Oštećenje mozga je bilo vidljivo prije nego što su miševi počeli da dobijaju na težini.

Studija je usmerena na dio mozga koji je povezan sa donošenjem odluka, kontrolirsanjem ponašanja i planiranjem složenih radnji. Reelin reguliše veze između neurona dopuštajući im da postanu jače ili slabije kada je to potrebno.

“Naše istraživanje je pokazalo da kvalitet hrane koju jedu tinejdžeri može biti veoma važan za optimalno sazrijevanje prefrontalnog korteksa”, kaže Mari Labouesse, glavna autorka studije.

Istraživači tvrde da dobijeni rezultati mogu pomoći u objašnjenju kako su nezdrava hrana i gojaznost povezani s razvojem neuropsihijatrijskih i neuroloških stanja.