Ljekovito biljeMedenika biljka ugodnog mirisa za šta je dobra?

Medenika biljka ugodnog mirisa za šta je dobra?

-

Medenika je zeljasta biljka koja razvija bijele ili ružičaste cvjetove, dok su listovi jajastog oblika sa nazubljenim rubom. Listovi se mogu sušiti te koristiti za čaj. Cijela biljka ugodnog je mirisa a i dobra je medonosna biljka.

Raste u mračnim hrastovim šumama i stjenovitom žbunju na vapnenom tlu. Medenika biljka još se naziva matočina, matočika.

- Google oglasi -

Cvate u junu i julu. Upotrebljavaju se cvjetni vršci. Djeluje slično kao i ostale kumarinske biljke, npr. Lazarkinja (Asperula odorata), kokotac (MeWotus officinalis) i dr.

Medenika biljka

Medenika se koristi u medicinske svrhe i uglavnom za ublažavanje respiratornih problema, poput kašlja, astme i bronhitisa. Biljka se može koristiti i za smirivanje živaca i ublažavanje stresa, za poboljšanje probave i za smanjenje bolova u mišićima i zglobovima.

Pomiješana u jednakim dijelovima s matičnjakom (Melissa officinalis), odoljenom (Valeriana officinalis) i hmeljom (Humulus lupulus), medenika se upotrebljava protiv nesanice, nervoze i histerije. Upotrebljava se tako da se 2 velike kašike ove mješavine popare s 3 dl kipuće vode, zatim se to poklopi i ostavi da stoji 1 sat, a nakon toga procijedi. Pije se toplo prije spavanja.

Čaj od medenike vrlo je ugodna mirisa i okusa, a priprema se tako da se 10 g biljke popari s 2 dl kipuće vode, zatim se to poklopi i ostavi da stoji 15 minuta, a nakon toga procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica poslije jela.

- Google oglasi -

Od medenike se pravi i poznata voda za oči. Liječi od upale očnih kapaka. Kao čaj od 20 g biljke poparene s 1 dl kipuće vode služi za ispiranje očiju u slučaju gnojne upale očnih kapaka (Conjuctivitis acuta et purulenta).

Mješavina medenike s jednakim dijelovima sljezova lišća (Althaea officinalis), cvijeta krasuljka (Bellis perennis) i lanenog sjemena (Linum usitatissimum), kuhana 5 min, pa procijeđena, služi za obloge koje omekšavaju otekline.

Čaj od 20 g biljke poparene s 2 dl kipuće vode može se davati djeci, starcima i bolesnima, triput po 1 šoljica dnevno, poslije jela. Ovako pripremljen čaj koristi se kao prirodni lijek za probavu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Šljiva

Opis biljke: šljiva je drvo koje može narasti do...

Poremećaji krvotoka – liječenje izmjenjivim kupkama

Tko ima poremećen krvotok sigurno su mu uvijek hladne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas