Zdravlje Najčešći uzroci bolnih problema s ušima i sluhom

Najčešći uzroci bolnih problema s ušima i sluhom

-

Bol u uhuSaradnjom vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha, nervnog sistema i mozga, mi čujemo. Zvuk putuje zrakom u vidu vibracijskih valova zbog kojih naši bubnjići zatitraju, a potom srednje uho prenosi te titraje u unutarnje uho. Ovi titraji se pretvaraju u nervne impulse koje mozak interpretira kao zvuk. No, da bismo čuli, ušima trebaju naša nježnost i Ijubav.

Uzroci nezgoda

Kako ne vidimo uho iznutra dok prenosi zvučne valove u mozak, zaboravljamo da su uši osjetljive na ozljede. Tako udarac preko uha ili nezgoda pri ronjenju mogu uzrokovati puknuće bubnjića, tanke membrane koja dijeli vanjsko i srednje uho. No, najčešći uzrok puknuća bubnjića i drugih ozljeda uha je stavljanje raznih objekata u njega. Često se to čini u namjeri da se navodno „popravi“ uho – dok se češemo ili uklanjamo smolu. Ali, baš na ovaj način može doći do ozbiljnog oštećenja. Stara izreka kaže da u uho ne stavljamo ništa tanje od lakta, iako je malo pretjerano, nije loš savjet.

Akustična trauma

lako kod mnogih akustičnih trauma gubitak sluha dolazi postepeno, ako ste blizu eksplozije možete odmah oglušiti. Danas je buka ili zagađenje bukom posvuda pa čak 60 posto brucoša na području SAD-a već ima neki oblik gubitka sluha. Vrlo delikatne dlačice u unutarnjem uhu koje stvaraju pritisak na zvučne valove i izazivaju oslobođenje električnog signala kroz slušni nerv do mozga mogu biti oštećene zbog velike buke. Osim toga određena stanja mogu učiniti da ove dlačice budu još osjetljivije. Tako ako tokom vježbanja ili trčanja nosite slušalice putem kojih slušate glasnu muziku ili je u dvorani za vježbanje velika buka, sluh se može lakše oštetiti. To je zato jer vježbanje potiče cirkulaciju ruku, nogu i srca, pa je manje krvi u ušima. Opasno je zato i plesanje u noćnom klubu u kojem je vrlo glasna muzika ili na rok koncertu. Odrasli će vjerovatnije dobiti upalu vanjskog uha, koja se naziva „plivačko uho“ jer voda koja sadrži bakterije ili gljivice prodire u uho i biva zarobljena u ušnom kanalu. Mikroorganizmi se zatim razvijaju tj. rastu unutar uha, a to može biti vrlo bolno i opasno za sluh.

- Google oglasi -

Oštećenje bukom ovisi o dva faktora: glasnoće zvuka i trajanja. Glasnoća se izražava u decibelima pa imajte na umu da povećanje od tri decibela ukazuje na dvostruko povećanje buke. Tako da pneumatska bušilica koja proizvodi buku od 120 decibela emitira daleko više nego dvostruko zvučnog pritiska od normalnog razgovora od 60 decibela.

Kad ste izloženi prevelikoj buci

Evo nekoliko jednostavnih testova koji ukazuju na to da ste izloženi opasnoj buci:
• Ako ste izloženi buci zbog koje je teško razumjeti nekoga ko je udaljen samo dva-tri metra od vas vjerovatno ste izloženi buci od 90 decibela. Često izlaganje ovakvoj buci može dovesti do gubitka sluha.
• Ako nakon izlaganja buci, iz bilo kojeg izvora, čujete pištanje i imate osjećaj ispunjenosti uha, upravo imate privremeni gubitak sposobnosti sluha. Ako se to dogodi dva ili više puta sedmično, prijeti vam trajno oštećenje sluha.

Rješenje protiv buke je jednostavno

1. Želite Ii dobar sluh držite zvučnike na razumnoj jačini. Ako zvuk koji dopire na slušalice čuje osoba koja stoji pokraj vas – pretjerali ste.
2. Male slušalice koje se stavljaju u uho imaju gori utjecaj na sluh jer se jačina zvuka često mora pojačati kako bi se kompenzirala buka koju čujete iz okoline.
3. Velike slušalice koje pokrivaju uši u potpunosti su zato bolje, jer izoliraju zvukove iz okoline.
4. Ako ne možete pobjeći od buke jer je ona prisutna na poslu, koristite akustične štitnike za uši.

Infekcija srednjeg uha

- Google oglasi -

Otitis media je najučestalija bolest u dojenčadi i male djece. Istraživači procjenjuju da će najmanje 75 posto (a možda i više od 90 posto) djece doživjeti barem jednom takvu infekcije tokom prve tri godine života, a gotovo će 50 posto dobiti tri ili više infekcije uha tokom tih prvih godina. Naravno, djeca nisu jedini oboljeli, no oni su najčešće žrtve.

uhoDa bi se razumjelo kako se upala srednjeg uha razvija pomaže razumijevanje zdrave funkcije uha. Vanjsko uho je povezano s prostorom srednjeg uha. Bubnjić, tanka membrana, rastegnuta je preko ulaza u ovaj prostor. Pritisak u srednjem uhu se izjednačava s atmosferom kroz uske cijevi tj. Eustahijevu cijev. Naime, ona spaja ždrijelo sa srednjim uhom što je važno jer se pritisak zraka u srednjem uhu izjednači više od hiljadu puta dnevno – svaki put kad gutate – a obično to ne primijetite. Prvenstvena zadaća srednjeg uha jest prenošenje titraja bubnjića u tekućinu kojom je ispunjeno unutarnje uho. Ali, kod prehlade ili alergije, bakterije ili virusi iz nosa i grla mogu putovati do Eustahijeve cijevi i zaraziti ustajalu, toplu tekućinu u srednjem uhu, koja pruža savršeno okruženje za njihov razvoj. Kada se to dogodi, infekcija je u toku.

Djeca mogu biti sklonija infekciji srednjeg uha iz niz razloga. Na primjer, njihova Eustahijeva cijev je kraća i ravnija, što može olakšati prodor bakterija i virusa. Djeca se češće prehlade i imaju češće upale grla. I imunološki sistem nije u potpunosti razvijen u djetinjstvu kao što je to u odrasloj dobi.

- Google oglasi -

6 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće...

Zob kao lijek iz prirode

Zob kao lijek ima moć snižavanja ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti....

Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno prepoznata potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Ova biljka...

Borovnica zdravo bobičasto voće čudesnih ljekovitih moći

Borovnica (Vaccinium L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i...

Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim...

Preporučeno

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas