Zdravlje Mjehurići i mjehuri na koži

Mjehurići i mjehuri na koži

-

plikovi na kožiMjehurići (vezikule) nastaju kada se uzdigne površinski sloj kože, a šupljinu ispuni tekućina. Mjehur (bula) razlikuje se od mjehurića samo veličinom, mjehurić postaje mjehur kada prelazi veličinu zrna graška…

Sadržaj mjehurića i mjehura najčešće je bistra tekućina, koja se postepeno zamućuje, može biti sukrvava ili krvava, kada su mjehurići ispunjeni gnojem nazivaju se pustule.

Mjehurići su popratna pojava zaraznih bolesti i mogu nastati zbog preosjetljivosti na tvari koje dolaze u kožu direktnim dodirom, ili su u tijelo unijete probavnim ili dišnim sustavom, mogu biti posljedica djelovanja različitih otrova, fizikalnih i kemijskih utjecaja, gljivica i drugih parazita.

U dojenčeta se vide sitni mjehurići koji podsjećaju na “kapi rose”, nastaju zbog zastoja znoja u kanalima žlijezda znojnica, javljaju se u djece koju neprikladno oblače, suviše utopljavaju, tako da se pojačano znoje, i koju neredovito peru, to su najprije sitni čvorići veličine glavice pribadače, često i manji, na licu, vratu i prsima, poslije se na njima jave sitni mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom.

- Google oglasi -

Mjehurići se redovito javljaju kod vodenih kozica ili malih boginja (varičela), osip počinje sitnim mrljicama, iz kojih nastane sitan čvorić, a već nakon nekoliko sati stvori se mjehurić, mjehurići su sitni, svega nekoliko milimetara u promjeru, smješteni su površinski na koži i ispunjeni bistrom tekućinom, osim na koži, osip se javlja i na sluznici usne šupljine, ždrijela grkljana, u kosi, mjehurići su obično okruženi tankim crvenim rubom i izbijaju na mahove, u “šubovima”, tako da se neki već suše, dok drugi tek nastaju.

Tu različitost uspoređuju s izgledom “zvjezdanoga neba”, ili sa slikom “astronomske karte”. Sadržaj mjehurića postaje mutan, mjehurić puca i na tom se mjestu stvori krasta.

Isti virus koji u male djece izaziva male boginje, u odrasla čovjeka može izazvati bolest koja se znatno razlikuje od bolesti djece i naziva se herpes zoster. To je naglo, akutno oboljenje živca i kože, najčešće istovremeno, bolest je praćena jakim bolovima duž oboljeloga živca, na koži se javljaju mjehurići na crvenoj, lagano otečenoj i bolnoj koži, mjehurići se nalaze u grupama i ispunjeni su bistrom tekućinom, treći dan se zamute, puknu i nastanu kraste. Bolovi traju još tridesetak dana, najčešći su duž rebra “kao pojas”, ali mogu se javiti i na drugim dijelovima tijela. Od lijekova daju se sredstva protiv bolova. Lijek koji uništava uzročnika ne postoji.

Male nakupnine sitnih mjehurića često se javljaju u kutovima usta, nazivaju ih groznicom i smatraju više ružnom i dosadnom pojavom nego ozbiljnom bolešću. Mjehuriće izaziva virus, a bolest se zove herpes simpleks, javlja se uz još neku bolest, npr. malariju, upalu pluća, gripu.

- Google oglasi -

Lijeka nema, valja se mazati cinkovom pastom da se što prije osuše. Do takvih promjena može doći i na spolnim organima. Najprije se javlja svrbež i pečenje, zatim mala nakupina sitnih mjehurića, koji puknu nakon nekoliko dana, na mjestu mjehurića pojavi se bolno crvenkasto oštećenje, koje postepeno cijeli oko 10 dana i ne ostavlja ožiljak.

Velike boginje (variola) često su smrtonosna bolest i počinju mjehurićima. Osip se najprije javi na sluznici usne šupljine i ždrijela, poslije na koži, obično na licu, zatim zahvati cijelo tijelo. Za razliku od malih boginja, osip dolazi odjednom i nema istovremeno mrlje, čvoriće, mjehuriće i kraste. Razvoj osipa od mrlje do kraste traje oko sedam dana. Mjehurići se brzo zagnoje i pucaju.

Sitni mjehurići karakteristični su i za svrab, pojavljuju se najčešće između prstiju, zatim na koži donjega dijela trbuha, na spolnom organu muškarca, uvijek pošteđuju glavu, vrat i leđa odraslih. Svrbež je najraniji znak bolesti.

Na koži prstiju nogu i ruku javljaju se mjehurići i mjehuri izazvani gljivicama, mjehurići se međusobno spajaju u veće mjehure, pucaju, suše se i ljušte, tako nastaju nepravilna ljuskasta područja, osnovne promjene zbivaju se na nogama.

Mjehurići i mjehuri javljaju se i zbog preosjetljivosti kože na lijekove i kemijske tvari: aspirin, sulfanamide, penicilin, formalin, na živu. Zbog preosjetljivosti na podražaje može se javiti dugotrajna, kronična upala kože poznata pod nazivom ekcem, koža je crvena, s čvorićima, a povremeno se vide i sitni mjehurići koji pucaju, a njihov sadržaj stvara krastu.

Postoji bolest (uzrok se ne zna) koju također prate grupirani mjehurići na crvenoj podlozi. S obzirom na to što bolest sliči na herpes, naziva se upala slična herpesu (dermatitis herpetiformis). Sklona je ponavljanju i karakteristična po jakom svrbežu, u žena se javlja u toku trudnoće, svaka nova trudnoća daje težu sliku bolesti.

Veći mjehuri javljaju se zbog oštećenja kože toplinom, hladnoćom, kemijskim i mehaničkim nadražajima. Opekline i smrzotine II stupnja izazivaju velike mjehure, kao i dugotrajno trenje kože, te oštećenje zbog dugotrajnoga pritiska. Dugotrajan pritisak poremećuje cirkulaciju krvi u koži i izaziva mjehur, koji puca, te nastaju rane na koži (dekubitus). Takvi mjehuri i rane na koži stvaraju se u osoba koje leže bez svijesti, a otrovane su, npr. ugljičnim monoksidom, tabletama za spavanje (barbituratima).

Bakterije mogu izazvati veće mjehure na koži. U novorođenčeta i dojenčeta, ubrzo poslije poroda, uzročnik sifilisa može uzrokovati mjehure na različitim dijelovima tijela, naročito na dlanovima i tabanima. Mjehuri su ispunjeni bistrim ili crvenkastim sadržajem, pucaju i stvaraju kraste, sadržaj mjehura vrlo je zarazan.

I uzročnici gnojenja izazivaju u male djece i starijih ljudi mjehure veličine golubinjega jajeta, po čitavom tijelu, na crvenoj i otečenoj podlozi, takvo je stanje uvijek praćeno povišenom temperaturom i tresavicom.

Postoji akutna i kronična bolest (uzročnik je nepoznat), naziva se pemfigus, kod koje se na upaljenoj ili naizgled normalnoj koži i sluznici povremeno stvaraju mjehuri, najčešće na glavi, u predjelu kose i u usnoj šupljini, mjehuri mogu zahvatiti velik dio kože, prosječna je veličina mjehura 1 centimetar. Bistar sadržaj mjehura zamućuje se i postaje gnojan. Bolest je dugotrajna, teška i smrtonosna.

Postoji nasljedna bolest kada je koža tako osjetljiva da već na najmanji podražaj stvara mjehure ispunjene bistrim sadržajem, obično počinje u trećoj ili četvrtoj godini života i nestaje u pubertetu.

Crni prišt (antraks) je mjehur na koži na mjestu gdje je ušao bacil. Okolna je koža jako otečena, ali ne boli. Dolazi do izljeva krvi u mjehur, mjehur puca i stvaraju se smeđecrne kraste. Stoga narod bolest naziva crni prišt (bedrenica), to je bolest prije svega životinja biljoždera, ali se može prenijeti i na čovjeka.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Crni biber pomaže za liječenje vitiliga

Crni biber za vitiligo bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju sada neizlječive kožne bolesti. Vitiligo bolest pogađa...

Kokosovo brašno bez glutena – Nutritivna vrijednost – Ljekovita svojstva – Recept za palačinke

Gluten je molekula proteina koja može uzrokovati mnoge negativne reakcije u organizmu, čak i onda kada ga...

Pelin biljka uspješno otklanja sve želučane tegobe – Čaj od pelina za želudac

Ako imate kroničnih tegoba u području trbuha, posebno s radom želuca, čaj od pelina za želudac je prva biljka koju...

Prirodni lijekovi za štitnjaču

Prirodno liječenje svih autoimunih bolesti štitnjače je moguće. Dijagnoza poremećenog rada štitnjače ne znači da ćete cijeli život morati...

Kako napraviti kantarionovo ulje – Recept

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta gospine trave. To je sićušna biljka...

Kantarion ili Gospina trava najmoćnija biljka na našim prostorima!

Kantarion ili gospina trava je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranam...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas