Ljepota Nemojte ih ignorisati! Šta znače bijele mrljice na noktu?

Nemojte ih ignorisati! Šta znače bijele mrljice na noktu?

-

mrlje-nokti-bolest-noktijuBijele mrljice koje vidimo na ploči nokta česta su pojava koja se najčešće povezivala s nedostatkom kalcija u organizmu.

Iako su ovaj podatak mnogi čuli od svojih roditelja ili prijatelja, on nije istinit, barem ne u potpunosti. Doznate pravi uzrok bijelih mrljica na noktu

Što je najčešći uzrok bijelih mrlja na noktima?

Nokti mogu biti pokazatelji raznih promjena u organizmu, a neke od njih mogu upućivati i na ozbiljnije bolesti unutarnjih organa ili pak loše stanje organizma. Doktorica Ivana Nola, specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Nola, objasnila nam je koliko bijele mrlje na noktima zapravo mogu otkriti o našem zdravlju.
‘Bijele mrljice na noktima, u liječničkoj terminologiji leukonihija, najčešće nastaje kao posljedica traume samog nokta ili ležišta nokta. U najvećem broju slučajeva takve promjene su posljedica agresivnije manikure ili druge vrste traume izazvane lošim navikama poput grickanjem noktiju i čupkanjem kožice nokta’.

- Google oglasi -

Dakle, ako ste i vi rob ovih ružnih navika znajte kako se ne morate zabrinjavati jer, nakon što se bolesni nokat oporavi, mrljice bi rastom nokta trebale potpuno nestati.

Mogu li bijele mrlje na noktima biti opasne za zdravlje?

Prije spomenuta navika samo je jedan od uzročnika nastajanja ovakve promjene te je ujedno i najbezazlenija. Postoje i drugi uzroci pojave bjelkastih mrlja na noktima koji su puno ozbiljniji i koje ne bi smjeli ignorirati.

‘Pojava bjelkastih mrlja na noktima može upućivati na plućne i srčane bolesti, bolesti bubrega, nedostatak vitamina, ulcerozni kolitis, manjak cinka kao i manjak proteina.

U slučaju da simptom ne prolazi, ponavlja se ili se pak pogoršava, svakako je potrebno napraviti pregled kod dermatologa’, objašnjava dr.sc Ivana Nola te dodaje kako je u ovom slučaju nužna i analiza krvi koja uključuje obradu hormona, minerala i vitamina te, prema potrebi i pregled interniste.

- Google oglasi -

Izvor: zadovoljna.hr

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono sadrži najvažnije prehrambene sastojke. Karfiol je kupusno povrće vrlo visokog...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i lubenica) spada u porodicu krastavaca! Smatra se da potiče iz...

Crni sljez otklanja probavne smetnje i rastvara sluz, otčepljuje nos

Crni sljez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranjene stabljike visine do...

Tinktura od češnjaka – drevni tibetanski lijek za čišćenje organizma

Kako se pravi ljekovita tinktura od češnjaka za pomlađivanje i čišćenje organizma kod kuće?

Jagoda kao lijek reguliše šečer u krvi, krvni pritisak i holesterol

Za početak, jagoda kao lijek je prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi...

Ne bacajte peteljke od trešnje, već ih osušite i spakujte za čaja

U narodnoj medicini za razne bolesti preporučuje se čaj od peteljki trešnje u različitim varijacijama. Zato ne bacajte peteljke,...

Preporučeno

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas