ZdravljeNovostiNovi eksperimentalni lijek za rak

Novi eksperimentalni lijek za rak

-

novi eksperimentalni lijek za rakNovi lijek koji je kod miševa uništio ljudske ćelije raka u trenutku dok su se dijelile, odnosno umnožavale pokazao je dramatične rezultate u prvoj fazi istraživanja.

Čemu se nadaju istraživači

U laboratorijskim je uvjetima lijek OTS964 kod pet od šest miševa uništio agresivne ćelije ljudskog raka pluća presađene miševima, uz malo nuspojava. Otkriće budi nadu u razvoj revolucionarnog lijeka koji bi bio učinkovit protiv raznih vrsta tumora, uključujući rak dojke, mozga, jetre, mokraćnog mjehura, kao i protiv nekih vrsta leukemije.

>> Kako nastaje rak

Testiranja lijeka OTS964 na ljudima mogla bi započeti već ove godine. Lijek djeluje na jedinstveni način blokirajući aktivnosti bjelančevine TOPK koja je ključna za uspješnu diobu ćelija, a kod mnogih vrsta tumora proizvodi se u prevelikim količinama.

Smanjivanje toksičnosti lijeka

- Google oglasi -

Ranija istraživanja pokazala su da lijek uspješno ubija tumorske ćelije, ali uz neprihvatljivu cijenu – ometao je stvaranje novih crvenih i bijelih krvnih zrnaca i narušavao imunološki sistem. U isto vrijeme povećavao je rizik stvaranja ugrušaka povećanjem broja trombocita.

>> 5 faktora koji povećavaju rizik od raka dojke

Te su prepreke prevladane omatanjem lijeka u mikroskopske balone zvane liposome, što je smanjilo toksičnost lijeka za krv. Kod miševa sa ćelijama ljudskog raka pluća taj se tumor uzgajao do veličine oko pola centimetra, a potom se lijek intravenski aplicirao dva puta sedmično tokom tri sedmice.

Tumori su nestali!

Rezultat je bio brzo smanjivanje tumora, što je nastavljeno i nakon prestanka terapije. Rak je kompletno nestao kod pet od šest miševa bez vidljivih nuspojava.

Velike doze lijeka davane su na usta drugoj skupini miševa i kod svih šest životinja tumor je nestao, iako su nakon liječenja imali niske vrijednosti bijelih krvnih zrnaca, oporavili su se u okviru dvije sedmice.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine. Mnogi lijekovi mogu zaustaviti rast, ali se rijetko vidi da tumor nestane.

- Google oglasi -

1 komentar

  1. у принципу, постоји једна болест и једно излечење: токсификација организма – детоксификација организма, све је врло просто.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Šta je zdravije, maslac ili margarin? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

Potrošači su nerijetko u dilemi kada donose odluku o kupovini, margarin ili maslac. Maslac važi za nezdravu namirnicu s...

Ne zanemarujte ove bezazlene simptome koji mogu da budu uzrok vrlo ozbiljnih komplikacija, uključujući i karcinom

Mnogi ljudi zanemaruju ove simptome jer smatraju da je riječ o nečemu što nije ozbiljno. Ponekad simptomi gorušice mogu...

Pistacije najzdravija grickalica na svijetu koja uništava holesterol, jača imunitet, štite od raka…

Loše grickalice zamijenite zdravim! Pistacije su izuzetno hranjive i korisne kao lijek za bolji rad srca, jačanje imunog sistema,...

Ako pijete ovaj čaj možete poboljšati apetit prirodno

Apetit je posebno stanje, kako ga neki naučnici formulišu, koje postoji samo kod viših oblika života. On služi kako...
- Google oglasi -

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...

Ovo morate pročitati

Pčele – prirodni detektor raka pluća! Pogledajte i kako…

Pčele imaju jedan od najistančanijih osjeta mirisa u životinjskom...

Deset vrsta raka koje prijete teškoj kategoriji

Prekomjerna težina i pretilost povećava rizik od razvoja deset...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas