ZdravljeNovostiNovi eksperimentalni lijek za rak

Novi eksperimentalni lijek za rak

-

novi eksperimentalni lijek za rakNovi lijek koji je kod miševa uništio ljudske ćelije raka u trenutku dok su se dijelile, odnosno umnožavale pokazao je dramatične rezultate u prvoj fazi istraživanja.

Čemu se nadaju istraživači

U laboratorijskim je uvjetima lijek OTS964 kod pet od šest miševa uništio agresivne ćelije ljudskog raka pluća presađene miševima, uz malo nuspojava. Otkriće budi nadu u razvoj revolucionarnog lijeka koji bi bio učinkovit protiv raznih vrsta tumora, uključujući rak dojke, mozga, jetre, mokraćnog mjehura, kao i protiv nekih vrsta leukemije.

>> Kako nastaje rak

Testiranja lijeka OTS964 na ljudima mogla bi započeti već ove godine. Lijek djeluje na jedinstveni način blokirajući aktivnosti bjelančevine TOPK koja je ključna za uspješnu diobu ćelija, a kod mnogih vrsta tumora proizvodi se u prevelikim količinama.

Smanjivanje toksičnosti lijeka

- Google oglasi -

Ranija istraživanja pokazala su da lijek uspješno ubija tumorske ćelije, ali uz neprihvatljivu cijenu – ometao je stvaranje novih crvenih i bijelih krvnih zrnaca i narušavao imunološki sistem. U isto vrijeme povećavao je rizik stvaranja ugrušaka povećanjem broja trombocita.

>> 5 faktora koji povećavaju rizik od raka dojke

Te su prepreke prevladane omatanjem lijeka u mikroskopske balone zvane liposome, što je smanjilo toksičnost lijeka za krv. Kod miševa sa ćelijama ljudskog raka pluća taj se tumor uzgajao do veličine oko pola centimetra, a potom se lijek intravenski aplicirao dva puta sedmično tokom tri sedmice.

Tumori su nestali!

Rezultat je bio brzo smanjivanje tumora, što je nastavljeno i nakon prestanka terapije. Rak je kompletno nestao kod pet od šest miševa bez vidljivih nuspojava.

Velike doze lijeka davane su na usta drugoj skupini miševa i kod svih šest životinja tumor je nestao, iako su nakon liječenja imali niske vrijednosti bijelih krvnih zrnaca, oporavili su se u okviru dvije sedmice.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine. Mnogi lijekovi mogu zaustaviti rast, ali se rijetko vidi da tumor nestane.

- Google oglasi -

1 komentar

  1. у принципу, постоји једна болест и једно излечење: токсификација организма – детоксификација организма, све је врло просто.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...
- Google oglasi -

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Ovo morate pročitati

5 lukavih načina za čišćenje tijela bez odricanja i gladovanja

Svima nam ponekad treba 'detaljno' čišćenje organizma, ali i...

Crni biber pomaže za liječenje vitiliga

Crni biber za vitiligo bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas