ZdravljeTrudnice & BebePripremite se: Šta trebate znati prije nego započnete planiranu...

Pripremite se: Šta trebate znati prije nego započnete planiranu trudnoću?

-

Mnoge stvari mogu se učiniti kako bi trudnoća protekla bez komplikacija, ili da one budu minimalne – kako za majku, tako i za bebe.

Ako ste zdrava žena, ne konzumirate duhan i alkohol, zdravo se hranite, najvjerovatnije nećete imati nikakvih problema, ali ipak pregledi prije planirane trudnoće su obavezni!

Pušenje

- Google oglasi -

Najvažnija stvar koju buduća majka mora učiniti kako bi zaštitila bebu i sebe jeste da prestane pušiti. Nažalost, veliki je broj trudnica koje puše – što je nedopustivo. mnoge studije su pokazale da žene koje puše – teže ostaju trudne.

Vitamini

Unošenje folne kiseline je veoma bitno, i to prije nego što žena zatrudni. Time se sprječava životno opasna anomalija koja se zove defekt neutralne cijevi, kako ne dolazi do srastanja kičme. Zbog toga žena treba uzimati preparate sa folnom kiselinom od prilike šest mjeseci prije očekivane trudnoće.

Izbjegavanje pesticide

Posebno je važno da se izbjegava mogućnost unošenja pesticida u organizam kemijski sredstava za čišćenje isparenja teških boja, kao i unošenje morske hrane za koju nije sigurno dali sadrži teške metale kao što je živa.

Zdravstveni pregledi

Što se tiče stanja tijela, neophodno je da se izvrše izvjesni pregledi prije nego što žena začne. Veoma je važno da se urade testovi na spolno prenosive infekcije, koje mogu biti problem u trudnoći. Tu se u prvom redu misli na klamidiju.

- Google oglasi -

Važno je da buduća mama zna dali je zaštićena od bolesti kao što je rubeola. ako nije, može da se cijepi, kao i protiv dugih virusnih infekcija, uključujući gripu.

Pretilost

Ako žena ima višak kilograma, onda je neophodno da dovede ured svoju težinu. Potrebno je provjeriti šećer i krvni pritisak. Čak i ako postoji problem, lakše će se tretirati nego kad bi se otkrio u toku same trudnoće.

Ukoliko koristi lijekove za bilo koju bolest – od psihičkih pa do dijabetesa, migrene, pritiska, kroničnih bolova… obavezno neka konsultira doktora koji je to propisao, a o tome neizostavno treba da obavijesti ginekologa.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Šta je zdravije, maslac ili margarin? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

Potrošači su nerijetko u dilemi kada donose odluku o kupovini, margarin ili maslac. Maslac važi za nezdravu namirnicu s...

Ne zanemarujte ove bezazlene simptome koji mogu da budu uzrok vrlo ozbiljnih komplikacija, uključujući i karcinom

Mnogi ljudi zanemaruju ove simptome jer smatraju da je riječ o nečemu što nije ozbiljno. Ponekad simptomi gorušice mogu...

Pistacije najzdravija grickalica na svijetu koja uništava holesterol, jača imunitet, štite od raka…

Loše grickalice zamijenite zdravim! Pistacije su izuzetno hranjive i korisne kao lijek za bolji rad srca, jačanje imunog sistema,...

Ako pijete ovaj čaj možete poboljšati apetit prirodno

Apetit je posebno stanje, kako ga neki naučnici formulišu, koje postoji samo kod viših oblika života. On služi kako...
- Google oglasi -

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...

Ovo morate pročitati

Lubenica – liječi astmu

Pošto sadrži mnogo vode, i to one koja odlazi...

Čičak – čistač organizma

Čičak (Arctium lappa), u narodu je još poznat i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas