ZdravljeTrudnice & BebePripremite se: Šta trebate znati prije nego započnete planiranu...

Pripremite se: Šta trebate znati prije nego započnete planiranu trudnoću?

-

Mnoge stvari mogu se učiniti kako bi trudnoća protekla bez komplikacija, ili da one budu minimalne – kako za majku, tako i za bebe.

Ako ste zdrava žena, ne konzumirate duhan i alkohol, zdravo se hranite, najvjerovatnije nećete imati nikakvih problema, ali ipak pregledi prije planirane trudnoće su obavezni!

Pušenje

- Google oglasi -

Najvažnija stvar koju buduća majka mora učiniti kako bi zaštitila bebu i sebe jeste da prestane pušiti. Nažalost, veliki je broj trudnica koje puše – što je nedopustivo. mnoge studije su pokazale da žene koje puše – teže ostaju trudne.

Vitamini

Unošenje folne kiseline je veoma bitno, i to prije nego što žena zatrudni. Time se sprječava životno opasna anomalija koja se zove defekt neutralne cijevi, kako ne dolazi do srastanja kičme. Zbog toga žena treba uzimati preparate sa folnom kiselinom od prilike šest mjeseci prije očekivane trudnoće.

Izbjegavanje pesticide

Posebno je važno da se izbjegava mogućnost unošenja pesticida u organizam kemijski sredstava za čišćenje isparenja teških boja, kao i unošenje morske hrane za koju nije sigurno dali sadrži teške metale kao što je živa.

Zdravstveni pregledi

Što se tiče stanja tijela, neophodno je da se izvrše izvjesni pregledi prije nego što žena začne. Veoma je važno da se urade testovi na spolno prenosive infekcije, koje mogu biti problem u trudnoći. Tu se u prvom redu misli na klamidiju.

- Google oglasi -

Važno je da buduća mama zna dali je zaštićena od bolesti kao što je rubeola. ako nije, može da se cijepi, kao i protiv dugih virusnih infekcija, uključujući gripu.

Pretilost

Ako žena ima višak kilograma, onda je neophodno da dovede ured svoju težinu. Potrebno je provjeriti šećer i krvni pritisak. Čak i ako postoji problem, lakše će se tretirati nego kad bi se otkrio u toku same trudnoće.

Ukoliko koristi lijekove za bilo koju bolest – od psihičkih pa do dijabetesa, migrene, pritiska, kroničnih bolova… obavezno neka konsultira doktora koji je to propisao, a o tome neizostavno treba da obavijesti ginekologa.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Zategnuta koža dekoltea i čvrste grudi

Kako bi vam koža dekoltea bila zategnuta preporučuje se...

Liječenje bolesti dišnih organa

Liječenje bolesti dišnih organa uz pomoć ljekovitog bilja Teško disanje Šaku...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas