ZdravljeTrudnice & BebePripremite se: Šta trebate znati prije nego započnete planiranu...

Pripremite se: Šta trebate znati prije nego započnete planiranu trudnoću?

-

Mnoge stvari mogu se učiniti kako bi trudnoća protekla bez komplikacija, ili da one budu minimalne – kako za majku, tako i za bebe.

Ako ste zdrava žena, ne konzumirate duhan i alkohol, zdravo se hranite, najvjerovatnije nećete imati nikakvih problema, ali ipak pregledi prije planirane trudnoće su obavezni!

Pušenje

- Google oglasi -

Najvažnija stvar koju buduća majka mora učiniti kako bi zaštitila bebu i sebe jeste da prestane pušiti. Nažalost, veliki je broj trudnica koje puše – što je nedopustivo. mnoge studije su pokazale da žene koje puše – teže ostaju trudne.

Vitamini

Unošenje folne kiseline je veoma bitno, i to prije nego što žena zatrudni. Time se sprječava životno opasna anomalija koja se zove defekt neutralne cijevi, kako ne dolazi do srastanja kičme. Zbog toga žena treba uzimati preparate sa folnom kiselinom od prilike šest mjeseci prije očekivane trudnoće.

Izbjegavanje pesticide

Posebno je važno da se izbjegava mogućnost unošenja pesticida u organizam kemijski sredstava za čišćenje isparenja teških boja, kao i unošenje morske hrane za koju nije sigurno dali sadrži teške metale kao što je živa.

Zdravstveni pregledi

Što se tiče stanja tijela, neophodno je da se izvrše izvjesni pregledi prije nego što žena začne. Veoma je važno da se urade testovi na spolno prenosive infekcije, koje mogu biti problem u trudnoći. Tu se u prvom redu misli na klamidiju.

- Google oglasi -

Važno je da buduća mama zna dali je zaštićena od bolesti kao što je rubeola. ako nije, može da se cijepi, kao i protiv dugih virusnih infekcija, uključujući gripu.

Pretilost

Ako žena ima višak kilograma, onda je neophodno da dovede ured svoju težinu. Potrebno je provjeriti šećer i krvni pritisak. Čak i ako postoji problem, lakše će se tretirati nego kad bi se otkrio u toku same trudnoće.

Ukoliko koristi lijekove za bilo koju bolest – od psihičkih pa do dijabetesa, migrene, pritiska, kroničnih bolova… obavezno neka konsultira doktora koji je to propisao, a o tome neizostavno treba da obavijesti ginekologa.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Šta se dešava sa organizmom ako jedemo jaja svaki dan?

Jaja su odličan izvor aminokiselina, željeza i antioksidanata, a...

Jabuke lijek za lošu probavu

Za brzu probavu postoji rješenje a to je u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas