Zdravlje Bolesti Osteoporoza - Sitni detalji o ovoj bolesti

Osteoporoza – Sitni detalji o ovoj bolesti

-

Osteoporoza je degenerativno oboljenje okarakterizirano tanjenjem i slabljenjem kostiju, što ih čini veoma ranjivim kada je riječ o lomovima i frakturama. Vaš kostur je pravi vulkan aktivnosti.

Od djetinjstva do zrelosti, staro koštano tkivo se neprestano zamjenjuje novim u procesu koji se zove remodeliranje (preudešavanje). Za vrijeme tog remodeliranja, ćelije koje razjedaju kosti, zvane osteoklasti, razaraju koštano tkivo praveći mikroskopski sitne rupice. Potom ćelije koje formiraju kosti, osteoblasti, popunjavaju te rupice svježim tkivom.

- Google oglasi -

U periodu djetinjstva i puberteta, osteoblasti formiraju mnogo više novog koštanog tkiva nego što osteoklasti uspijevaju da razjedu. Dođe međutim vrijeme, obično negdje nakon tridesete godine kada ćelije koje razjedaju kosti postanu brojno nadmoćnije od ćelija koje ih izgrađuju, ostavljajući tako mjesta osteoporozi.

Osteoporoza liječenje

Žene u postmenopauzalnom periodu su naročito podložne osteoporozi, štoviše, kod bar polovine njih doći će do razvoja ovog oboljenja. Ova tendencija ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, budući da je estrogen uključen u apsorbiranje kalcija od strane kostiju, što je od kritične važnosti za formiranje novog koštanog tkiva. Opadanjem nivoa estrogena poslije menopauze, kod svake žene se ubrzava stepen gubitka koštanog tkiva. Mršave žene sitnih kostiju, kakve su one kavkaskog i azijskog tipa, podložnije su riziku od razvijanja osteoporoze. Žene koje mnogo piju (više od dva napitka koja sadrže alkohol svakodnevno) i koje puše također spadaju među one sa faktorima visokog rizika kada je riječ o osteoporozi.

Mada većina ljudi o osteoporozi razmišlja kao o problemu koji pogađa žene sitne građe, oko 15 procenata od ukupnog broja muškaraca također pati od problema vezanih za osteoporozu.

- Google oglasi -

Studije su pokazale da većina žena podcjenjuje ozbiljnost osteoporoze, čak tri od četiri žene u postmenopauzalnom dobu nikada nisu porazgovarate sa svojim liječnikom o ovom oboljenju. Očigledno je da žene na osteoporozu ne gledaju kao na nešto što zahtjeva isti stepen hitnosti kao rak ili bolesti srca. To može da predstavlja ozbiljan propust.

Kod oko 40 % svih žena u postmenopauzi razvija se fraktura kičmenih pršljenova koja može da rezultira povijenošću leđa ili „plemićkom pogrbljenošću”. Kod više od tri stotine hiljada žena u postmenopauzalnom dobu desiti će se fraktura kukova, koja ne samo da dovodi do trajne invalidnosti, nego može da bude i smrtonosna.

Kada je riječ o osteoporozi, lakog rješenja nema. Osteoporoza je složeno stanje koje uključuje mnoge faktore hormone, način života, ishranu i životno okruženje. Izlječenja nema, ali vježbanje, prilagođena ishrana, dodaci… kada je riječ o ženama, terapija nadoknadom hormona, jesu ono što može da pomogne da se zaustavi dalje gubljenje kostiju i u nekim slučajevima, pojača gustoća preostalog koštanog tkiva. Što se tiče muškaraca, fizičko vježbanje i dodaci mogu da održe kosti u zdravlju i snazi.

Osteoporoza prirodno liječenje

Minerali za zdravlje kostiju

Kalcij — Gotovo svih 100 procenata kalcija u organizmu nalazi se u zubima i kostima, što znači da je unošenje i apsorbiranje kalcija od vitalne važnosti za zdravlje kostiju. Zato je ishrana bogata kalcijem, kao i vitaminom D koji pomaže pri apsorbiranju kalcija putem tankog crijeva, od presudnog značaja za prevenciju osteoporoze. Dodatak kalcija može da uspori gubljenje koštanog tkiva kod žena kod kojih je prije više od pet godina nastupila menopauza i koje ne dobivaju dovoljno kalcija. (Ženama u postmenopauzalnom periodu se savjetuje da svakodnevno uzimaju između 1200 i 1500 mg kalcija).

Fluorid – Fluorid je mineral koji je od suštinske važnosti za formiranje zuba i kostiju. Ima ga u plodovima mora, želatinu, i u pijućoj vodi. Preporučena dnevna potreba (RDA) nije ustanovljena za fluorid, ali Nacionalna akademija nauka procjenjuje da bezbjedna i odgovarajuća količina unijeta sa hranom iznosi između 1,5 i 4 mg. Doze koje prelaze 20 mg dnevno mogu da proizvedu toksična dejstva.

Menopauza osteoporoza

Istraživači sa Jugozapadnog medicinskog centra u Dalasu proučavali su oko stotinu žena u postmenopauzi. Polovini njih davali su 800 mg kalcijum-citrata (oblik kalcija za koji se vjeruje da ga organizam dobro apsorbira), druga polovina primala je istu količinu kalcija, plus tretman eksperimentalnom formom natrij, fluorida sa usporenim oslobađanjem. Poslije dvije i pol godine, mineralni sadržaj kostiju kičmenog stuba u fluoridno-kalcijumskoj grupi se povećao, dok kod grupe koja je dobivala samo kalcij nisu zabilježene nikakve promjene u mineralnom sastavu kostiju. I ne samo to, već je pretrpjela i dvostruko veći broj fraktura od grupe koja je dobivala i fluorid. Zaključak ove studije je da pažljivo uravnotežen režim kalcija i fluorida sa usporenim oslobađanjem podstiče rast novih kostiju kod pacijenata sa osteoporozom.

Ova specijalna kombinacija fluorida i kalcija dobiva se na recept. Više informacija o ovome možete da dobijete od svog ljekara.

Magnezij — Magnezij je za zdravlje kostiju očigledno isto toliko važan kao i kalcij, zato što je neophodan za metabolizam kalcija i vitamina C. Tokom jednog dvogodišnjeg ispitivanja, grupi žena u menopauzi davan je magnezij-hidroksid, kako bi se procijenilo djelovanje magnezija na gustoću koštanog tkiva. Na kraju ispitivanja se pokazalo da magnezij izgleda preventivno djeluje na frakture i znatno povećava gustoću koštanog tkiva. (Preporučena dnevna potreba za odrasle iznosi 250 do 350 mg dnevno. Previše magnezija može da izazove proljev i pogoršanje funkcije bubrega. Ne uzimajte dozu veću od 1000 mg dnevno).

Hrana bogata magnezijem – Banane, kajsije, kari-prah, pšenične mekinje, sve sjemenje, uključujući integralne žitarice, koštunjave plodove i pasulj, plodovi mora, sušena slačica, i tamnozeleno lisnato povrće.

Bor — Bor je još jedan mineral koji, uz kalcij i magnezij, doprinosi jačanju kostiju. Istraživači Odjeljenja za poljoprivredu pri vladi SAD testirali su djelovanje nedostatka bora na dvanaest žena u menopauzi. Tokom 119 dana, ženama je davana dijeta koja je sadržavala 2000 kalorija i vrlo malo bora. Po isteku tog perioda, dobivale su istu dijetu, ali ovaj put uz dodatak 3 mg bora na dan tokom četrdeset osam dana. Istraživači su zaključili da je dodatak bora smanjio gubitak kalcija i magnezija putem urina i dramatično povećao nivoe estrogena i kalcija u krvi, što je doprinijelo očuvanju dragocjenog koštanog tkiva. (Doze koje prelaze 10 mg bora na dan se ne preporučuju).

Vitamin d za kosti slika

Vitamin D — Organizam ne može da apsorbira kalcij bez prisustva vitamina D. Vitamin D nalazi se u mnogim mliječnim proizvodima, a proizvodi ga i koža kada se izlaže suncu u trajanju od deset do dvadeset minuta. Pretjerana količina vitamina D je štetna, ali dodatak od 400 internacionalnih jedinica (i. j.) smatra se bezbjednim.

Osteoporoza liječenje biljem

Rastavić – Ova ljekovita biljka pomaže organizmu da apsorbira i iskoristi kalcij.

Prirodni lijekovi za osteoporozu

Dong kvaj — Da bi držale pod kontrolom nelagodnosti koje donosi menopauza, Kineskinje se oslanjaju na ljekovitu biljku pod nazivom dong kvaj i pokoji gutljaj čaja od ginsenga, koji je bogat fitoestrogenima. Fitoestrogeni, kako se pretpostavlja, također pomažu u prevenciji gubitka koštanog tkiva.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

I ne sanjate šta sve može papir za pečenje: 10 sjajnih trikova

Zbog svoje teksture i sastava, pek papir može da vas riješi mnogih muka u domaćinstvu. Pored svima...

Bazga (Zova) kao lijek – Ljekovita svojstva – Recept za sirup i čaj

Bazga (ostali narodni nazivi: zova, baz, baza, bazgovina, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika, zovina) se još iz...

Ribe iz konzerve štite od debljine – Jedite sardine što češće, a evo i zašto

Ako su vaše omiljeno jelo srdele iz konzerve ili za večeru volite pojesti neku masniju ribu, samo...

Prirodni napitak za čišćenje masne jetre: Ovaj napitak će učiniti vašu jetru da radi kao sat

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu, na koji brza hrana i prerađena hrana ostavljaju teške...

Masna jetra – prirodno liječenje

Masna jetra nije rijetka bolest, ali se može liječiti tako što ćete napraviti izvjesne promjene u vašem...

Čudotvorni napitak za štitnjaču: Regulišite rad štitnjače uz ovaj napitak

U slučaju da štitnjača ne proizvodi dovoljne količine hormona, dolazi do stanja poznatog kao hipotireoza...Ovaj ukusni napitak...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas