Zdravlje Savjeti OVO VAM SIGURNO NEĆE PRODUŽITI ŽIVOT: 6 najvećih mitova...

OVO VAM SIGURNO NEĆE PRODUŽITI ŽIVOT: 6 najvećih mitova o zdravlju!

-

sretni ljudi

Možda ste vjerovali u svaki mit, a možda samo u jedan, ali dobro je da znate šta vam neće produžiti život iako ste cijelog života bili uvijereni u suprotno

Mit 1: Tinejdžerma je potrebno mnogo sna, ali starijima samo šest sati

Istina: Način i navike spavanja, kao i po pitanju svega drugoga, mijenjaju se postepeno. Ako uočite da ne spavate tako čvrsto i dugo kao u srednjoj školi, to ne bi trebalo da bude alarm za uzbunu, jer je sasvim normalno da kako starite mijenjaju se i navike. Oslušnite svoj organizam i on će vam reći koliko vam je sna potrebno.

Mit 2: Vaginalni mirisi ukazuju na to da nešto nije u redu

- Google oglasi -

Istina: Većina vaginalnih mirisa je sasvim normalna pojava, a ti mirisi se mijenjaju s obzirom na razdoblje menstrualnog ciklusa. Zato nije realno da “čista” i normalna vagina nemaju nikakav miris. Istina je da miris “tamo dole” zavisi od toga šta se konzumirali od hrane, da li imate upalu bešike ili neku vaginalnu infekciju, da li ste u period ovulacije ili ne… Uostalom, uvijek možete da posetite svog ginekologa koji će vam reći ono što zaista jeste.

Mit 3: Velika količina multivitamina je neophodna svakog dana

Istina: Greška! Nova istraživanja ukazuju na to da unošenje velike i nepotrebne količine vitamina i dodataka ishrani ne sprečava hronične bolesti. Neki, pak, navode da bi ih trebalo izbegavati. Sve ono što nam je neophodno, nalazi se u hrani. Do vas je da na pravilan način odredite koju ćete namirnice unositi. Umjesto toga, popijte svako jutro čašu soka od cvekle i krastavca koji će vam dati ono što je vašem organizmu neophodno.

Mit 4: Suština oralne higijene su čisti zubi

Istina: Naravno, čisti zubi su vrlo važan segment, ali pravilnim pranjem zuba možete spriječiti i druge problem poput upale desni. Kada perete zube, četkicom lagano masirajte i predio desni kako biste spriječili eventualne upale. Zdravlje desni je ključno kada je reč o oralnoj higijeni.

Mit 5: Vitaminom C se sve liječi

- Google oglasi -

Istina: Daleko od istine! Nova istraživanja ukazuju na to da osobe koje uzimaju ovaj vitamin nisu ništa otpornije od onih koji ga ne konzumiraju. Međutim, ista studija pokazala je da prehlada kod osoba koje uzimaju vitamin C ipak nešto kraće traje.

Mit 6: Detoksikacija je neophodna

Istina: Posljednjih nekoliko godina detoksikacija je postala pravi hit, a mnogi troše tone novca na brojne moderne metode detoksikacije. Međutim, činjenica je da je to sve nepotrebno jer ljudsko tijelo ima “ugrađen sistem” za detoksikaciju, a to je vaša jetra. Sve što bi trebalo da uradite jeste da pijete dovoljno vode i da jedete namirnice bogate kalcijumom, folnom kiselinom, vitaminom B3, B6, B12, A, C i E.

(kurir)

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Cikorija – Ljekovita biljka za zdravlje cijelog organizma

Lisnata cikorija nije naročito proširena kao povrtlarska kultura, no ipak se dosta uzgaja u zemljama Zapadne Evrope,...

Crni čaj dobar ili loš? Zašto je baš crni čaj dobar za tvoje zdravlje i upute kako ga piti

Crni čaj potječe od biljke koja se zove Camellia sinensis i ono što ga razlikuje od zelenog...

Crni biber pomaže za liječenje vitiliga

Crni biber za vitiligo bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju sada neizlječive kožne bolesti. Vitiligo bolest pogađa...

Kokosovo brašno bez glutena – Nutritivna vrijednost – Ljekovita svojstva – Recept za palačinke

Gluten je molekula proteina koja može uzrokovati mnoge negativne reakcije u organizmu, čak i onda kada ga...

Pelin biljka uspješno otklanja sve želučane tegobe – Čaj od pelina za želudac

Ako imate kroničnih tegoba u području trbuha, posebno s radom želuca, čaj od pelina za želudac je prva biljka koju...

Prirodni lijekovi za štitnjaču

Prirodno liječenje svih autoimunih bolesti štitnjače je moguće. Dijagnoza poremećenog rada štitnjače ne znači da ćete cijeli život morati...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas