ZdravljeAlternativna medicinaPar primjera, kako uzimati dodatke

Par primjera, kako uzimati dodatke

-

prirodni lijekoviUkoliko nije drugačije naznačeno, dodatke bi trebalo da uzimate nakon jela, pošto pun želudac omogućava vašem organizmu da bolje apsorbira hranljive sastojke. Neki dodaci, međutim, kao što su digestivni enzimi, treba da se uzimaju prije jela, a u tim rijetkim slučajevima radi se o izuzetcima.

Zdrav razum nalaže da dodaci koji izazivaju sanjivost (kao što je melatonin) ili oni sa umirujućim djelovanjem (kao što je valerijana) treba da se uzimaju samo u određenim okolnostima. Savjetuje se, naravno, da ne sjedate za volan niti upravljate mašinama nakon uzimanja bilo kakvog dodatka koji vas uspavljuje, odnosno čini pospanim.

Dodaci dolaze od mnoštva proizvođača i u najrazličitijim oblicima, od kapsula, pilula i sublingvalnih pilula (koje se razlazu dok ih držite ispod jezika), do čajeva, krema i gelova. U nekim slučajevima naglašeno je koji oblik nekog određenog dodatka treba da se koristi. Na primjer, dajemo prednost sublingvalnoj formi vitamina B, pošto se kao takav najbolje apsorbira od strane organizma. Također preporučujemo kalcij-askorbat kao podesan oblik vitamina C, jer se pretpostavlja da ima najblaže djelovanje na želudac, kao i suhi oblik vitamina E zato što se on čini najjačim. Naglašavamo, međutim, da je i bilo koji drugi oblik ovih dodataka sasvim u redu, a da su ovo jednostavno forme kojima se daje prednost u knjizi Eri Mindela ‘Tajne liječenja’.

- Google oglasi -

Dodaci treba da se čuvaju na hladnom i suhom mjestu, sklonjeni od direktne sunčeve svjetlosti. Neke morate da držite u frižideru: vodite računa o onome šta piše na naljepnici, ako ste kupili dodatke.

Koliko god da su dodaci dobra stvar, ni u kom slučaju ne mogu da zamijene zdrav život i dobru ishranu. Još uvijek je neophodna kvalitetna ishrana, redovno fizičko vježbanje i dovoljno sna. Ukoliko pušite ili zloupotrebljavate lijekove ili alkohol, dodaci ne mogu da ponište djelovanje ovih opasnih navika.

Mada je većina dodataka bezbjedna za uzimanje, neki ipak mogu da pokažu visok nivo toksičnosti. Većinu potencijalnih problema možete da izbjegnete ako se jednostavno pridržavate preporučene doze.

Nisu svi dodaci podesni za sve osobe. Na primjer, ukoliko ste u drugom stanju, treba da budete veoma oprezni kada je riječ o uzimanju bilo kakvih lijekova, uključujući i dodatke, izuzev ako vam nisu prepisani od strane vašeg ljekara. Evo još nekih napomena.

- Google oglasi -

Kombinirani višestruki dodaci

Često se ljudi pitaju da li je bolje da se dodaci uzimaju pojedinačno, ili da se uzima kombinacija višestrukih dodataka koja sadrži nekoliko vitamina, minerala i ljekovitih biljaka u jednoj piluli ili kapsuli. Postoje, uistinu, na tržištu mnoge odlične kombinacije višestrukih formula dodataka koje su namijenjene za određene probleme. Na primjer, postoje višestruki dodaci koji sadrže moćne antioksidante; višestruki dodaci namijenjeni za jačanje prostate, kao i oni za žene koje pate od PMS-a, ili im je potrebno nešto za ublažavanje simptoma menopauze. Ukoliko višestruki dodatak koji ste odabrali sadrži sve potrebne vitamine, minerale i ljekovito bilje, nema nikakvog razloga da ga ne koristite. Naravno da je uzimanje samo jedne pilule mnogo lakše (a ponekad i ekonomičnije) nego kada se uzima više različitih pilula. Stoga, kad god je to moguće, preporučujemo kombinirane višestruke dodatke onima koji žele da ih uzimaju. Kada to nije moguće, i dalje savjetujemo uzimanje pojedinačnih dodataka, ili pojačavanje kombiniranih višestrukih dodataka pojedinačnim.

Upozorenje: Ukoliko kod vas već postoji bilo kakvo stanje koje liječite kod svog ljekara ili iscjelitelja sa prirodnim pristupom, nemojte sami sebi ništa da prepisujete. Provjerite sa svojim ljekarom ili iscjeliteljem prije no što svom režimu išta dodate. Ako patite od alergija, posavjetujte se sa svojim ljekarom prije uzimanja bilo kakvog ljekovitog bilja. Zavisno od toga na šta ste alergični, neke biljke mogu da vam pomognu, a neke uvelike da vam pogoršaju stanje.

Vitamin A: Trudnice ne bi trebalo da uzimaju vise od 5.000 i.j. vitamina A svakog dana; previsoke doze vitamina A povezuju se sa urođenim deformitetima.

B6: Ovaj vitamin ne bi trebalo da koristi niko ko je pod L-dopa terapijom zbog Parkinsonove bolesti.

Vitamin C: Ako bolujete od dijabetesa, popričajte sa svojim ljekarom o odgovarajućoj dozi vitamina C. Previsoka doza može da ometa djelovanje lijeka koji uzimate.

Vitamin E: Ukoliko uzimate aspirine ili bilo koje drugo sredstvo za razrjeđivanje krvi, ili patite od pomanjkanja vitamina K, provjerite sa vašim ljekarom prije nego što uzmete vitamin E, koji je također razrjeđivač krvi. Ako imate pretjerano aktivnu tiroidnu žlijezdu, dijabetes, visok krvni pritisak, ili reumatično oboljenje srca, svoju dozu vitamina E povećavajte postepeno. Počnite sa vrlo malom dozom, od 50 do 100 i. j., i postepeno dodajte po 100 i.j. mjesečno, dok ne dostignete dozu od 400 do 800 i. j.

Efedra: Ova ljekovita biljka, prirodni antihistaminik, dugo se već koristi za liječenje nazeba, gripa i respiratornih tegoba. U stvari, ona sadrži dva jedinjenja, efedrin i pseudoefedrin, koja se nalaze u mnogim preparatima za liječenje nazeba i alergija koji mogu da se kupe uljekovita biljka slobodnoj prodaji. Ukoliko se koristi pažljivo, efedra je bezbjedna za većinu ljudi. Ako, pak, pretjerate sa efedrom, to može da dovede do ubrzanog rada srca i simptoma općeg ubrzanja koji mogu da budu vrlo opasni, ponekad čak i fatalni. Postoje, nažalost, izvještaji o zloupotrebi efedre od strane nekih tinejdžera koji su je koristili kao narkotik. Efedra može da se uzima tokom vrlo ograničenog vremenskog perioda, i to samo pod kontrolom ljekara i/ili prirodnog iscjelitelja. (Osobe koje boluju od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska trebalo bi da izbjegavaju efedru, a isto važi i za trudnice.)

Ginseng: Kod nekih osoba ginseng može da izazove povišenje krvnog pritiska. Ako je vaš pritisak visok, provjerite sa svojim ljekarom da li možete da uzimate ginseng.

Magnezij i kalij: Nije poželjno da dodatke magnezija i kalija koriste osobe sa oboljenjem bubrega.

Nijacin (vitamin B3): Ovaj vitamin, koji se često prepisuje osobama sa povećanim nivoom kolesterola u krvi, treba vrlo pažljivo da koriste oni koji pate od dijabetesa, glaukoma, čira u želucu i duodenumu, pogoršane funkcije bubrega i gihta. Ukoliko spadate u bilo koju od ovih kategorija, provjerite sa svojim ljekarom prije nego što uzmete nijacin. Ako već koristite nijacin, nijacinamid je podesnija forma; on smanjuje mogućnost propratnih pojava, kao što su valovi vrućine (preznojavanja) koji su česta posljedica uzimanja dodatka nijacina.

Kantarion: Ovaj prirodni antidepresiv može da prouzrokuje preosjetljivost na sunce. Ukoliko uzimate kantarion, izbjegavajte izlaganje suncu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...
- Google oglasi -

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Ovo morate pročitati

Zagledajte se pažljivo u predio između NOŽNIH PRSTIJU! To može da vam spasi život

Možda mislite da je higijena u pitanju, ali radi...

Ananas protiv viška masnoća

Naziv ananas potiče od indijske riječi „anana“ što znači...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas