ZdravljePromjene u menstrualnom ciklusu: Simptomi koje nikada ne smijete...

Promjene u menstrualnom ciklusu: Simptomi koje nikada ne smijete ignorisati

-

Iako bi menstruacija trebala biti redovna, promjene u menstrualnom ciklusu normalna su pojava koju mogu uzrokovati brojni faktori poput stresa, dužeg putovanja, viroze i nekih lijekova. No neke simptome ne bi smjeli ignorisati.

Promjene u menstrualnom ciklusu

Neredovita mjesečnica – Gotovo svaka žena zna koliko joj traje mjesečnica. Iako se kao idealan ciklus navodi onaj od 28 dana, duljina trajanja menstrualnog ciklusa vrlo je individualna. Ciklus koji traje između 21 i 45 dana smatra se normalnim i bilo kakve promjene unutar tog razdoblja ne bismo trebali smatrati zabrinjavajućima. No ako su vam menstrualni ciklusi postali kraći od 20 dana, ili je pauza između dvije menstruacije jako velika, takvu informaciju morate podijeliti sa svojim ginekologom.

- Google oglasi -

Jedan od glavnih uzroka promjena je stres. Ova bolest današnjice uzrokuje nagli pad ili rast hormona što može poremetiti, odnosno pomaknuti menstrualni ciklus. No, isto tako, ako se novo stanje ponavlja iz mjeseca u mjesec, to može biti i pokazatelji nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema poput bolesti štitnjače.

8 činjenica koje svaka žena treba znati o svojoj menstruaciji

Snažni bolovi i grčevi – Menstrualni bolovi smatraju se normalnom pojavom koju uzrokuju hormonalne promjene. One mogu biti aktivirane virozama i bolestima ili pak stresnim životnim promjenama. No, iako se grčevi tokom menstruacije vrlo česti kod većine žena, snažni i neizdrživi bolovi ne bi vam smjeli postati normalna pojava zbog koje svaki mjesec ležite u krevetu i pijete tablete protiv bolova, već je o tome potrebno informirati ginekologa.

Istraživanja su zabilježila kako žene koje pate od vrlo bolnih menstruacija imaju povišenu razinu prostaglandina u sluznici maternice, ili endometriju, i u menstrualnom krvarenju djelujući na maternicu, uzrokuju kontrakcije mišića i krvnih žila.

- Google oglasi -

Osim ove normalne pojave, snažne bolove i grčeve tokom ciklusa mogu uzrokovati i promjene u organizmu poput endometrioze, upale zdjeličnih organa, suženje kanalića maternice, miomi na maternici te velike ciste na jajnicima.

Kako se priprema stari narodni lijek od meda i čuvarkuće za sve ciste i miome

Obilna menstruacija – Baš poput duljine menstrualnog ciklusa, duljina i razina krvarenja vrlo je individualna kod žena. Normalnim krvarenjem smatra se ono koje traje između 2 i 7 dana, a snaga krvarenja trebala bi biti tolika da je bez problema može upiti veći uložak, odnosno 3 do 6 tampona u jednom danu.

No, ako menstruacija postane toliko obilna da je ne možete kontrolirati higijenskim pomagalima (više od 80 ml dnevno), o toj pojavi morate informirati vašeg ginekologa. Procijenjeno je da u Hrvatskoj oko 50000 žena u dobi od 40 do 50 godina boluje od obilne menstruacije.

Čak polovica obilnih menstruacija uzrokovana je promjenama kao što su policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi, ali i neka od opasnijih oboljenja poput karcinoma cerviksa ili tumora koji luče estrogen.

Riješite se cista na jajniku uz najdjelotvorniji prirodni lijek – Recept

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Šta se desi kada tokom četiri sedmice pijete više od tri litre vode dnevno?

Sarah Smith (42) je majka dvoje djece iz Velike...

Dijetalni napitak koji pomlađuje vašu kožu – Recept

Tajna mladolikog izgleda ne krije se samo u sadržajima...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas