ZdravljeSavjetiPrevencija upale sinusa

Prevencija upale sinusa

-

Iako nije uvijek moguće spriječiti nastanak akutnog sinuitisa, kao što je nemoguće izbjeći svaku prehladu ili bakterijsku infekciju, moguće je određenim, pravodobnim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upala pa na taj način spriječiti nastanak kroničnog oštećenja sluznice, odnosno razvoj kroničnoga sinuitisa.

sobaOsvježivači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je zrak u sobi u kojoj boravite ugrijan centralnim grijanjem.

Klima uređaji pomažu osiguravanju podjednake temperature. Filtri koji se nalaze u uređajima za grijanje ili hlađenje zraka kao i u klima uređajima pomažu odstranjivanju alergena iz zraka. Ipak, potrebno je znati da klima može imati potpuno suprotni efekt ako se ne čisti u potrebnim intervalima.

- Google oglasi -

Da bi preventivno djelovali na upalu sinusa izbjegavajte dim cigareta i zadimljene prostorije.

Izbjegavajte sve stvari koje mogu da iritiraju i izazivaju curenje nosa, peckanje očiju ili nadražujući kašalj, a bilo bi dobro da o tome obavijestite svog ljekara.

Izbjegavajte učestalo konzumiranje alkoholnih pića, kao što smo i do sada govorili – pretjerano konzumiranje alkohola dovodi do raznih oboljenja.

Klor u bazenima može da iritira sluznicu nosa i sinusa pa se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinuitisu.

- Google oglasi -

Vrlo je važno što ranije započeti pravilno liječenje prehlade, gripa i svake druge infekcije disajnog sistema. Osobama sa povećanim rizikom (starije osobe, djeca, kronični bolesnici) preporučuje se vakcinisanje protiv gripa koje se pojavljuje svake godine u jesen. Vakcinisanje protiv pneumokoknih bolesti pruža dužu zaštitu i ponovno vakcinisanje se preporučuje svakih pet godina. Osobe koje nemaju slezenu odmah treba da prime vakcinu protiv pneumokoka.

Pravilna prehrana koja uključuje što više voća i povrća povećava otpornost organizma. Drugim riječima – jedite što više voća i povrća.

- Google oglasi -

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...
- Google oglasi -

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Pet jednostavnih savjeta kako se pravilno hraniti

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja… Stoga je veoma važno zdravo se hraniti...

Ovo morate pročitati

Mučnina u želucu – Zašto nastaje i kako se riješiti mučnine?

Mučnina u želucu može biti samo posljedica osjetljivosti na...

Parkinsonova bolest

Prije više od stotinu godina engleski liječnik Parkinson točno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas