Prevencija upale sinusa

-

Iako nije uvijek moguće spriječiti nastanak akutnog sinuitisa, kao što je nemoguće izbjeći svaku prehladu ili bakterijsku infekciju, moguće je određenim, pravodobnim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upala pa na taj način spriječiti nastanak kroničnog oštećenja sluznice, odnosno razvoj kroničnoga sinuitisa.

sobaOsvježivači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je zrak u sobi u kojoj boravite ugrijan centralnim grijanjem.

Klima uređaji pomažu osiguravanju podjednake temperature. Filtri koji se nalaze u uređajima za grijanje ili hlađenje zraka kao i u klima uređajima pomažu odstranjivanju alergena iz zraka. Ipak, potrebno je znati da klima može imati potpuno suprotni efekt ako se ne čisti u potrebnim intervalima.

- Google oglasi -

Da bi preventivno djelovali na upalu sinusa izbjegavajte dim cigareta i zadimljene prostorije.

Izbjegavajte sve stvari koje mogu da iritiraju i izazivaju curenje nosa, peckanje očiju ili nadražujući kašalj, a bilo bi dobro da o tome obavijestite svog ljekara.

Izbjegavajte učestalo konzumiranje alkoholnih pića, kao što smo i do sada govorili – pretjerano konzumiranje alkohola dovodi do raznih oboljenja.

Klor u bazenima može da iritira sluznicu nosa i sinusa pa se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinuitisu.

- Google oglasi -

Vrlo je važno što ranije započeti pravilno liječenje prehlade, gripa i svake druge infekcije disajnog sistema. Osobama sa povećanim rizikom (starije osobe, djeca, kronični bolesnici) preporučuje se vakcinisanje protiv gripa koje se pojavljuje svake godine u jesen. Vakcinisanje protiv pneumokoknih bolesti pruža dužu zaštitu i ponovno vakcinisanje se preporučuje svakih pet godina. Osobe koje nemaju slezenu odmah treba da prime vakcinu protiv pneumokoka.

Pravilna prehrana koja uključuje što više voća i povrća povećava otpornost organizma. Drugim riječima – jedite što više voća i povrća.

- Google oglasi -

1 komentar

Comments are closed.

Novi Sadržaj

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Prema nutricionistima, jesu li banane zapravo zdrav međuobrok?

Banane su vrlo popularno, praktično i zdravo voće, ali jesu li zdrav međuobrok pitanje je za ljude koji žele...

Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i...

10 najboljih vrsta voća koje možete jesti navečer

Voće je izvrstan među obrok za navečer. Ne samo da je voće ukusno i zadovoljavajuće, već neke vrste također...
- Google oglasi -

Otkrijte čaroliju zdravih grickalica koje ne debljaju: Slane i slatke poslastice za Vaše Zdravlje

Osim što podižu energiju i osiguravaju dodatne dnevne hranjive tvari, grickalice uvijek sve čine boljim. U današnjem svijetu gdje...

5 načina za brzo uklanjanje herpesa na usni

Herpes - također poznat kao oralni herpes ili herpes labialis - mali su mjehurići ispunjeni tekućinom koji se pojavljuju...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Mečja šapa

Nazivi biljke Familija: UmbelliferaeNarodni: Mečja šapaLatinski: Heracleum sphondyliumLjekarski: Radix heracleiEngleski:...

Herbarium – Kamilica

Nazivi biljke Familija: CompositaeNarodni: KamilicaLatinski: Matricaria chamomillaLjekarski: Flores chamomillaeEngleski: CamomilleNjemački:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas