Reumatoidni artritis – Uzroci, simptomi i liječenje

-

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imuni sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe.

Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, zaglavci, ramena, koljena i gležnjevi. Oboljenje uzrokuje invalidnost koja značajno skraćuje životni vijek. Međutim, uz odgovarajuće zdravstvene mjere i izmjene kulture življenja, oboljeli mogu zaboraviti prethodnu rečenicu.

- Google oglasi -

Šta je reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, otečenosti, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije zglobova. Proces započinje u sinoviji, membrani koja omotava zglob, tvoreći zaštitnu vrećicu. Ova je vrećica ispunjena tekućinom za podmazivanje zgloba koju nazivamo sinovijalnom tekućinom. Osim zaštite zglobova, ova tekućina snabdijeva hranjivim tvarima i kisikom hrskavicu i glatko tkivo koje oblaže krajeve kostiju.

Hrskavica je građena prvenstveno od kolagena, strukturnog proteina tijela, koji tvori mrežu vlakana i time podupire zglobove. Kod reumatoidnog artritisa stalni upalni proces koji zahvaća sinoviju postupno razara kolagen, cime se prostor u zglobu smanjuje i konačno razara samu kost.

Kod progresivnog reumatoidnog artritisa razaranje hrskavice se ubrzava kada se tekućina i upaljene stanice nagomilavaju u sinoviji, tvoreći panus, izraslinu koja se sastoji od zadebljanog sinovijalnog tkiva. Panus proizvodi više enzima koji razaraju obližnju hrskavicu, pogoršavajući status zahvaćenog područja i privlačeći više upalnih stanica, čime se upala stalno ponavlja. Ovaj proces ne samo da zahvaća hrskavicu i kosti, već oštećuje i organe u drugim dijelovima tijela.

Uzroci reumadoidnog artritisa

Stvarni uzroci nisu poznati. Prema najprihvatljivijoj teoriji “okidač” reumatoidnog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su abnormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija, te virusna ili bakterijska infekcija.

- Google oglasi -

Upalni proces je nusproizvod imunog sistema, koji se bori protiv infekcije, te zacjeljuje rane i povrede. Kod tjelesne povrede ili infekcije mobiliziraju se bijele krvne stanice koje oslobađaju tijelo od svih stranih proteina, kao što su virusi.

Nakupine bijelih krvnih stanica u području ozljede ili infekcije uzrokuju upalni proces na spomenutim mjestima. Zdrav organizam kontroliše i ograničava upalne procese, ali kod reumatoidnog artritisa izvjesni defekti, vjerojatno genetske prirode, podržavaju ovaj proces. Premda je puno toga poznato, još su nepoznati čimbenici koji dovode do ovog samorazarajućeg stanja.

reumatoidni artritis zglobovi

Reumatoidni artritis češći je u žena nego muškaraca u odnosu 3:1. Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem. Podjednako obolijevaju svi društveni slojevi, rizik je povećan ako je neko u obitelji već bolovao. Pušenje, gojaznost i prethodne transfuzije krvi predstavljaju veliki rizik za razvoj reumatoidnog artritisa.

Simptomi reumatoidnog artritisa

Znaci i simptomi reumatoidnog artritisa mogu se pojavljivati i nestajati. Karakterističan simptom  je jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata. (ukočenost od osteoartritisa npr. obično prolazi za pola sata). Čak i nakon kratkotrajnog mirovanja tijelo se može ukrutiti. Nakon opuštanja kretanje je ponovo olakšano.

Malaksalosti, gubitak tjelesne mase i groznica mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Neki tvrde da nalikuju simptomima prehlade ili gripe, osim, naravno, što simptomi reumatoidnog artritisa mogu trajati godinama. Otečenost i bol u zglobovima traju najmanje šest tjedana prije nego se reumatoidni artritis dijagnosticira.

Razvijanje reumatoidnog artritisa

Premda se reumatoidni artritis skoro redovito razvija u zglavcima i zglobovima prstiju, često zahvaća koljena i gležnjeve, zapravo mnoge zglobove. Bol je često simetrična, ali može biti jača na jednoj strani, ovisno o tome koja se ruka češće koristi. Upaljeni zglobovi obično su natečeni, često se pri dodiru osjeća da su topli i vlažni.

U oko 20% slučajeva reumatoidnog artritisa, upala krajnjih arterija uzrokuje potkožne čvoriće ili kvržice veličine graška ili malo veće. Locirani su u blizini laktova, premda se mogu razviti i bilo gdje drugo. Čvorići su obično bezbolni, rijetko otkrivaju prisutnost reumatoidnog vaskulitisa (upala krvnih žila), stanja koje pogađa krvne žile pluća, bubrega ili drugih organa.

Moguće je nakupljanje tekućine, posebno u koljenima. U rijetkim slučajevima javlja se u zglobnoj vrećici iza koljena i formira Bakerovu cistu nalik tumoru, a ponekad se proteže niz list noge, uzrokujući bol.

Kod djece je juvenilni reumatoidni artritis (JRA) poznat i kao Stillova bolest. Obično mu prethodi jaka groznica s drhtavicom, popraćenom boli i znojenjem mnogih zglobova. Može se razviti ljubičasti kožni osip.

Kako se utvrđuje dijagnoza reumatoidnog artritisa

Dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa nije jednostavno. Mogu mu nalikovati mnoga druga stanja, a simptomi se razvijaju podmuklo. Rezultati krvnih pretraga i rendgenske snimke mogu biti normalni još mjesecima nakon pojave bolova u zglobovima. Krvnim pretragama može se posumnjati na pojavu reumatoidnog artritisa. Te pretrage su…

 • reumatoidni faktor
 • brzina sedimentacije eritrocita (SE)
 • C-reaktivni protein (CRP)

Kod reumatoidnog artritisa, protutijela koja se sakupljaju u sinoviju zglobova poznata su kao reumatoidni faktor. U skoro 80% slučajeva reumatoidnog artritisa krvne pretrage otkrivaju reumatoidni faktor, premda on nije uvijek specifičan za reumatoidni artritis i može se prikazati u krvi oboljelih od drugih bolesti.

Visoke razine CRP-a indikator su akutne upale – Rendgenske snimke obično nisu pomogle za ranu dijagnozu reumatoidnog artritisa, jer ne prikazuju meka tkiva. Neki stručnjaci vjeruju da bi dualna rendgenska apsorpciometrija pomogla u ranoj i tačnoj dijagnozi, a time pomogla u određivanju odgovarajuće terapije i što bržeg izliječenja.

Liječenje Reumatoidnog Artritisa

Reumatoidni artritis liječi se lijekovima i promjenom načina života. Za uklanjanje boli i usporenje progresije oboljenja koriste se mnogi preparati, ali još ne postoji odgovarajući program liječenja.

Cilj većine terapija lijekovima je dugoročno smanjenje upalnog procesa, sprečavanje oštećenja kostiju i ligamenata zglobova, očuvanje pokretljivosti, što veća ekonomičnost liječenja i odsustvo popratnih pojava.

U početku se obično primjenjuju nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIL) koji smanjivanjem upale ublažavaju bolove. Vrijedi spomenuti da NSAIL mogu uzrokovati nuspojave (kao što su probavne smetnje i krvarenja iz probavnog trakta). Ako se nakon približno 4-6 tjedana uzimanja ne pokažu djelotvornima, terapija se upotpunjuje drugim preparatima.

Tradicionalno se u terapiji drugog reda koriste antireumatici, i to tzv. antireumatici polaganog djelovanja. Oni su učinkovitiji od NSAIL-a i mogu dugoročno poboljšati tjelesne funkcije. Neki najčešće propisivani antireumatici su hidroksiklorokin, soli zlata i sulfasalazin.

Liječenje reumatoidnog artritisa prirodnim lijekovima

Ako se radi o akutnoj upali liječenje ljekovitim biljem može biti od velike koristi. Navest ću nekoliko prirodnih lijekova koje možete bezbjedno koristiti, bilo da se radi o perventivnom postupku ili liječenju reumatoidnog artritisa.

Uvarak od bazge – Bazga se još iz doba Hipokrata smatra ljekovitom biljkom, a njena svojstva će pomoći u liječenju reumatoidnih oboljenja i mnogih drugih. Kako se priprema i koristi ovaj prirodni lijek za reumatoidni artritis pročitajte ovdje.


Kurkuma – Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Kako se priprema i koristi lijek od kurkume pročitajte ovdje.


Crni ribiz (Ribes nigrum) – Ovo je jedan od najboljih prirodnih antireumatika. Aktivne tvari smještene su u listovima a ne u plodu crnog ribiza. Koristi se tako da se listovi preliju toplom vodom i puste da odstoje desetak minuta. Ovako dobiveni čaj pije se nekoliko puta dnevno, uvijek prije jela. Najkvalitetniji preparati dobiveni su od sviježeg lista crnog ribiza jer sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari.

Također pomažu i sljedeće biljke

List koprive (Urtica dioica) – Priprema se na sličan način poput crnog ribiza, a čaj se pije tri puta dnevno. Ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te stimulira lučenje žuči. Uvijek je najbolje uzimati preparate napravljene iz svježe biljke jer jedino oni sadrže sve aktivne tvari neophodne za terapijsko djelovanje.


Harpagofit – Ovo je biljka porijeklom iz Južne Afrike. U fitoterapiji koristimo njen korijen koji sadrži iridoide kao aktivnu tvar. Ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.


Aromaterapija – Aromaterapijom također možemo djelovati preventivno i kurativno. Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšati će tegobe i povećati pokretljivost zglobova. U tu svrhu koriste se ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, papra, lovora, borovice i đumbira.

Oralnom primjenom djelujemo iznutra na reumatoidni proces, čime olakšavamo tegobe i smanjujemo duljinu trajanja i učestalost javljanja upalnih napada. Ulja za oralnu upotrebu su bušin, đumbir, mažuran, niauli transnerolidol te biljno ulje boražine i crnog kima. Za oralni unos potrebno je koristiti isključivo čista i usko kemotipizirana eterična ulja, uvijek nakon savjetovanja sa aromaterapeutom.


Drenažni pristup  Jetra je organ odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnih proteina u imunom sistemu, stoga početak terapije treba usmjeriti na regulaciju njene funkcije. Kako primjeniti drenažni pristup kod liječenja reumatoidnog artritisa pročitajte ovdje.

Opće preventivne mjere

 • Redovita tjelovježba
 • Kontrola težine
 • Zdrava ishrana
 • Primjena toplih i hladnih terapijskih postupaka (ovisno o fazi bolesti)
 • Tehnike opuštanja i uzimanje preporučenih lijekova.
- Google oglasi -

49 KOMENTARI

 1. Ja idem u saunu svaki dan i toplu vodu..sam o zagrijavam i to mi pomze uz tablete prtiv bolova i upale povremeno

 2. Bolujem od te opake bolesti od svoje 23 god imam terapiju 5 vrsta lijekova ,sulfasalazin ,meterotreksat ,medrol ,folacin ,naklofan ispocetka me je bolila samo ruka a sad i noge i ruke igrkljan ,svasta sam probala ali uzalud probacu ito fala ti gospodzo vildana na savjetima jer moramo se fatat i za slamku .

 3. Ana , napravi kuru os cimeta i meda 10 clica meda i 8 cimeta to dobro izmjesaj i uzimaju ujutro na taste i navecer prije spavanja ,,to sam napravila za supruga ,,u kratko vrijeme otok mu se smanjila za polovicu i nema velike bolove kao prije ,to uzima samo 3 dana ,,ako nevolic pojesti cjelu kasiku onda mozes rasmutiti sa toplom vodom ,nadam se da cete ubrzo ozdraviti .

 4. JEDAN OD RAZLOGA ZA R.ARTRITISA JE I NEDRZECHI SE ZA MORALNIH I ZDRAVSTVENIH PRINCIPA. CITIRAM – AKO DRZISH MOJE ZAPOVJEDE I TVORISH IH JA CHU SKLONITI SVE BOLESTI I NEVOLJE. AKO SE SUPROSTAVISH MOJIM ZAPOVEDIMA I KRSHISH IH JA CHU TI DODATI SVE BOLESTI I NEVOLJE KOJE SU NAPISANI U OVOJ KNIZI.- PA TAKO NE SAMO DA MI STRADAM NEGO STRADAJU I NASHA DECA

 5. Pozdrav svima.Ja vec 5-6 godine bolujem od atritisa,koristiosam Metotrexat,reumaticne lekove ali djabe.Ja sad nemam nikakve smetnje,samo u levoj ruci dva prsta su iskrivili.Moj lek koji mi dao nadu za zivot:1l proklucaloj vodi dodam ot prilike koliko moze prsti da uzmu -peteljke od tresnje -3minuta se prokuva,posle toga dodajem istoj kolicini koprivu i to3minuta se prokuva ,ohladise i celo 1l popijem za kratko vreme.Kao dobar diuretik 8 puta izlazim na malu nuzdu,olaksanje dobijam odmah.Ovo radim dva puta nedeljno.Kad se doda petelke i korive samo da ostaviti u klucaloj vodi 15-20 minuta i procediti.Zelim svima ozdravljenje.

 6. I ja sam mislila da me neko stvarno zeza,jer tada je vec bila 10god.moje borbe a pomaka ni od kuda,cak mi je artritis uticao i na srce.Jos pre 1.trudnoce sam izbacila iz ishrane sirce,kvasac,mleko,sva peciva,pecurke,svinjetinu,gazirano,slatkise..slanise,belo brasno,crni biber,konzervirano i jos puno toga i od voca i od povrca,e tada je imunitet poceo da se poboljsava i otoci su bili minimalni,a ukocenost sa pola sata pala na 10min.Onda je dosla trudnoca i eto bolje je.Probajte sa ishranom,videcete a ce biti bolje,sto Vam iskreno zelim,jer znam kroz sta prolazite.

 7. Molim vas da objasnite malo poblize postupak…tj. nije mi jasno kakvo jaje…u ljusci ili bez i dali podEsencijom podrazumjevate SIRCE-"ZIVI ESENAC":::??? Hvala unaprijed i veliki pozdrav!

 8. Drago mi je da si postigla nesto za moj pojam nemoguce i zelim ti svu srecu!!! Ja vec 10 godina primam Embrel 50mg jednom sedmicno a takodje i Methotrexat 10mg sedmicno,Urbason 4mg sam takodje pila 10 zadnjih godina jednu tabl.dnevno ali sam zadnja dva mjeseca smanjivala postepeno i evo vec dvije sedmice prekinula i neuzimam ga uopste ali iskreno receno ne osjecam se vise dobro…bolovi i ukocenost se vracaju polako ali pokusavam ujutro sa vjezbama…i eto tako "guram"nekako izato nemogu da zamislim da je moguce zivjeti i iznijeti cak i trudnocu bez lijekova.RF je na pocetku bio 32 a sada je27 bez obzira na dugogodisnje uzimanje svih ovih lijekova.Dali koristis nestoiz "alternative"?Veliki pozdrav!

 9. U mom slucaju imunitet i hormoni su odradili svoje i sada sam u 2.trudnoci sa minimalnim bolovima bez ukocenosti i oticanja,ne moram ni lekove protiv bolova.Kada smo radili procenu-reumatolog,imunolog,fizijatar-stanje je kao sto je bilo nema pogorsanja na to i analize ukazuju.

 10. Draga gospodjoAna ,pitam se kakoi ko vam to preporucuje trudnocu…?Pa zar mislite da je moguce prekinuti terapiju da bi iznijeli trudnocu 9 mjeseci…?Ja imam RA i na Methotrexati i Ebrel-u sam i smatram da je to nemoguce izvesti…???Veliki pozzz

 11. Draga Vera ja isto bolujem od RA, 4 godine pijem metrotrksat, jednom sedmićno folacin,vitamn B svaki dan,omegu 3 ,magnezijum 350 i kad me ne boli kao da nisam bolesna.Volim život i voljeću ga pa šetam,družim se,a po prirodi sam vesela osoba i ne predajem se nikad.Vi tako trebate glavu gore i naprjed sami sebi možete pomoći,sve ide iz mozga.pozdrav svima želim sve najbolje.

 12. Zeljko Vidak Fino rekla sve gosp.. Vildana da jaje ide sa ljuskom i jaje je zivo potopi se sa eksencija za zimnicu i kad odstoi 9 dana ono postane ko kuhano i se baci eksencija ja mislim da sve lepo pise

 13. … agronomi, veterinari, medicinari, nas foliraju, jer nas namjerno truju. Prave novu, ZOMBI-poslušnu rasu, na naš račun. Tko nije imun, on u neznanju, financira trovače, kroz medicinu, veterinu i agronomiju. Rječ je o elementarnom Arsenu, koji štekaju u semenke žita i o poratnim smetnjam ćute i izmišljaju, skupe, "Markove konake", dok se životinje i ljudi živi raspadaju, oni na tom, lovu uzimaju. A foliraju, da ne znaju, za vezanje, Arsena, sa bjelim lukom, ciklom, Zeolitnim prahom, sa nazivom ; Mikozel, koji je dostupan u svim veterinarskim stanicama i poljoprivrednim prodavnicama !

 14. Dada Buric da jaje u ljusci svakako,nestaće ljuska mila moja izgrist će je esencija i jaje će biti isto skuhano i oljušteno…pozdrav

 15. Marinko Marjanovic ESENCIJA,pa jeste li ikada kuhali papzike za zimnicu i u vodu kojom trebate zaliti paprike se stavlja ta čarobna tečnost…lijep pozdra

 16. Petra Kojic Damjanovic da da jaje sa ljuskom zaliti esencijom i poklopiti da odstoji 9 dana…lijep pozdrav tu sam za svako pojašnjenje

 17. dobar dan Vam svima i samo da par rijeci Vam nadodam ,,,bila sam vise nepokretna nego pokretna,pikale su me i pcele a obisla sam sve Zagrebacke klinike za pomoc i nistaZALDIAR ili kortikosteroide i tu i pocinje i zavrsava medicina ,,,,lijeka ima samo ga treba pronaci,,,,,ako sam ga ja pronasla i Vi cete sigurno samo netreba odustajati,,,,meni je lijek u toplicama (banjama),,,,,,Ivanic Grad kod Zagreba i svako neka si trazi sto blize mjestu stanovanja…..toplice koje imaju dosta SUMPORA u svom sastavu..evo 3 god, ja sam :NORMALNA: osoba..zelim ozdravljenje svima

 18. Meni su preporucili trudnoce kao pauzu za bolest i stvarno je tako.A metotrexat sam pocela sa dozom od 17.5mg,pa su hteli da me stave i na embrel.Radije cu imati troje dece i remisiju od 8god.nego te citostatike.Inace bolujem od 14.god.a sada mi je 26.5god.zanimljivo je kada ne mozes da maknes od ukocenosti.

 19. Mnogo pomaze kod ovakvih bolesti, govedja srz.Ima se kupiti u prodavnicama zdrave hrane.Kasika na dva decilitra mleka,vode ili jogurta.Da odstoji 12 sati i popiti ujutru.Tako 50 dana.Praviti pauzu 10 dana.

 20. Nisam ni knjigu mogla podići jednom rukom…tako mi je teško bilo….Svi bolovi i artritis su nestali kada sam prestala sa okrivljavanjemi krititziranjem i kada sam uspjela doista voljeti sve, duplo one koje sam krivila i kritizirala, najprije sebe sama. 🙂 Voljeti sve, to je univerzalni lijek.

 21. gospođo Vesna pročitajte moj članak koji sam napisala i biće te prezadovoljni….zelim vamšto prije ozdravljenje

 22. Moj sin je u petoj godini dobio reumatidni artritis,od jakih i čestih upala krajnika.Uz dugotrajna liječenja naravno bolnička otklonili smo mu treči krajnik a ostala dva kao bili su zdravi,Dobila sam lijek od jedne svoje poznanice koji je mog sina oporavio i vratio u neki normalan zivot uz veliku nevjericu da će mu pomoći barem za kratko.Vjerujte mi,polije prvog korištenja moj sin nikada više nije otišao u bolnicu zbog oteklina kako na rukama tako i na nogama.ZATO ZELIM SVIMA VAMA DA PREPORUČIM OVAJ LIJEK .UZETI JEDNO JAJE I POTOPITI GA U PRAVU ESENCIJU U ČAŠU OD ČAJA,TAKO DA STOJI 9 DANA,DEVETI DAN PROSUTI ESENCIJU I JAJE SASTAVITI SA JEDNIM OBIČNIM MARGARINOM,250gr,DOBRO JAJE I MARGARIN IZMIKSATIDA SE SJEDINI JAJE SA MARGARINOM I MAZATI OBOLJELA MJESTA,JESTE DA IMA NEPRIJATAN MIRIS ALI KAD UMASIRATE NA BOLNA MJESTA ZAMOTAJTE IH NEKOM GAZOM ILI KRPOM,VJERUJTE MI,MOJ SIN SADA JE IZENJEN ČOVJEK IMA SVOJU PORODICU ALI NIKADA NIKADA VIŠE SEM TE TERAPIJE NE KORISTI NIŠTA DRUGO I TO VRLO VRLO RJETKO DA MU ZGLOBOVI ZATEKNU,JEDINO AKO SE TOKOM ZIMSKOG PERIODA PREHLADI,TO JEST NAZEBE,ALI ON TU MAST SEBI NAPRAVI SADA SAM ČIM SE ZIMA NAGOVJEST,SVIMA VAMA KOJI BOLUJETE OD OVE BOLESTI ZELIM ŠTO BRZE OZDRAVLJENJE UZ OVAJ TAKO JEDNOSTAVAN A EFEKTAN LIJEK,MOJ SIN NIKADA VIŠE NJE POPIO NITI JEDNU JEDINU TABLETU…..NA ZDRAVLJE VAM

 23. Ratka Zelen divim se vašem optimizmu i slažem da nikad ne treba odustajati.Poslednju reč nema ni bolest ni lekar nego Onaj koji nam je podario život.Znam mnoge kojima je pomogla usrdna molitva u vidu razgovora sa Bogom a onda i redovno čitanje Biblije-za početak Jovanovo evanđelje i Psalmi.Pokušajte-ništa ne košta a ja garantujem da daje vidne rezultate.Mnogo znači i kad ste voljni drugima pomagati i hrabriti ih.Neka vas sveBog blagoslovi u svakom pogledu.

 24. Ja imam artritis u prstima desne noge,pretpostavka je bila da se nece siriti,ustvari vrlo lagano ,neznatno se malo siri prema stopalu.Pijem GLUCOSAMINE kapsule 1500 mg vec 3 godine…dobro sam.Glucosamine sprijecava propadanje hrskavice a pomalo je i obnavlja,bar tako kazu doktori. Gospodjo Vera Milojkovic ne predavajte se i ne spominjite to "polako umirem"Pozdrav za redakciju i citaoce !

 25. Ubodi pčela… navodno otrov potiče rad nadbubrežnih žljezda, a opet žljezde proizvodnju tog vezivnog tkiva (ili kako se već zove) između pršljena kičme (koljena, laktovi i td.). Naravno, prije ispitati dal se alergično na pčeliji otrov?…

 26. I ja pijem methotexat vec 7 god(10 mg 1x nedeljno a posle 24h 10mg folnnu kiselinu)taj dan se mora piti puno tacnosti da bi se methotrexta sto pre izbacio iz organizma 3-4litre,od kad puno pijem vrednosti jetre su mi se normalizovale.Za olaksavanje bolova idite na terapiju ultrazvukom koja obnavlja hrskavicu i stavljajte na ruke topao parafin 35-40 STEPENI(3x uroniti ruku u parafin pa umotati u aluminijumsku foliju pa u cebe tako drzati 20min bar 10 dana),dobra je i limfna drenaza ruku.Ko moze neka ide u SOKO BANJU jer voda sadrzi RADON koju je jako dobar za artritis.Ja bolujem od sklerodermije vec 8god(60 posto pacijenata umire u roku od 5 god)A JA SAM JOS ZIVA,jer razmisljam pozitivno,ponasam se kao zdrava osoba i koristim sve ove terapije,Strah od bolesti i depresija samo pogorsavaju vasu bolest,Redovno kontrolisite ANA,ENA,Scl70 i CRP(Scl70 je pozitivan kod sklerodermije a to je bolest koja je opasnija od artritisa I TEZE SE OTKRIVA,jer lekari cim bolu zglobovi odmah kazu artritis)sve ove terapije sam sama otkrila jer lekari samo znaju da prepisuju tablete i infuzije,uvece mazite mast od gaveza za obnavljane tkiva,ZELIM VAM SVIMA BRZ OPORAVAK I POZITIVNE MISLI!!!!!!

 27. Ja bolujem od RA i rekli su mi da leka nema. Pijem Metotreksat koji mi steti krvnoj slicii jetri. Polako umirem

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Očistite svoje tijelo od toksina samo jednom čašom ovog neodoljivog napitka

Ako se osječate umorno i usporeno, te se borite...

Kako liječiti opekotine od sunca? Tri rješenja za najbrži oporavak!

Opekotine od sunca tokom ljetnih mjeseci česta su pojava,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

deneme bonusu bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler volvoadventure.org
getbetbonus.com deneme bonusu veren siteler casinorulet.com bonuspick.net bonus veren siteler
Porn sites