Reumatoidni artritis – Uzroci, simptomi i liječenje

49
7512

Reumatoidni artritisReumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imuni sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe.

Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, zaglavci, ramena, koljena i gležnjevi. Oboljenje uzrokuje invalidnost koja značajno skraćuje životni vijek. Međutim, uz odgovarajuće zdravstvene mjere i izmjene kulture življenja, oboljeli mogu zaboraviti prethodnu rečenicu.

Šta je reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, otečenosti, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije zglobova. Proces započinje u sinoviji, membrani koja omotava zglob, tvoreći zaštitnu vrećicu. Ova je vrećica ispunjena tekućinom za podmazivanje zgloba koju nazivamo sinovijalnom tekućinom. Osim zaštite zglobova, ova tekućina snabdijeva hranjivim tvarima i kisikom hrskavicu i glatko tkivo koje oblaže krajeve kostiju.

Hrskavica je građena prvenstveno od kolagena, strukturnog proteina tijela, koji tvori mrežu vlakana i time podupire zglobove. Kod reumatoidnog artritisa stalni upalni proces koji zahvaća sinoviju postupno razara kolagen, cime se prostor u zglobu smanjuje i konačno razara samu kost.

Kod progresivnog reumatoidnog artritisa razaranje hrskavice se ubrzava kada se tekućina i upaljene stanice nagomilavaju u sinoviji, tvoreći panus, izraslinu koja se sastoji od zadebljanog sinovijalnog tkiva. Panus proizvodi više enzima koji razaraju obližnju hrskavicu, pogoršavajući status zahvaćenog područja i privlačeći više upalnih stanica, čime se upala stalno ponavlja. Ovaj proces ne samo da zahvaća hrskavicu i kosti, već oštećuje i organe u drugim dijelovima tijela.

Uzroci reumadoidnog artritisa

Stvarni uzroci nisu poznati. Prema najprihvatljivijoj teoriji “okidač” reumatoidnog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su abnormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija, te virusna ili bakterijska infekcija.

Upalni proces je nusproizvod imunog sistema, koji se bori protiv infekcije, te zacjeljuje rane i povrede. Kod tjelesne povrede ili infekcije mobiliziraju se bijele krvne stanice koje oslobađaju tijelo od svih stranih proteina, kao što su virusi.

Nakupine bijelih krvnih stanica u području ozljede ili infekcije uzrokuju upalni proces na spomenutim mjestima. Zdrav organizam kontroliše i ograničava upalne procese, ali kod reumatoidnog artritisa izvjesni defekti, vjerojatno genetske prirode, podržavaju ovaj proces. Premda je puno toga poznato, još su nepoznati čimbenici koji dovode do ovog samorazarajućeg stanja.

reumatoidni artritis zglobovi

Reumatoidni artritis češći je u žena nego muškaraca u odnosu 3:1. Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem. Podjednako obolijevaju svi društveni slojevi, rizik je povećan ako je neko u obitelji već bolovao. Pušenje, gojaznost i prethodne transfuzije krvi predstavljaju veliki rizik za razvoj reumatoidnog artritisa.

Simptomi reumatoidnog artritisa

Znaci i simptomi reumatoidnog artritisa mogu se pojavljivati i nestajati. Karakterističan simptom  je jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata. (ukočenost od osteoartritisa npr. obično prolazi za pola sata). Čak i nakon kratkotrajnog mirovanja tijelo se može ukrutiti. Nakon opuštanja kretanje je ponovo olakšano.

Malaksalosti, gubitak tjelesne mase i groznica mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Neki tvrde da nalikuju simptomima prehlade ili gripe, osim, naravno, što simptomi reumatoidnog artritisa mogu trajati godinama. Otečenost i bol u zglobovima traju najmanje šest tjedana prije nego se reumatoidni artritis dijagnosticira.

Razvijanje reumatoidnog artritisa

Premda se reumatoidni artritis skoro redovito razvija u zglavcima i zglobovima prstiju, često zahvaća koljena i gležnjeve, zapravo mnoge zglobove. Bol je često simetrična, ali može biti jača na jednoj strani, ovisno o tome koja se ruka češće koristi. Upaljeni zglobovi obično su natečeni, često se pri dodiru osjeća da su topli i vlažni.

U oko 20% slučajeva reumatoidnog artritisa, upala krajnjih arterija uzrokuje potkožne čvoriće ili kvržice veličine graška ili malo veće. Locirani su u blizini laktova, premda se mogu razviti i bilo gdje drugo. Čvorići su obično bezbolni, rijetko otkrivaju prisutnost reumatoidnog vaskulitisa (upala krvnih žila), stanja koje pogađa krvne žile pluća, bubrega ili drugih organa.

Moguće je nakupljanje tekućine, posebno u koljenima. U rijetkim slučajevima javlja se u zglobnoj vrećici iza koljena i formira Bakerovu cistu nalik tumoru, a ponekad se proteže niz list noge, uzrokujući bol.

Kod djece je juvenilni reumatoidni artritis (JRA) poznat i kao Stillova bolest. Obično mu prethodi jaka groznica s drhtavicom, popraćenom boli i znojenjem mnogih zglobova. Može se razviti ljubičasti kožni osip.

Kako se utvrđuje dijagnoza reumatoidnog artritisa

Dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa nije jednostavno. Mogu mu nalikovati mnoga druga stanja, a simptomi se razvijaju podmuklo. Rezultati krvnih pretraga i rendgenske snimke mogu biti normalni još mjesecima nakon pojave bolova u zglobovima. Krvnim pretragama može se posumnjati na pojavu reumatoidnog artritisa. Te pretrage su…

  • reumatoidni faktor
  • brzina sedimentacije eritrocita (SE)
  • C-reaktivni protein (CRP)

Kod reumatoidnog artritisa, protutijela koja se sakupljaju u sinoviju zglobova poznata su kao reumatoidni faktor. U skoro 80% slučajeva reumatoidnog artritisa krvne pretrage otkrivaju reumatoidni faktor, premda on nije uvijek specifičan za reumatoidni artritis i može se prikazati u krvi oboljelih od drugih bolesti.

Visoke razine CRP-a indikator su akutne upale – Rendgenske snimke obično nisu pomogle za ranu dijagnozu reumatoidnog artritisa, jer ne prikazuju meka tkiva. Neki stručnjaci vjeruju da bi dualna rendgenska apsorpciometrija pomogla u ranoj i tačnoj dijagnozi, a time pomogla u određivanju odgovarajuće terapije i što bržeg izliječenja.

Liječenje Reumatoidnog Artritisa

Reumatoidni artritis liječi se lijekovima i promjenom načina života. Za uklanjanje boli i usporenje progresije oboljenja koriste se mnogi preparati, ali još ne postoji odgovarajući program liječenja.

Cilj većine terapija lijekovima je dugoročno smanjenje upalnog procesa, sprečavanje oštećenja kostiju i ligamenata zglobova, očuvanje pokretljivosti, što veća ekonomičnost liječenja i odsustvo popratnih pojava.

U početku se obično primjenjuju nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIL) koji smanjivanjem upale ublažavaju bolove. Vrijedi spomenuti da NSAIL mogu uzrokovati nuspojave (kao što su probavne smetnje i krvarenja iz probavnog trakta). Ako se nakon približno 4-6 tjedana uzimanja ne pokažu djelotvornima, terapija se upotpunjuje drugim preparatima.

Tradicionalno se u terapiji drugog reda koriste antireumatici, i to tzv. antireumatici polaganog djelovanja. Oni su učinkovitiji od NSAIL-a i mogu dugoročno poboljšati tjelesne funkcije. Neki najčešće propisivani antireumatici su hidroksiklorokin, soli zlata i sulfasalazin.

Liječenje reumatoidnog artritisa prirodnim lijekovima

Ako se radi o akutnoj upali liječenje ljekovitim biljem može biti od velike koristi. Navest ću nekoliko prirodnih lijekova koje možete bezbjedno koristiti, bilo da se radi o perventivnom postupku ili liječenju reumatoidnog artritisa.

Uvarak od bazge – Bazga se još iz doba Hipokrata smatra ljekovitom biljkom, a njena svojstva će pomoći u liječenju reumatoidnih oboljenja i mnogih drugih. Kako se priprema i koristi ovaj prirodni lijek za reumatoidni artritis pročitajte ovdje.


Kurkuma – Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Kako se priprema i koristi lijek od kurkume pročitajte ovdje.


Crni ribiz (Ribes nigrum) – Ovo je jedan od najboljih prirodnih antireumatika. Aktivne tvari smještene su u listovima a ne u plodu crnog ribiza. Koristi se tako da se listovi preliju toplom vodom i puste da odstoje desetak minuta. Ovako dobiveni čaj pije se nekoliko puta dnevno, uvijek prije jela. Najkvalitetniji preparati dobiveni su od sviježeg lista crnog ribiza jer sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari.

Također pomažu i sljedeće biljke

List koprive (Urtica dioica) – Priprema se na sličan način poput crnog ribiza, a čaj se pije tri puta dnevno. Ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te stimulira lučenje žuči. Uvijek je najbolje uzimati preparate napravljene iz svježe biljke jer jedino oni sadrže sve aktivne tvari neophodne za terapijsko djelovanje.


Harpagofit – Ovo je biljka porijeklom iz Južne Afrike. U fitoterapiji koristimo njen korijen koji sadrži iridoide kao aktivnu tvar. Ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.


Aromaterapija – Aromaterapijom također možemo djelovati preventivno i kurativno. Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšati će tegobe i povećati pokretljivost zglobova. U tu svrhu koriste se ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, papra, lovora, borovice i đumbira.

Oralnom primjenom djelujemo iznutra na reumatoidni proces, čime olakšavamo tegobe i smanjujemo duljinu trajanja i učestalost javljanja upalnih napada. Ulja za oralnu upotrebu su bušin, đumbir, mažuran, niauli transnerolidol te biljno ulje boražine i crnog kima. Za oralni unos potrebno je koristiti isključivo čista i usko kemotipizirana eterična ulja, uvijek nakon savjetovanja sa aromaterapeutom.


Drenažni pristup  Jetra je organ odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnih proteina u imunom sistemu, stoga početak terapije treba usmjeriti na regulaciju njene funkcije. Kako primjeniti drenažni pristup kod liječenja reumatoidnog artritisa pročitajte ovdje.

Opće preventivne mjere

  • Redovita tjelovježba
  • Kontrola težine
  • Zdrava ishrana
  • Primjena toplih i hladnih terapijskih postupaka (ovisno o fazi bolesti)
  • Tehnike opuštanja i uzimanje preporučenih lijekova.