Ljekovito biljeSrčanik ili Žuta sirištara

Srčanik ili Žuta sirištara

-

Prvi podaci o uporabi žute sirištare potječu iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao lijek protiv kuge, pa se danas cijeli rod sirištara naziva po njemu. Dioskorid je pripravke od korijenja preporučivao kod jetrenih i žučnih bolesti, rana i čireva te kod tupih ozljeda. U srednjem vijeku to je znanje preuzeto, a pridodana mu je uporaba kod oboljenja s vrućicom i prsnih oboljenja. Žuta sirištara bila je i sastavni dio terijaka, vrlo skupog univerzalnoj lijeka. Stanovnici alpskih zemalja cijenili su je kao najbolji lijek kod želučanih i crijevnih tegoba.

GENTIANAE RADIX: Korijenje kopamo u proljeće. Osušeno, po dužini razrezano, korijenje ima tamnosmeđu boju. Za dobivanje droge i osobito za spravljanje alkoholnog pića encijana, u nekim se zemljama (Švicarska, Francuska, Njemačka) uzgaja na poljima, a korijenje se može iskopavati tek nakon tri godine. Drugdje se ubire samonikla sirištara (Balkan, Italija, Španjolska, Turska). Zaštićena je, pa je ne smijemo ubirati sami. Osušeni korijen ima aromatičan, karakterističan miris i izrazito gorak okus koji se dugo zadržava u ustima. Pohranimo li je dobro, drogu možemo čuvati i više godina.

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Žuta sirištara raste na planinskim livadama, među stijenama i klekovinom. Otkad se za potrebe farmaceutske industrije i industrije žestokih pića uzgaja na poljima, manja je i opasnost od njezina uništenja. Možemo je uspješno uzgojiti iz sjemena. Već za nekoliko godina i u kućnom vrtu tako ćemo imati ukras u obliku lijepih žutih cvatova. U istočnoeuropskim se zemljama prodaje u vrtlarijama ili upravama nacionalnih parkova, kako bi se spriječilo iskopavanje u prirodi.

SRODNE VRSTE: Kod nas raste i panonska sirištara (Gentiana panonica Scop.). Njezin je korijen manji nego u žute sirištare, ali je primjena jednaka.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Glavni su sastojci sekoiridoidne gorke tvari (4%) amarogentin, amarosverin i genciopikrin. Korijen sadrži šećer gencianozu (gorka okusa!) i brojne druge šećere. Značajni su i ksantoni gentizin, izogentizin i njihovi glikozidi, usto i trjeslovine, polisaharidi i sluzi. Amarogentin je najgorči dosad poznati prirodni spoj, koji raspoznajemo i u razrjeđenju u omjeru 1:58 milijuna. Kod spravljanja žestokih pića gorčina se zbog fermentacije gubi, tako da pravi encijan nije gorak, već okusom i mirisom podsjeća na zemlju. Gorko piće toga naziva zapravo su tinkture, jer se korijenje natapa u alkoholu.

DJELOVANJE I UPORABA: Riječ je o najpoznatijoj drogi s gorkim tvarima, koja se najčešće koristi kod želučanih tegoba, loše probave, smanjena apetita i jakih vjetrova. Jednako kao i kod drugih droga s gorkim tvarima, vrijedi pravilo da pripravke od sirištare uzimamo jedan do pola sata prije jela, jer tako poboljšavaju količinsko i kvalitativno izlučivanje želučanog soka. Potiču i djelovanje žučnog mjehura, jetre i gušterače. Želudac se brže prazni, ne osjećamo napetost, a poboljšava se i peristaltika crijeva. Tonik je vrlo djelotvoran kod slabokrvnosti, tijekom rekonvalenscencije i kod slabih osoba. U narodnoj se medicini koristi kod povišene tjelesne temperature, uloga i nekih psihičkih bolesti. Iako je česta navika uzimanje sirištare u alkoholnom obliku nakon jela, za pospješivanje probave, tegobe se tako samo pojačavaju.

- Google oglasi -

ČAJ: Čaj spravljamo kao oparak od pola čajne žličice droge. Treba odstajati 3-5 minuta. Uvijek ga pijemo manjim gutljajima, pola sata prije jela, ne prevruć. Katkada nailazimo i na upute za spravljanje u hladnoj vodi. Drogu 6-8 sati držimo u hladnoj vodi, a čaj potom grijemo.

TINKTURA: Možemo je nabaviti u ljekarni. Sami je spravljamo od 10 g droge koju prelijemo sa 100 ml 70% jakog etanola. Pola sata prije jela uzimamo 5-15 kapi s pola čaše vode.

UPORABA U VETERINI: Kao i druge droge s gorkim tvarima, mljevenu drogu od sirištare dajemo životinjama za poboljšavanje apetita.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Neki bolesnici ne podnose sirištaru jer im pretjerano nadražuje sluznicu želuca. Kod velikog broja droga s gorkim tvarima lako je pronaći prikladnije droge ili upotrijebiti čajne mješavine.

- Google oglasi -

1 komentar

  1. Ovo je ustvari lincura iz porodice biljaka sirištara.Raste na planinskim proplancima iznad 800m nadmorske visine.Veoma je rijetka i treba je sačuvat mlade primjerke jer sporo e razvija u veliki korjen koji ide duboko u zemlju.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Istine i zablude o fast food obrocima

Najčešći problem gojaznim ljudima predstavlja estetski momenat, odnosno višak...

Gljiva liječi rak i snižava razinu kolesterola

Žućkaste, crne, smeđe, kremaste ili ružičaste - bukovače toliko...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas