Ljekovito biljeSrčanik ili Žuta sirištara

Srčanik ili Žuta sirištara

-

Prvi podaci o uporabi žute sirištare potječu iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao lijek protiv kuge, pa se danas cijeli rod sirištara naziva po njemu. Dioskorid je pripravke od korijenja preporučivao kod jetrenih i žučnih bolesti, rana i čireva te kod tupih ozljeda. U srednjem vijeku to je znanje preuzeto, a pridodana mu je uporaba kod oboljenja s vrućicom i prsnih oboljenja. Žuta sirištara bila je i sastavni dio terijaka, vrlo skupog univerzalnoj lijeka. Stanovnici alpskih zemalja cijenili su je kao najbolji lijek kod želučanih i crijevnih tegoba.

GENTIANAE RADIX: Korijenje kopamo u proljeće. Osušeno, po dužini razrezano, korijenje ima tamnosmeđu boju. Za dobivanje droge i osobito za spravljanje alkoholnog pića encijana, u nekim se zemljama (Švicarska, Francuska, Njemačka) uzgaja na poljima, a korijenje se može iskopavati tek nakon tri godine. Drugdje se ubire samonikla sirištara (Balkan, Italija, Španjolska, Turska). Zaštićena je, pa je ne smijemo ubirati sami. Osušeni korijen ima aromatičan, karakterističan miris i izrazito gorak okus koji se dugo zadržava u ustima. Pohranimo li je dobro, drogu možemo čuvati i više godina.

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Žuta sirištara raste na planinskim livadama, među stijenama i klekovinom. Otkad se za potrebe farmaceutske industrije i industrije žestokih pića uzgaja na poljima, manja je i opasnost od njezina uništenja. Možemo je uspješno uzgojiti iz sjemena. Već za nekoliko godina i u kućnom vrtu tako ćemo imati ukras u obliku lijepih žutih cvatova. U istočnoeuropskim se zemljama prodaje u vrtlarijama ili upravama nacionalnih parkova, kako bi se spriječilo iskopavanje u prirodi.

SRODNE VRSTE: Kod nas raste i panonska sirištara (Gentiana panonica Scop.). Njezin je korijen manji nego u žute sirištare, ali je primjena jednaka.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Glavni su sastojci sekoiridoidne gorke tvari (4%) amarogentin, amarosverin i genciopikrin. Korijen sadrži šećer gencianozu (gorka okusa!) i brojne druge šećere. Značajni su i ksantoni gentizin, izogentizin i njihovi glikozidi, usto i trjeslovine, polisaharidi i sluzi. Amarogentin je najgorči dosad poznati prirodni spoj, koji raspoznajemo i u razrjeđenju u omjeru 1:58 milijuna. Kod spravljanja žestokih pića gorčina se zbog fermentacije gubi, tako da pravi encijan nije gorak, već okusom i mirisom podsjeća na zemlju. Gorko piće toga naziva zapravo su tinkture, jer se korijenje natapa u alkoholu.

DJELOVANJE I UPORABA: Riječ je o najpoznatijoj drogi s gorkim tvarima, koja se najčešće koristi kod želučanih tegoba, loše probave, smanjena apetita i jakih vjetrova. Jednako kao i kod drugih droga s gorkim tvarima, vrijedi pravilo da pripravke od sirištare uzimamo jedan do pola sata prije jela, jer tako poboljšavaju količinsko i kvalitativno izlučivanje želučanog soka. Potiču i djelovanje žučnog mjehura, jetre i gušterače. Želudac se brže prazni, ne osjećamo napetost, a poboljšava se i peristaltika crijeva. Tonik je vrlo djelotvoran kod slabokrvnosti, tijekom rekonvalenscencije i kod slabih osoba. U narodnoj se medicini koristi kod povišene tjelesne temperature, uloga i nekih psihičkih bolesti. Iako je česta navika uzimanje sirištare u alkoholnom obliku nakon jela, za pospješivanje probave, tegobe se tako samo pojačavaju.

- Google oglasi -

ČAJ: Čaj spravljamo kao oparak od pola čajne žličice droge. Treba odstajati 3-5 minuta. Uvijek ga pijemo manjim gutljajima, pola sata prije jela, ne prevruć. Katkada nailazimo i na upute za spravljanje u hladnoj vodi. Drogu 6-8 sati držimo u hladnoj vodi, a čaj potom grijemo.

TINKTURA: Možemo je nabaviti u ljekarni. Sami je spravljamo od 10 g droge koju prelijemo sa 100 ml 70% jakog etanola. Pola sata prije jela uzimamo 5-15 kapi s pola čaše vode.

UPORABA U VETERINI: Kao i druge droge s gorkim tvarima, mljevenu drogu od sirištare dajemo životinjama za poboljšavanje apetita.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Neki bolesnici ne podnose sirištaru jer im pretjerano nadražuje sluznicu želuca. Kod velikog broja droga s gorkim tvarima lako je pronaći prikladnije droge ili upotrijebiti čajne mješavine.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite

1 komentar

  1. Ovo je ustvari lincura iz porodice biljaka sirištara.Raste na planinskim proplancima iznad 800m nadmorske visine.Veoma je rijetka i treba je sačuvat mlade primjerke jer sporo e razvija u veliki korjen koji ide duboko u zemlju.

Odgovori

Novi Sadržaj

5 najboljih čajeva za ublažavanje upale grla i kašlja

Uz toplu šoljicu čaja uklonite simptome grlobolje, prehlade i gripe. Konzumiranje tekućine posebno je važno kada ste bolesni jer...

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...
- Google oglasi -

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Ovo morate pročitati

Ojačajte svoj imunitet pred zimu

Začini su neizostavni dodatak jelima koji daju punoću okusa...

Evo kako možete smanjiti otok nogu i zglobova tokom trudnoće

Oticanje nogu i zglobova je veoma neugodna pojava koja...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas