Srčanik ili žuta sirištara lijek za želučane i crijevne tegobe

-

Prvi podaci o upotrebi žute sirištare potiču iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao lijek protiv kuge, pa se danas cijeli rod sirištara naziva po njemu. Dioskorid je pripravke od korijenja preporučivao kod jetrenih i žučnih bolesti, rana i čireva te kod tupih ozljeda. U srednjem vijeku to je znanje preuzeto, a pridodana mu je upotreba kod oboljenja s vrućicom i prsnih oboljenja. Žuta sirištara bila je i sastavni dio terijaka, vrlo skupog univerzalnoj lijeka. Stanovnici alpskih zemalja cijenili su je kao najbolji lijek kod želučanih i crijevnih tegoba.

Korijen kopamo u proljeće. Osušeno, po dužini razrezano, korijenje ima tamnosmeđu boju. Za dobivanje droge i naročito za pripremanje alkoholnog pića encijana, u nekim se zemljama (Švicarska, Francuska, Njemačka) uzgaja na poljima, a korijen se može iskopavati tek nakon tri godine. Drugdje se ubire samonikla sirištara (Balkan, Italija, Španjolska, Turska).

- Google oglasi -

Žuta sirištara ili srčanik zaštićena je biljka, pa je ne smijemo ubirati sami. Osušeni korijen ima aromatičan, karakterističan miris i izrazito gorak okus koji se dugo zadržava u ustima. Pohranimo li je dobro, drogu možemo čuvati i više godina.

korijen žute sirištare

Žuta sirištara

Stanište i rasprostranjenost

Žuta sirištara raste na planinskim livadama, među stijenama i klekovinom. Otkad se za potrebe farmaceutske industrije i industrije žestokih pića uzgaja na poljima, manja je i opasnost od njezina uništenja. Možemo je uspješno uzgojiti iz sjemena. Već za nekoliko godina i u kućnom vrtu tako ćemo imati ukras u obliku lijepih žutih cvjetova. U istočnoeuropskim se zemljama prodaje u vrtlarijama ili upravama nacionalnih parkova, kako bi se spriječilo iskopavanje u prirodi.

Kod nas raste i panonska sirištara (Gentiana panonica Scop.). Njezin je korijen manji nego u žute sirištare, ali je primjena jednaka.

Sastav i aktivne tvari

Glavni su sastojci sekoiridoidne gorke tvari (4%) amarogentin, amarosverin i genciopikrin. Korijen sadrži šećer gencianozu (gorka okusa!) i brojne druge šećere. Značajni su i ksantoni gentizin, izogentizin i njihovi glikozidi, usto i trjeslovine, polisaharidi i sluzi. Amarogentin je najgorči dosad poznati prirodni spoj, koji raspoznajemo i u razrjeđenju u omjeru 1:58 milijuna. Kod pripremanja žestokih pića gorčina se zbog fermentacije gubi, tako da pravi encijan nije gorak, već okusom i mirisom podsjeća na zemlju. Gorko piće toga naziva zapravo su tinkture, jer se korijenje natapa u alkoholu.

- Google oglasi -

Pročitajte ovdje kako se pravi rakija od srčanika.

Djelovanje i upotreba

Riječ je o najpoznatijoj drogi s gorkim tvarima, koja se najčešće koristi kod želučanih tegoba, loše probave, smanjena apetita i jakih vjetrova. Jednako kao i kod drugih droga s gorkim tvarima, vrijedi pravilo da pripravke od sirištare uzimamo pola sata prije jela, jer tako poboljšavaju količinsko i kvalitativno izlučivanje želučanog soka. Potiču i djelovanje žučnog mjehura, jetre i gušterače.

Želudac se brže prazni, ne osjećamo napetost, a poboljšava se i peristaltika crijeva. Tonik je vrlo djelotvoran kod slabokrvnosti, tokom rekonvalenscencije i kod slabih osoba. U narodnoj se medicini koristi kod povišene tjelesne temperature, uloga i nekih psihičkih bolesti. Iako je česta navika uzimanje sirištare u alkoholnom obliku nakon jela, za pospješivanje probave, tegobe se tako samo pojačavaju.

Čaj od srčanika

Čaj pripremamo kao oparak od pola čajne kašikice droge. Treba odstajati 3-5 minuta. Uvijek se pije u manjim gutljajima, pola sata prije jela, ne prevruć. Katkada nailazimo i na upute za pripremanje u hladnoj vodi. Drogu 6-8 sati držimo u hladnoj vodi, a čaj potom grijemo.

Tinktura sirištare može se nabaviti i u apoteci. Sami je pripremamo od 10 g droge koju prelijemo sa 100 ml 70% jakog etanola. Pola sata prije jela uzimamo 5-15 kapi s pola čaše vode.

Upotreba u veterini – Kao i druge droge s gorkim tvarima, mljevenu drogu od sirištare dajemo životinjama za poboljšavanje apetita.

Neželjena djelovanja- Neki bolesnici ne podnose sirištaru jer im pretjerano nadražuje sluznicu želuca. Kod velikog broja droga s gorkim tvarima lako je pronaći prikladnije droge ili upotrijebiti čajne mješavine.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Kako izbaciti loše materije

Kafa, cigarete, brza hrana, pićence poslije posla, malo sna...

Lipa mirisno drvo koje ima svoja ljekovita svojstva

Opis biljke: Lipa (lat.: Tilia) je veliko drvo koje stablo doseže...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas